Overené tipy ako sa pripraviť do hôr. Akým chybám sa vyvarovať?

Turistika je šport, ktorý má množstvo fanúšikov po celom svete. Aby však nebola utrpením, ale skutočným zážitkom, treba vedieť, ako sa pripraviť do hôr.

Poradíme vám, čo všetko by ste mali vziať do úvahy, keď sa rozhodnete vyraziť do prírody. Turistiku na Slovensku i v iných častiach sveta si jednoducho zamilujete!

Kam a kedy vyraziť na túru?

Vraví sa, že cesta je cieľ. Pri výlete do hôr to platí stopercentne. Nejde totiž len o to, kam sa chcete dostať, ale aj akým spôsobom a kadiaľ. Na jedno miesto totiž často vedie aj viacero trás rôznych náročností.

Okrem aktuálnej predpovede počasia, ktoré býva v horách vrtkavé, by ste mali venovať pozornosť aj náročnosti zvolenej trasy. Iste, výhľady z vrcholov kopcov bývajú nádherné, no ak je vaša kondička slabšia, radšej svoje sily neprepínajte. Hory totiž nič neodpúšťajú.

Na túru je najlepšie vyraziť čo najskôr ráno, aby ste v letných mesiacoch nešliapali počas najväčších horúčav, a taktiež aby ste sa stihli vrátiť do zotmenia. V popoludňajších hodinách sa tiež na horách často vyskytujú búrky z tepla.

Zbaľte si iba to, čo skutočne potrebujete!

Viete, ako sa zbaliť na výlet do hôr? Jednou z najdôležitejších vecí, je správny batoh. Nemal by byť príliš veľký, no ani veľmi malý. Oplatí sa vám investovať do kvalitnejšieho kúsku vyrobeného z pevných materiálov.

Na dlhšej túre určite oceníte odvetranie chrbtovej časti či rôzne úchyty a pomôcky na lepšie pripevnenie batoha k telu. Hovorí sa, že čo nemáš, to nepotrebuješ. To ale neznamená, že pôjdete úplne naľahko.

Odporúčame: Čarovná Terchová? Čakajú vás výhľady, túry a lyžovačka

ruksak

Zdroj: Shutterstock

Zbaliť sa oplatí:

  • lekárničku – Zranenia nemôžete predvídať, nikdy neviete, kedy sa vám zíde lekárnička
  • dostatok tekutín – Pri celodennej túre by ste mali počítať s 3-4 litrami tekutín na osobu. Nespoliehajte sa na to, že si vodu doplníte po ceste z prameňov. Ak sú aj zaznačené na mape, voda v nich nemusí byť pitná. 
  • dostatok jedla – Turistika vyčerpáva, nezabúdajte si dopĺňať energiu jedlom. 
  • krém na opaľovanie – Horské slnko vás opáli rýchlejšie, ako si myslíte. Ak teda netúžite po spálenej koži, ktorú budete natierať gélom z aloe vera, pribaľte si do batoha aj krém s ochranným faktorom
  • slnečné okuliare a pokrývku hlavy – Nezabúdajte chrániť svoj zrak a ani hlavu, úpal nie je nič príjemné. 
  • mapu a kompas – Turistické trasy sú značené, no zísť sa vám môžu aj mapa a kompas, praktické sú vodeodolné mapy. Uistite sa, že ich viete používať, ešte než vyrazíte do lesa. Alternatívou sú mobilné aplikácie obsahujúce mapy, mobil by ste mali mať plne nabitý. 

Zlé počasie nie je problém, zle oblečený turista áno!

Jednou zo zásadných otázok, ktorú by ste si pred výletom mali položiť, je ako sa obliecť do hôr. Vhodné sú športové tričká, turistické nohavice alebo legíny zo špeciálnych materiálov, ktoré odvádzajú pot z tela.

Ak idete na dlhú túru, pokojne si vezmite veci na prezlečenie. Prepotené kúsky vymeníte v prípade potreby za suché. Keby prišlo k zhoršenia počasia, zíde sa vám aj nepremokavá bunda alebo pršiplášť. Pri veternom počasí poteší aj šatka chrániaca krk.

Nutnosťou sú pohodlné a zároveň pevné turistické topánky. Do hôr noste zásadne obuv na to určenú. Investujte do kvalitných outdoorových topánok. Potrebujete, aby ste mali istý krok. Nové topánky najprv trochu roztlačte. Nechcete predsa, aby vám spravili otlaky.

Skvelými pomocníkmi sú aj turistické palice. Pri chôdzi z kopca odľahčujú kolená, bedrové kĺby a členky. Pri chôdzi s palicami aktívne zapájate hornú časť tela a netŕpnu vám ruky. S palicami tiež spálite viac kalórií.

Pozri aj: Miluješ hory? Tento úžasný dom na skale ťa dozaista očarí

turistické palice

Zdroj: Shutterstock

Kochajte sa, buďte opatrní a slušní!

Výlety do hôr sú úžasným relaxom pre myseľ. Užívajte si prírodu a jednoducho vypnite. Zároveň však nezabúdajte pozerať, kadiaľ kráčate a na čo stúpate. Nepotrebujete, aby sa vám šmykla noha a spôsobili ste si úraz. Ak si chcete popozerať okolie, radšej na chvíľku zastavte a vtedy sa rozhliadajte.

V horách nezabúdajte ani na slušnosť. Je bežným pravidlom, že turisti sa na Slovensku zdravia jednoduchým „ahoj“, a to bez ohľadu na vek alebo pohlavie. Ak sa vám tento zvyk nepozdáva, skúste sa na protiidúcich aspoň usmiať. Na ťažko prechodných úsekoch platí, že prednosť majú tí, ktorí idú hore.

Prečítajte si: Zelené cestovanie si zamilujete, poďakuje sa vám aj planéta!

Dôležité tiež je mať úctu k prírode. Les by ste tiež mali zanechať v stave, v akom ste doň vstúpili. To znamená, že si odnesiete všetko, čo ste priniesli. Nechávať po sebe odpadky je drzé nielen voči prírode, ale aj voči iným návštevníkom.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE