Hudba na spanie: Aký typ ti pomôže najľahšie zaspať?

Hudba na spanie: Aký typ ti pomôže najľahšie zaspať?

Hudba nás sprevádza na každom kroku. Stačí vojsť do obchodného centra a hudba znie z každej strany. Obchodníci nám tak spríjemňujú nakupovanie. No hudba nám robí spoločnosť už od narodenia. Vlastne, podľa vedcov je vhodné púšťať vážnu hudbu už bábätkám v brušku, pretože pozitívne ovplyvňuje ich vývoj.

Robí aj vám hudba spoločnosť na každom kroku? Mnohým z nás sa pri hudbe lepšie upratuje, iným cvičí a dokonca aj lepšie zaspáva. Zaspávate aj vy s hudbou v ušiach alebo skôr preferujete biely šum? Akú hudbu počúvate najčastejšie? Je to relaxačná hudba alebo skôr meditačná hudba? Je dokázané, že hudba dokáže navodiť spánok, avšak je nesmierne dôležité vedieť vybrať si správnu hudbu.

Počúvanie hudby na zaspávanie je bežná prax, ktorá mnohým ľuďom pomáha. Preto výskumníci analyzovali tisícky hudobných playlistov určených na navodenie spánku. Zistili, že mnohé skladby boli plné energických skladieb, ktoré sa zvyčajne so spánkom nespájajú. Akú hudbu pred spánkom počúvať?

Odporúčame: Najlepší čas na spanie a vstávanie: Dodržuj tieto časy a budeš oddýchnutá!

Najobľúbenejšia hudba na spanie

Je to bežná prax, no doposiaľ sa uskutočnilo len málo výskumov, ktoré by zistili, aké typy hudby sú na zaspávanie najlepšie. Vedci sa v štúdii zamerali na údaje zo služby na streamovanie hudby – Spotify, kde máte možnosť počúvania zostavených playlistov – teda hudby určenej na zaspávanie.

Hoci boli údaje anonymizované, výskumníci uviedli, že služba Spotify sa používa v 92 krajinách a že služby na streamovanie hudby využívajú ľudia všetkých vekových kategórií.

Na vykonanie najskôr zostavili zoznam všetkých playlistov obsahujúcich akúkoľvek variáciu slova „sleep" v akomkoľvek jazyku. Následne odstránili výsledky, ktoré neboli hudbou (napríklad podcasty alebo zvuky prírody), neboli určené na spánok (napríklad názvy kapiel obsahujúce slovo „sleep") alebo mali menej ako 100 sledovateľov.

Skladby, ktoré z analýzy získali, ďalej zoskupili do skupín na základe charakteristík, ako je tempo, hlasitosť a energia. Najpočetnejšiu skupinu tvorili ambientné skladby. Ďalšie skupiny tvorili súčasné populárne skladby vrátane popových hitov.

Dávnejšie štúdie zistili, že klasická a inštrumentálna hudba patria medzi najpoužívanejšie žánre hudby na spanie. Prekvapujúce však bolo, že v súčasnosti sa tento druh skladieb využíva oveľa menej. Populárnejšie sú žánre ako je pop alebo rap.

Neprehliadni: Ako sa zobúdzať oddýchnutý? Sledujte svoj spánkový cyklus!

Prečo sú energickejšie piesne populárnejšie?

Podľa spánkových lekárov sú veľmi tanečné alebo energické piesne u niektorých ľudí vhodné na zaspávanie. Avšak platí, že ak chcete pri takejto hudbe zaspať, mali by ste počúvať také moderné piesne, ktoré dobre poznáte. Novosť totižto udržiava mozog v bdelom stave. To znamená, že ak by ste si zapli hudbu, ktorú vôbec nepoznáte, k lepšiemu spánku by vám to určite nedopomohlo.

Odborníci dodávajú, že akákoľvek hudba je skutočne skvelým nástrojom pre lepšie a rýchlejšie zaspávanie. Podľa všetkého dokáže dostať ľudí do postele o niečo skôr a rovnako tak aj do uvoľneného a meditatívneho rozpoloženia. Hudba sa dá počúvať pri slabom osvetlení, čo je ďalšie plus pre hlboký spánok. Avšak, aby ste sa vyhli problémom so spánkom a hudba vám dopomohla k zdravému spánku, odborníci dodávajú:

  • nemali by ste hudbu počúvať cez slúchadlá, ktoré by ste si museli dať dole alebo do ktorých by ste sa mohli zamotať,
  • mali by ste používať časovač na automatické vypnutie hudby,
  • zamerať by ste sa mali na zásady správnej spánkovej hygieny – to znamená, že by ste nemali pri počúvaní hudby sledovať sociálne siete či kontrolovať e-maily,
  • dodržiavajte prísny harmonogram spánku a bdenia – nastavte si presný čas na spánok a vstávanie, a to aj cez víkendy a voľné dní.

Zaujme ťa aj: Spánok a najčastejšie mýty s ním spojené – veríš týmto 9 tvrdeniam?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

-2 komentár

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní