Kedy zdobiť vianočný stromček? Je na to ešte priskoro?

Kedy zdobiť vianočný stromček? Je na to ešte priskoro?
  • 29.11.2022
  • Michaela Kožáková

Kedy zdobiť vianočný stromček? Aj vy sa nad touto otázkou v posledných dňoch zamýšľate? Alebo už ten svoj máte dávno postavený? Zdá sa, že každý rok sme čoraz viac nedočkaví a ducha Vianoc si do našich príbytkov prinášame o niečo skôr.

Rok 2022 už láme nové rekordy na základe údajov z online vyhľadávania. Existuje však veľa rôznych tradícií a presvedčení, kedy je najvhodnejší čas začať s vianočnou výzdobou a zdobením vianočného stromčeka.

Neprehliadni: Vianoce sú za rohom, nakúpte vianočné darčeky v niektorej z nových predajní Auparku!

Kde sa vzal vianočný stromček

Zdroj: PINTEREST/1950sunlimited.tumblr.com, PINTEREST/flickr.com

Čo symbolizuje vianočný stromček?

Všetky staroveké kultúry majú svoj vlastný význam spojený s vianočným stromčekom. Napríklad u Rimanov sa vždyzeleným stromom pripisovala solárna symbolika. Stromy boli pre Rimanov svedectvom svetla. V Ríme sa oslavoval sviatok Saturnalia na počesť Saturna – Boha poľnohospodárstva. Pri tejto príležitosti si Rimania vyzdobili svoje domovy a chrámy vždyzelenými vetvami.

V čínskej a japonskej kultúre zase borovice a cyprusy boli vždy považované za posvätné a spájajú sa s významom nesmrteľnosti a dlhovekosti. Drevo z týchto stromov sa používalo na stavbu svätých stavieb, oltárov a chrámov.

V kresťanstve je vianočný stromček symbolom narodenia a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Konáre a kríky stromu sa považujú za symbol nesmrteľnosti a hovorí sa, že symbolizujú tŕňovú korunu, ktorú mal Kristus na kríži.

Kde sa vzal vianočný stromček?

Dávno pred príchodom kresťanstva mali rastliny a stromy, ktoré boli zelené po celý rok, pre ľudí v zime osobitný význam. Tak ako si dnes ľudia zdobia svoje domovy počas sviatkov borovicami, smrekmi a jedľami, starodávne národy si vešali na dvere a okná vždyzelené vetvy. V mnohých krajinách sa verilo, že táto zeleň odpudzuje čarodejnice, zlých duchov a choroby.

Nemecku sa pripisuje začatie tradície vianočného stromčeka tak, ako ho poznáme dnes. V 16. storočí si prvýkrát kresťania priniesli do svojich domovov ozdobené stromčeky. Keď bolo nedostatok stromov, niektorí si stavali vianočné pyramídy z dreva a zdobili ich vždyzelenými vetvičkami a sviečkami. 

Podľa odborníkov Martin Luther, protestantský reformátor zo 16. storočia, prvýkrát pridal zapálené sviečky na stromček. Jedného zimného večera kráčal smerom k svojmu domu a bol ohromený leskom hviezd trblietajúcich sa medzi vrcholkami ihličnatých stromov. Aby autenticky zobrazil scénu a opísal svojej rodine, čo zažil, postavil strom v hlavnej miestnosti a jeho konáre ozdobil zapálenými sviečkami.

Včasnejšie zdobenie nás robí šťastnejšími

Počas viktoriánskeho obdobia sa vianočné stromčeky tradične stavali oveľa neskôr, často popoludní na Štedrý večer. Niektorí dnes začínajú s vianočnou výzdobou už po skončení Halloweenu, 31.októbra. 

Je bežné, že americké rodiny stavajú svoje vianočné stromčeky na Čierny piatok alebo deň po Dni vďakyvzdania. Mnohí si vyberajú práve Deň vďakyvzdania ako symbol konca jesene a začiatku zimy.

Napriek zvyšovaniu cien, údaje od niektorých maloobchodných predajcov odhaľujú, že vianočné nakupovanie sa začalo oveľa skôr ako minulý rok.

Internetový obchod Amazon spustil predaj už 11. a 12. októbra so zľavami na vianočné ozdoby, darčeky a domáce potreby, aby ľuďom pomohol ušetriť peniaze a nakupovať múdrejšie pred sviatočným obdobím.

Podľa psychológov včasnejšie vianočné zdobenie predlžuje vzrušenie zo sviatočného obdobia a pôsobí ako „cesta k starým magickým emóciám z detstva“, a tak nás nakoniec robí šťastnejšími.

Pozri aj: Najlepší vianočný recept: Hrnčekové medovníky, ktoré nemajú konkurenciu!

Kedy sa zdobí vianočný stromček?

Dnes už viacerí z nás zdobia svoje domácnosti umelým vianočným stromčekom. Nájdu sa však medzi nami aj takí, ktorí nedajú dopustiť na vôňu ihličia a stavajú si živý stromček alebo ten v črepníku, ktorý následne vysadia do záhrady. Kedy je však ten najvhodnejší čas vyzdobiť si vianočný stromček?

Advent

Advent, dôležitý dátum v kresťanskom kalendári, je predvianočné obdobie, kedy sa oslavuje narodenie Ježiša a predstavuje čas príprav. Mnohí z nás si doma zasvecujeme adventné sviečky a vešiame adventné vence. Tradícia hovorí, že vianočné stromčeky by sa mali stavať na začiatku adventu, ktorý sa začína štvrtou nedeľou pred Vianocami. Tento rok sa advent začal v nedeľu 27.11.2022.

Začiatok decembra

Začiatok decembra sa v mnohých domácnostiach nesie v znamení zdobenia vianočného stromčeka a pripomína nám oficiálne odpočítavanie príchodu najkrajších sviatkov roka. Niekto si stavia vianočný stromček hneď prvého decembra, iné rodiny zase na Mikuláša. 

Ak si kúpite živý vianočný stromček

Ak si chcete tento rok zaobstarať živý vianočný stromček, Britská asociácia pestovateľov vianočných stromčekov radí, že stromčeky by ste nemali kupovať skôr ako 1. decembra. Prečo? Strom by mal prežiť aspoň štyri týždne, aj keď správna starostlivosť (treba s ním zaobchádzať ako s každou rastlinou, ktorá sa dostane do teplého a suchého prostredia), by mu mohla pomôcť vydržať dlhšie. Druhá decembrová sobota je ideálnym časom, aby ste si kúpili živý vianočný stromček. 

Naopak, umelý vianočný stromček si môžete postaviť kedykoľvek, pretože tú pravú vianočnú atmosféru dokáže do vašich domovov prinášať aj dlhé týždne. 

Zaujme ťa: Kde zažiť tú pravú atmosféru a ktoré vianočné trhy v Európe by si nemala vynechať?

Rozhodnutie je na vás

V konečnom dôsledku to všetko závisí od vás. Na stavanie stromčeka totižto neexistuje iba jeden správny dátum.  Ak sa vo vašej rodine tradične staval stromček na Štedrý večer popoludní a odzdoboval na Troch kráľov, tak smelo do toho.

Ak sa už neviete dočkať žiariacich svetielok a vianočnej atmosféry, postavte si svoj stromček už teraz. Akokoľvek sa rozhodnete, určite to budú pre vás a pre vašich blízkych ďalšie čarovné Vianoce. 

- Anketa

KEDY ZDOBÍTE VIANOČNÝ STROMČEK?

Odpovedalo 314 ľudí  

Na Štedrý deň
1%
Na Mikuláša
23%
Prvú adventnú nedeľu
1%
Prvého decembra
0%
Deň pred Vianocami
76%
Vianočný stromček nezdobím
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Veronika Kupcová 29.11.22 08:28

VK
karma
105.00

Stromček zdobíme 2-3 dni pred vianocami celá rodina takto si spolu užijeme spoločné chvíle a najkrajšie sviatky v roku

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 29.11.22 09:21

KK
karma
105.00

Vianočný stromček zdobíme deň pred Vianocami a odzdobujeme na Troch kráľov,

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 01.12.22 18:57

MM
karma
100.00

stromček zdobím tesne pred Vianocami, výzdobu začínam adventom a ako posledné robím sviatočný stôl

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 02.12.22 02:18

MD
karma
132.00

My zdobíme stromček až na Štedrý deň, alebo deň predtým. Mať stromček vo väčšom predstihu by bolo zvláštne, u nás sa izba zatrbliece až v slávnostný deň :)

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní