Viete ako sa starať o nechty? Hravo to zvládnete aj doma!

Viete ako sa starať o nechty? Hravo to zvládnete aj doma!
  • 22.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Služby profesionálnych nechtových štúdií sú čím ďalej tým vyhľadávanejšie. Prečítajte si však najužitočnejšie rady, ako sa starať o nechty na rukách aj nohách doma. 

Poradíme vám, čo všetko im prospieva. K tomu, aby ste mali krásne a zdravé nechty, si viete pomôcť aj samy. Veď ktorá žena by nechcela mať dokonalú manikúru a pedikúru, a to predovšetkým v lete?

Výživa je základ

Rovnako ako naša pokožka a vlasy, aj nechty potrebujú, aby sme sa o ne starali pravidelne. Zabúdať pritom netreba ani na vnútornú výživu, ktorá je základom starostlivosti. Rast nechtov podporia predovšetkým selén a zinok, no prospieva im aj biotín.

Pravidelné čistenie

Počas pandémie COVID-19 nám bolo z každej strany prízvukované, aby sme si dôkladne umývali ruky. To sme sa síce naučili robiť pravidelne, avšak mnoho ľudí stále zabúda na dôkladné odstránenie špiny spod nechtov.

Ideálne je na čistenie použiť špeciálnu kefku na nechty. Tá sa dostane aj na ťažšie dostupné miesta a odstráni tak nahromadené nečistoty a baktérie. Ak takúto kefku doma nemáte, pomôcť si môžete aj kefkou zo starej špirály na riasy alebo zubnou kefkou. 

Odporúčame: Trápia vás nechty, vlasy a pleť? Máme jednoduché riešenie!

ako sa starať o nechty

Zdroj: Shutterstock

Nožnice, kliešte a pilníky

Základným pravidlom každej domácnosti by malo byť, že nožničky, klieštiky a pilníky na nechty sa nepožičiavajú! Ak totiž niekoho trápi napríklad infekcia či nechtová pleseň, použitím rovnakých nástrojov ju poľahky rozšírite ďalej. Z rovnakého dôvodu je tiež vhodné nástroje pravidelne dezinfikovať.

Ak máte tvrdé nechty, na skrátenie dĺžky je vhodné použiť kliešte. Pri mäkkých alebo popraskaných nechtoch je lepšie skracovať nožničkami. Pamätajte však, že pri strihaní sa nechty oslabujú a môžu praskať. Najšetrnejšie je teda používať pilník. Pilníkovať by ste mali od krajov ku stredu nechta.

Na trhu je dostupných viacero typov pilníkov. Mnohí preferujú kovové. K nechtom sú však najšetrnejšie sklenené a papierové. Je na osobnej preferencii, či nechty opracujete do okrúhleho, hranatého, oválneho alebo špicatého tvaru. Nechty na nohách je vhodné zarovnávať, vyhnete sa tak ich zarastaniu.

Starostlivosť o nechtovú kožtičku

Pri ošetrovaní nechtov netreba zabúdať na zatláčanie kožtičky v ich okolí. Existujú na to špeciálne pomôcky, želaný výsledok dosiahnete ale aj pomocou obyčajného tenkého drievka. Prečnievajúcu kožtičku môžete odstrániť klieštikmi na to určenými.

Keď sa budete o kožtičku poctivo starať, mali by sa vám prestať tvoriť zádery, ktoré nielen, že nevyzerajú dobre, ale sú aj bolestivé. Ak už zádery máte, použite dezinfekciu a následne postihnuté miesto ošetrite olejom s výťažkami z nechtíka lekárskeho alebo gélom s extraktom z aloe vera.

Kožu okolo nechtov tiež treba pravidelne krémovať a vyživovať. Nič nepokazíte, ak končeky prstov raz za čas namočíte na 10 minút do misky s olivovým olejom, ktorý by mal byť teplý. Vyskúšať môžete aj vodu s citrónom. Tá prispieva k pevnosti nechtov.

Vyskúšajte: Studená sprcha: Benefity, ktoré vás presvedčia začať s otužovaním!

ako sa starať o nechty

Zdroj: Shutterstock

Lakovanie

Zvyknete si nechty lakovať? Ak áno, robíte dobre! Nalakované nechty sú totiž odolnejšie voči lámaniu i plesniam. Mnohé ženy tiež úprava nechtov lakom odrádza od toho, aby si ich obhrýzali. Ak sa teda chcete tohto zlozvyku zbaviť, neváhajte a pustite sa do lakovania.

Niektoré farebné laky obsahujú výrazné pigmenty, ktoré sa z nechtov ťažko odstraňujú. Pri lakovaní sa preto odporúča použiť ako prvú vrstvu priehľadný podkladový lak, ktorý ochráni nechty aj pokožku v ich okolí od neželaného zafarbenia.

Pri výbere odlakovača siahajte radšej po tých, ktoré neobsahujú acetón. Sú totiž k nechtom šetrnejšie. Lepšie je tiež investovať do kvalitnejších lakov, ktoré nebudete musieť často odstraňovať.

Trendy dizajn

Pokiaľ ide o dizajn a farby, nič nepokazíte nesmrteľnou červenou ani klasickou francúzskou manikúrou. Obľúbený je aj jej opak, teda tmavá špička a bledé lôžko.

Leto je ideálnym obdobím na experimentovanie. Trendy sú žiarivé výrazné až neónové farby. Ak si trúfate na DIY nechtový dizajn, môžete si skúsiť na nechty namaľovať kvety, pásiky, či dozdobiť ich kamienkami.

Odporúčame tiež: Trápi vás vypadávanie vlasov? Skúste zmeniť tieto zvyky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní