Svadobná torta a tradície s ňou spojené: Prečo na nej vo svete spia?

Svadobná torta a tradície s ňou spojené: Prečo na nej vo svete spia?

So svadbami sa spája veľké množstvo tradícii. Veď si stačí spomenúť na tradíciu, že nevesta by mala mať na sebe niečo nové, niečo staré, niečo požičané, niečo modré a niečo darované. No možno vám napadne množstvo ďalších tradícií, nakoľko každý región či kút sveta má svoje vlastné, ktoré sú zaužívané a ktoré sa snažia všetci dodržiavať.

Vedeli ste však, že aj v súvislosti so svadobnou tortou sa hovorí o tradíciách? Aké sa s ňou spájajú? Poznáte ich a dodržujete?

Biela poleva

Biele svadobné šaty majú symbolizovať čistotu a nevinnosť, ale čo biela svadobná torta? Dôvodom, prečo boli svadobné torty biele bolo skôr pohodlie cukrárov. Keďže cukor je biely a práve z neho sa vyrába poleva na torty, tak bolo oveľa jednoduchšie a rýchlejšie tortu urobiť. Postupom času sa extrémne biela poleva stala symbolom postavenia pre bohatých, pretože čím bola poleva belšia, tým to znamenalo, že bola aj drahšia.

Pozri aj: Zima a mráz je pre zásnubný prsteň veľký risk! Prečo si dávať pozor?

Poschodová svadobná torta

Premýšľali ste niekedy, prečo majú svadobné torty toľko poschodí? Čiastočne preto, aby bolo čo podávať hosťom, no poschodová torta má svoje korene v histórii. Tradovalo sa totiž, že ak si mladomanželia dokážu dať novomanželský bozk nad vrchným poschodím torty bez toho, aby ju prevrátili, môžu sa tešiť z celoživotného bohatstva.

Krájanie svadobnej torty

Mnohé páry krájanie torty začleňujú do svadobného programu. Ale zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo také krájanie torty symbolizuje? Kedysi krájanie torty patrilo do rúk neviest, pretože to znamenalo stratu panenstva. Avšak, keď sa torty začali zväčšovať, nevestám museli začať pomáhať aj ich manželia. Dnes je krájanie torty skvelou príležitosťou na tvorbu zaujímavých svadobných fotografií.

Neprehliadni: Šampanské na svadbe: Podávaj bublinky s gráciou a noblesou vďaka veži

Kúsok torty pod vankúšom

Vedeli ste, že napríklad na juhu Spojených štátov majú tradíciu vo svadobnej torte pre ženícha? Tá je zväčša tmavá, aby bola v kontraste s bielou svadobnou tortou. A práve so ženíchovou tortou sa spája tradícia spania s kúskom pod vankúšom. Totižto, slobodní ľudia kedysi verili, že ak si chceli nájsť pravú lásku, s kúskom ženíchovej svadobnej torty pod vankúšom sa im o budúcej neveste bude snívať.

Svadobná torta na krstinách?

Verte či nie, ale kedysi sa najvrchnejšia časť svadobnej torty odkladala a šetrila na krstiny dieťaťa. V minulosti mávali manželské páry zvyčajne deti hneď po svadbe (do roka), preto to nebolo až také nereálne, aj keď povedzme si, torta po roku v mrazničke už nemusí byť taká chutná. Aj dnes v niektorých kútoch si mladomanželské páry tortu odkladajú a vychutnávajú na prvé výročie svadby.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Helena Povalova 10.02.23 20:12

HP
karma
107.00

Torta je krásna.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

svadobné tradície

Čo čítajú ostatní