Kuriózne prípady, štatistiky a prekvapivé fakty o rozvodoch

Začne sa to ako veľká láska. Dvaja ľudia si povedia, že pri sebe budú stáť do konca života, nech sa deje čokoľvek. Lenže život nie je rozprávka, a tak sa nie každý príbeh končí starým známym „žili spolu šťastne, až kým nepomreli“. Hoci nejde o príjemnú záležitosť, rozvody v dnešnej dobe nie sú ničím ojedinelým. Pozrite sa spolu s nami na prekvapivé fakty, štatistiky a kuriózne prípady zo sveta rozvodov.

Najnižšia miera rozvodovosti je v Indii

V Indii sa končí rozvodom len jedno percento manželstiev. Rozvod nebol uznaný ani pred hinduistickým zákonom o manželstve z roku 1955. Časom sa veci mierne zmenili a v súčasnosti môžu žiadať o rozvod muži aj ženy, ani to však neznamená, že sudca vyhovie žiadosti navrhovateľa.

Domorodé ženy v Austrálii sa môžu okamžite rozviesť

Vo väčšine krajín a kultúr nie je možné vstúpiť do zväzku manželského s ďalším partnerom, keď už jedného máte. V tradičnej austrálskej domorodej kultúre však žena, ktorá sa chce rozviesť, môže okamžite ukončiť svoje existujúce manželstvo tým, že povie „áno“ inému mužovi. Alternatívou je jednoducho požiadať svojho manžela, aby súhlasil s rozvodom. Ak neprotestuje, manželstvo sa považuje za rozvedené.

Na Filipínach sa môžu rozviesť iba moslimovia

Takmer každý štát má stanovené, ako postupovať, v prípade, že sa chcete dať rozviesť. Filipínske ostrovy sú však výnimkou a rozvod neuznávajú. Za určitých okolností je prípustné anulovanie manželstva. Výnimku majú moslimovia, ktorí sa môžu rozviesť podľa náboženských pravidiel. Filipínski občania, ktorí sa zosobášili na Filipínach a potom sa rozvedú mimo tohto územia, sa na Filipínach nepovažujú za legálne rozvedených, aj keď rozvod uznali inde.  

Prečítajte si: Opičia láska – aký vplyv má na deti prehnaná starostlivosť rodičov?

rozvod

Zdroj: Shutterstock®

V Japonsku platia po rozvode iné pravidlá pre ženy a mužov

Japonské rozvody sú pomerne jednoduché a priamočiare záležitosti. Väčšina dvojíc sa vôbec nemusí obrátiť na súd. Proces zahŕňa podpísanie, zapečatenie a podanie rozvodových papierov, ktoré majú formu jednoduchého formulára. Komplikácie nastávajú až po rozvode, pretože Japonsko nemá žiadne ustanovenie o spoločnej starostlivosti o deti. Tie zvyčajne ostávajú s jedným z rodičov, druhého vidia len zriedka.

Rozvedené páry sa môžu opäť zosobášiť, avšak pre nežné polovičky platia iné pravidlá ako pre mužov. Tí sa môžu znovu oženiť ihneď po rozvode. Ženy musia počkať šesť mesiacov a po svadbe musia prijať partnerovo priezvisko. Ak sa chcú vrátiť k dievčenskému, čaká ich veľa papierovačiek.

Čilské rozvodové zákony patria medzi najprísnejšie na svete

Čilské zákony sú veľmi prísne pokiaľ ide o rozvod. Rozvod bez pádneho dôvodu nie je možný. Jediné tri dôvody, ktoré právny systém uznáva sú: zneužívanie, opustenie alebo nevera. Aj vtedy zákon vyžaduje dlhé odlúčenie partnerov od jedného do troch rokov.

Vo Vatikáne sa nemôžete rozviesť

Mnohé náboženstvá majú prísne pravidlá upravujúce manželstvo a rozvod. Katolícke zákony patria k najprísnejším. Čo Boh spojil, človek nech nerozlučuje. Keďže Vatikán je katolícky štát, jeho občania sa nesmú rozvádzať. V ojedinelých prípadoch je povolené anulovanie.

Inšpirujte sa: Ako si nepohnevať ľudí okolo seba? Zbavte sa týchto zlozvykov!

rozvod

Zdroj: Shutterstock®

Kuriózne celebritné rozvody

Za najkratšie celebritné manželstvo sa považuje zväzok speváčky Britney Spears a jej lásky z detstva Jasona Alexanda. Dvojica sa zosobášila v roku 2004. Interpretka podala žiadosť o rozvod po 55 hodinách.

Pokiaľ ide o počet sobášov a rozvodov medzi celebritami, rebríčku kraľuje už zosnulá herečka Elizabeth Taylor. Tá sa pred oltár postavila až osemkrát, pričom dvakrát tak urobila s tým istým mužom, hercom Richardom Burtonom. Rovnaký počet manželstiev s rovnakým počtom partneriek ako to bolo u Taylor, stihol uzavrieť aj Larry King. Jeden z najznámejších moderátorov zomrel v januári 2021. Režiséri Martin Scorsese a James Cameron majú totožné skóre. Vernosť sľubovali už päťkrát. Herečka Melanie Griffith sa prešla uličkou štyrikrát.

Dôvody rozvodov sú na celom svete podobné

Najčastejšími dôvodmi rozvodov na svete sú odlúčenie a odcudzenie partnerov. Nasledujú komunikačné problémy, nevera, finančné problémy, závislosť jedného z partnerov na drogách či alkohole a fyzické alebo duševné týranie.

Medzi dôvodmi na rozvod sa nájde aj niekoľko perličiek:

  • V kansaskom Wichite uzákonili, že ak muž zle zaobchádza so svojou svokrou, nie je to akceptovateľný dôvod na rozvod. Žena, ktorá toto uviedla ako dôvod ukončenia manželstva, zrejme musela byť sklamaná.
  • Je známy prípad, keď v roku 2008 požiadala istá Američanka o rozvod po tom, ako sa jej manželovi pri sexe odtrhlo protetické predĺženie penisu.
  • Najkratšie manželstvo trvalo iba tri minúty. Nevesta krátko po obrade zakopla o svadobné šaty, čo sa nepáčilo jej manželovi a nazval ju hlupaňou. Obrad sa konal v Kuvajte, pričom sobášiacim bol sudca. Ten pár na základe žiadosti mladomanželky ihneď rozviedol. Svoje rozhodnutie mladá žena zdôvodnila tým, že ak ju jej partner dokázal ponížiť hneď po obrade, v budúcnosti by to bolo len horšie.
  • V Bosne sa v roku 2007 rozviedol pár po tom, ako manželia zistili, že jeden druhého podvádzajú. Kuriózne však je, že virtuálnymi láskami boli oni sami. Dvojica spolu komunikovala online, pričom nevedeli, že si píšu so svojou zákonitou polovičkou. Šok nastal, až keď sa dohodli na osobnom stretnutí.
  • Najstarší pár, ktorý sa rozviedol po odhalení starej nevery, pochádza z Talianska. Dvojica bola spolu 77 rokov. Žena sa mala dopustiť nevery 7 rokov po svadbe. V čase rozvodu mal muž 99 rokov a žena o tri menej.

Odporúčame:  Lepšia budúcnosť vďaka desatoru pravidiel pre naplnený rok

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE