Zmrzlina a jej účinky na telo: Osvieži, no môže aj uškodiť!

Zmrzlina a jej účinky na telo: Osvieži, no môže aj uškodiť!
  • 25.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Zmrzlina je jednou z najobľúbenejších letných maškŕt. Na svete azda nenájdete človeka, ktorý by ju nemiloval. V horúčavách príjemne schladí a ako bonus aj výborne chutí! Ani s tým najchutnejším jedlom to však netreba preháňať.

Viete, čo sa stane, ak si doprajete priveľa tejto mrazenej pochúťky? Americký portál Eat This, Not That! popísal, čo s ľudským telom spraví konzumácia pol litra zmrzliny. Toto množstvo predstavuje približne 15 menších kopčekov, aké predávajú v zmrzlinárňach, alebo jedno menšie balenie zmrzliny z obchodu.

Obezita

Päťsto mililitrov zmrzliny môže obsahovať až 1000 kilokalórií, čo je pre niektorých ľudí viac ako polovica potrebného denného príjmu. Ak si zmrzlinu doprajete raz za čas a v primeranom množstve, nič hrozné sa s vašou váhou neudeje.

Horšie je, ak sa konzumáciou zmrzliny snažíte zahnať napríklad smútok z rozchodu alebo jej len tak konzumujete viac, ako je zdravé. V tomto prípade môžete pomerne rýchlo pribrať.

Zmrzlina máva vyšší obsah sacharidov. Tie sú síce skvelým zdrojom energie, no ak ich telo nespotrebuje ihneď, ukladá si ich na neskôr, najčastejšie do oblasti brucha.

Keď chcete schudnúť, no leto bez zmrzliny nemá pre vás zmysel, skúste radšej siahnuť po mrazenom jogurte alebo sorbete. Tie totiž obsahujú o niečo menej kalórií ako rôzne krémové zmrzliny.

Odporúčame: Vieme, aké sú najlepšie potraviny pre mozog! Jete ich dostatok?

Hladina cukru v krvi a krvný tlak

Po jedle je bežné, že sa zvýši hladina cukru v krvi. V prípade zmrzliny však tomu podľa odborníkov nemusí byť tak.

Dietetická špecialistka Melissa Joy Dobbins toto tvrdenie vyvracia a tvrdí, že pokiaľ nie ste diabetik alebo nemáte reaktívnu hypoglykémiu, hladina cukru v krvi by mala aj po konzumácii väčšieho množstva zmrzliny zostať v normále.

Podľa nutričných špecialistov nie je zmrzlina rizikovou potravinou ani pokiaľ ide o krvný tlak. Mliečne výrobky obsahujú vápnik, draslík a horčík, ktoré pomáhajú udržiavať krvný tlak pod kontrolou.

Pocit šťastia, silné svaly a pevnejšie kosti

Sacharidy obsiahnuté v zmrzline nespôsobujú iba priberanie. Môžu viesť k malému zvýšeniu serotonínu, ktorý je zodpovedný za pozdvihnutie nálady. Po zjedení zmrzliny sa teda budete cítiť šťastnejší.

Po konzumácii zmrzliny sa v tele zvýši hladina inzulínu, ktorý bráni rozpadu bielkovín zodpovedných za budovanie svalov. Pozitívne účinky na svaly môže mať zmrzlina podľa fitness trénera Jaya Cardiella, ak ju zjete do dvoch hodín od cvičenia.

Zo zmrzliny môžu ťažiť aj kosti. Tradičná zmrzlina je mliečnym výrobkom, a teda obsahuje aj vápnik či fosfor, ktoré pozitívne vplývajú na pevnosť kostí.

Srdce a mozog

Vraví sa, že na to, aby bol človek šťastný, potrebuje, aby srdce a mozog boli za jedno. Podľa odborníkov však zmrzlina v konečnom dôsledku nemusí prospievať ani jednému.

V sladkej mrazenej pochúťke sa nachádzajú nasýtené tuky ako je cholesterol. Ak zmrzlinu budete konzumovať pravidelne a vo veľkých množstvách, cholesterol sa môže ukladať v cievach, čím zvýši riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Strava bohatá na nasýtené tuky a cukor môže tiež znížiť kognitívne schopnosti a pamäť. Môžete byť nesústredení a takpovediac vám to nebude myslieť.

Pozri aj: Najzaujímavejšie diéty celebrít, ktoré naozaj fungujú!

Plodnosť

Štúdia publikovaná v Human Reproduction ukázala, že ženy, ktoré jedli mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, teda napríklad aj zmrzlinu, mali väčšiu šancu otehotnieť v porovnaní s tými, ktoré stavili na odtučnené mliečne výrobky.

Ženy, ktoré jedli zmrzlinu dvakrát alebo viackrát týždenne, znížili riziko neplodnosti o 38 percent.

Trávenie a energia

Pre vysoký obsah tuku v zmrzline môže jej trávenie trvať pomerne dlho. Často tiež spôsobuje nadúvanie a iné poruchy trávenia.

Špecialisti tiež upozorňujú, že hoci zmrzlina obsahuje cukry, ktoré dodávajú telu energiu, vďaka tukom sa spomalí jej uvoľňovanie. Namiesto toho, aby ste pocítili náhly príval energie, môžete skôr cítiť jej nedostatok.  

Prečítajte si: Jete bezpečné potraviny? Na pravidlo piatich sekúnd zabudnite!

- Anketa

VIETE SI PREDSTAVIŤ LETO BEZ ZMRZLINY?

Odpovedalo 15 ľudí  

áno
40%
nie
60%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní