Obľúbená Terchová a top krásy tohto regiónu

Poznáte ju najmä vďaka Jánošíkovi. Okrem toho je však známa a obľúbená medzi ľuďmi aj vďaka nádhernej prírode či možnostiam, ktoré ponúka. V  jej okolí sa toho dá robiť toľko, že pokojne si vezmite týždeň voľna v práci a vybehnite s deťmi alebo priateľmi za aktívnym oddychom. A kde vás dnes nasmerujeme? Reč bude o malebnej dedinke Terchová.

Dedinka, ktorá sa vám automaticky spojí s obrazom valachov, ovečkami, vynikajúcimi syrmi, chutnou žinčicou a salašmi či kolibami typickými pre tento región. Terchová (v minulosti nazývaná Kráľova) opradená mnohými legendami, populárna medzi turistami a známa aj z histórie niekoľkými udalosťami. Tak napríklad ku koncu druhej svetovej vojny ju vypálili a po vojne opäť vybudovali novú dedinu. Od roku 1990 sa tu organizujú aj Cyrilometodské dni.

Terchová

Zdroj: AMAZING PLACES

Ak zavítate do tohto regiónu, tak určite musíte vidieť Jánošíkove diery. Výlet nenáročný aj pre deti, môžete si vybrať podľa obtiažnosti, ktorou trasou sa vydáte – Dolné, Nové a Horné diery, pričom menej náročné sú Dolné a Nové diery. Viac času, ale aj fyzickej kondície potrebujete na Horné diery. Potešíte sa nádhernými vodopádmi, čakajú vás lávky, mostíky a pomôžete si reťazami a lanami. Čaká vás veľa zážitkov a aj nejaké to dobrodružstvo.

Vybrať sa môžete za najvyšším vodopádom Malej Fatry s dĺžkou 38 metrov, pričom ide o štvrtý najvyšší vodopád na Slovensku. Šútovský vodopád je fyzicky, ale i časovo náročnejší, výstup potrvá približne päť až šesť hodín. Ale za tu nádheru rozhodne stojí akákoľvek námaha.

Pozri aj: Sebarozvoj s koučkou: Ako na pozitívne myslenie?

Drevenica Ventum exteriér

Zdroj: Shutterstock®

A čo tak Veľký Rozsutec, Veľký Kriváň, 30 metrov vysoká rozhľadňa Terchovské srdce a, samozrejme, nerezová socha Jánošíka. Neobyčajný betlehem z roku 1976 v Kostle sv. Cyrila a Metoda nemôžete minúť tiež. Prvá časť betlehemu predstavuje „starú“ Terchovú so svojimi remeslami, „skromný“ betlehem predstavuje Ježišovo narodenie a tretia časť znázorňuje „prepychový“ Jeruzalem. Kostol sa hrdo týči v centre obce.


Ale nielen turistika a pamiatky sú pre Terchovú a jej okolie príznačne. Prostredie láka aj milovníkov snehu a aktívnych športovcov. Nadšenci lyžovania a zimných športov môžu preto využiť napríklad areál Vrátna Free Time Zone. V okolí ich je hneď niekoľko, taký areál Ski Gavurky je túto sezónu síce zatvorený, opätovné otvorenie avizoval budúcu sezónu.

Drevenica Ventum exteriér

Zdroj: Shutterstock®

Drevenica s nádherným výhľadom

Po náročnej túre, celodňovej lyžovačke či rodinnom výlete po pamiatkach však treba niekde skloniť hlavu na noc. A kde inde ako v drevenici? Ideálnym miestom môže byť preto práve čarovná Drevenica Ventum. Nájdete ju na kopci nad Terchovou. S nádherným výhľadom do doliny a na vrcholy Malej Fatry bude tým pravým útočiskom. Podľa českého portálu Amazing Places je malebná obec ideálnou destináciou pre všetkých, ktorí hľadajú malý únik z ruchu mesta: „Spomaľte svoje každodenné tempo a vezmite rodinu alebo svojich priateľov do tohto krásneho kraja.“

A rovnaký názor majú i majitelia. „Na svoje si prídu tí, ktorí chcú relaxovať na veľkej terase, či čítať knihu pri krbe, ale aj športuchtiví turisti. V okolí je nespočetné množstvo turistických a náučných chodníkov, ktoré ponúkajú možnosti prechádzok od jari až do jesene. Cyklisti isto využijú trasy Malej Fatry. V zime môžete vyraziť na lyže či bežky, alebo len tak zostať v teple chaty s knihou v ruke pri praskajúcom krbe,“ potvrdzujú aj samotní majitelia.

Odporúčame: Lepšia budúcnosť vďaka desatoru pravidiel pre naplnený rok

Drevenica Ventum interiér

Zdroj: Shutterstock®

Môžete si tu pripraviť chutné raňajky, ale i plnohodnotný obed a večeru. Kuchyňa je vybavená tak, že žiadna gazdinka sa nebude sťažovať, že jej tu niečo chýba. Terasa s výhľadom na okolie je počas dobrého počasia skvelým miestom, kde si potom vychutnáte pripravené jedlo. Pohodlný gauč v obývačke a teplo z krbu je tá pravá kombinácia na chladný večer. Perfektný výhľad budete mať aj z dvoch balkónov, ktoré nájdete v dvoch spálňach. Tri kúpeľne zaručia, že sa tu nebudete tlačiť a čakať v rade a dopriať si tu môžete nielen sprchu, ale aj poriadnu horúcu vaňu. Po náročnom dni na horách je predsa takýto relax to najlepšie, čo môžete pre svoje telo a unavené svaly urobiť.

Drevenica Ventum

Zdroj: Shutterstock®

Ak sa pýtate, koľko ľudí si môžete so sebou vziať, tak odpoveďou bude dosť – kapacita ubytovania je 20 hostí. „K dispozícii sú dve 2-lôžkové a štyri 4-lôžkové spálne. V 2-lôžkových sa pohodlne vyspíte na manželskej posteli a 4-lôžkové spálne sú vybavené manželskými posteľami a dvojposchodovou posteľou,“ hovoria majitelia.

Deti sa nebudú nudiť, k dispozícii majú detský kútik v obývacej časti, ale aj herňu v suteréne chaty. Dospeláci si môžu medzitým zahrať šípky, badminton, stolný futbal alebo biliard. Chlapi milujú guláš a rovnako radi ho aj pripravujú. Ten najpovolanejší z partie sa zatiaľ môže činiť – k dispozícii je kotlík, veď takýto guláš predsa chutí najlepšie.

 

Autor článku: Martina Baumann

Galéria - Drevenica Ventum

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE