Zamĺknutý potrat – aké má príznaky a prečo k nemu dochádza?

Zamĺknutý potrat – aké má príznaky a prečo k nemu dochádza?

Tehotenstvo, žiaľ, môže byť sprevádzané i veľmi závažnými zdravotnými problémami. Zaradiť k nim môžeme napríklad tehotenskú cukrovku, preeklampsiu, HELLP syndróm, predčasné odlučovanie placenty, predčasné odtekanie plodovej vody a mnohé ďalšie. Tou najobávanejšou a pre ženu najhoršou situáciou súvisiacou s tehotenstvom je však bezpochyby predčasné samovoľné ukončenie tehotenstva zánikom embrya alebo plodu.

Spontánne potraty sú veľmi časté, omnoho častejšie, ako si mnohokrát uvedomujeme. Vedeli ste o tom, že asi len 30 % gravidít sa končí pôrodom a narodením bábätka? Vo vysokom percente prípadov sa oplodnené vajíčko nedokáže uhniezdiť a zaniká. A aj v prípade zahniezdenia môže následne v skorej fáze tehotenstva, cca do 5. až 6. týždňa, odumrieť z rôznych dôvodov (napr. v prípade mimomaternicového tehotenstva).

Avšak, aj neskôr dochádza k samovoľným potratom, vo zvýšenej miere hlavne do konca prvého trimestra, neskôr je už riziko nižšie. V praxi sa možno stretnúť s viacerými druhmi prirodzených potratov a jedným z nich je aj zamĺknutý potrat. Ako sa prejavuje a prečo k nemu dochádza?

Čo je zamĺknutý potrat?

Zamĺknutý potrat, tiež zamlčaný potrat alebo missed abortion, predstavuje jednu z foriem samovoľných potratov, pri ktorom dochádza k odumretiu zárodku, pričom sa nedostavia typické príznaky potratu, respektíve príznaky vypudzovania potrateného embrya z maternice. Zárodok síce odumrel a tehotenstvo sa skončilo, no telo to zatiaľ akoby nezaznamenalo a preto sa nesnaží o vypudenie tkaniva zárodku, ale naopak odumreté plodové vajíčko v maternici zatiaľ zadržiava.

Pri zamĺknutom potrate môže byť tento čas bez vypudenia u každej ženy odlišne dlhý (môže to byť pokojne aj niekoľko týždňov). V priebehu tohto obdobia môže v tele ženy ešte určitý čas dochádzať k uvoľňovaniu tehotenských hormónov a výskytu typických príznakov tehotenstva, u niektorých žien však dochádza k skorému vytrateniu sa tehotenských príznakov. Zamĺknutý potrat sa najčastejšie vyskytuje medzi 6. až 10. týždňom tehotenstva, resp. do konca prvého trimestra. Začiatkom druhého trimestra riziko rapídne klesá. 

Zamĺknutý potrat spadá pod včasnú tehotenskú stratu, čo je pojem označujúci neúspešné tehotenstvo do 12. týždňa gravidity. Zhruba každé piate tehotenstvo sa končí včasnou tehotenskou stratou. 

Aké má zamĺknutý potrat príznaky?

Potrat býva väčšinou sprevádzaný veľmi zreteľnými príznakmi – silné kŕče v podbrušku, bolesti chrbta, vaginálne krvácanie a výtok tkaniva alebo tekutiny z pošvy. Zamĺknutý potrat je tiež nazývaný aj ako tichý potrat. Pri ňom sa spravidla nedostavujú typické sprievodné príznaky potratu. Pri zamĺknutom potrate zárodok odumrel, no maternica ho ešte nevypudila, preto nie sú prítomné bolesti ani krvácanie. Ako sme spomenuli vyššie, k vypudeniu môže dôjsť u rôznych žien za odlišne dlhý čas.

U niektorých žien môže dôjsť k slabému špineniu, prípadne si uvedomia ústup tehotenských symptómov, ale vo väčšine prípadov si žena neuvedomuje, že niečo nie je v poriadku. Zamĺknutý potrat býva obvykle odhalený až na transvaginálnom ultrazvukovom vyšetrení. V raných štádiách gravidity sa pomocou ultrazvuku posudzuje prítomnosť aktivity srdcového svalu embrya. Ak zárodok odumrel, lekár nezachytí pri vyšetrení žiadnu aktivitu.

Na zamĺknutý potrat poukazuje nielen neprítomnosť akcie srdca, ale aj zastavenie ďalšieho vývoja zárodku. Toto vyšetrenia by sa malo niekoľkokrát zopakovať, ideálne s časovým odstupom pár dní. Ak sú výsledky vyšetrenia bez zmeny, lekár stanovuje diagnózu missed abortion.  

Prečo dochádza k zamĺknutým potratom?

Príčiny spontánnych potratov, medzi ktoré radíme aj zamĺknutý potrat, sú rôznorodé. Príčiny môžu byť zo strany matky, ale z hľadiska zamĺknutého potratu sú významnejšie hlavne príčiny zo strany embrya. Spontánnemu potratu predchádza zastavenie vývinu embrya, čo je veľmi často spôsobené najmä jeho abnormalitami v genetickej výbave (čo nie je možné nijak ovplyvniť).

  • Možné príčiny zo strany matky – hormonálne problémy, anomálie pohlavných orgánov, nádory maternice, poruchy výstelky maternice, infekcie prekonané v čase gravidity, horúčkové stavy, závažná chudokrvnosť, zranenia, nekontrolovaný diabetes. 
  • Možné príčiny zo strany embrya – nesprávny počet chromozómov, vážny geneticky podmienený defekt nezlučiteľný so životom, nedostatočné cievne zásobenie v placente, poruchy funkcie maternice, enzýmové poruchy.  

Odporúčame: Imunita a najčastejšie mýty s ňou spojené – prečo má týchto 7 tvrdení ďaleko od pravdy?

Ošetrenie po zamĺknutom potrate

Ak je diagnostikovaný zamĺknutý potrat, je viacero spôsobov ošetrenia, ktoré môže lekár odporučiť. V prípade zamĺknutého potratu v ranej fáze tehotenstva sa obvykle dokáže telo samo zbaviť odumretého plodu. Jednou z možností je teda čakanie na vypudenie odumretého zárodku (niekedy až 3 týždne), ktoré môže mať podobu silnejšej menštruácie. Takýto vyčkávací prístup je možný najmä v prípade, ak to zdravotný stav ženy dovoľuje a iba v prvých týždňoch tehotenstva. 

Zbytky po odumretom zárodku v maternici sa totiž spájajú s rizikom infekcie, čo môže viesť k život ohrozujúcim problémom, prípade to môže vyústiť k problémom s ďalším tehotenstvom. Žena musí byť v prípade čakania na prirodzené vypudenie odumretého plodu pod pravidelným lekárskym dohľadom. Pri zamĺknutých potratoch je však táto metóda riešenia problému úspešná asi len v polovici prípadov. 

V niektorých prípadoch sa podávajú medikamenty na vyvolanie kontrakcií, ktoré pomôžu telu zbaviť sa odumretého zárodku. Ďalšou možnosťou je inštrumentálna revízia dutiny maternice, respektíve kyretáž na vyčistenie maternice. Tento zákrok sa robí pod úplnou anestéziou. Odstránený je pri ňom materiál z dutiny maternice, ktorý sa následne môže histologicky vyšetriť na vylúčenie závažných a zriedkavých príčin zastavenia vývinu tehotnosti. 

Ďalšie tehotenstvo po zamĺknutom potrate

Ak prebehol zamĺknutý potrat bez komplikácií, žena môže otehotnieť prakticky hneď v nasledujúcom menštruačnom cykle. Vo všeobecnosti sa ale odporúča počkať aspoň tri menštruačné cykly, najmä ak bol potrat zakončený chirurgicky a neprebehol samovoľne. Tento čas umožní sliznici dutiny maternice dostatočne sa zregenerovať pred ďalším zahniezdením oplodneného vajíčka. 

V prípade opakovaných zamĺknutých alebo iných spontánnych potratov (minimálne troch) sú nevyhnutné viaceré vyšetrenia na zistenie možných príčin, a to nielen vyšetrenie ženy, ale v niektorých smeroch aj muža. Potrebné môžu byť genetické testy, vyšetrenia poruchy zrážanlivosti krvi, vyšetrenia na hormonálne ochorenia a podobne. 

Odporúčame: Svetloplachosť nemusí poukazovať len na problém s očami. Tu je 9 a viac možných príčin


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní