Fantastické cviklové rizoto – ak ste ho ešte neskúsili, je čas to napraviť!

Fantastické cviklové rizoto – ak ste ho ešte neskúsili, je čas to napraviť!

Keď sa povie cvikla, väčšine z nás asi ako prvá príde na um zaváranina, ktorá sa podáva ako obloha k rôznym jedlám, podobne ako čalámada či kyslé uhorky. Avšak, z cvikly sa toho dá v kuchyni vykúzliť omnoho viac. Červená repa je veľmi zdravá zelenina, ktorá má priaznivý vplyv na krvný tlak, trávenie, mozog, krvotvorbu aj imunitu. Ukrýva sa v nej veľké množstvo draslíka, tiež vápnik, horčík, železo i vitamín C, vitamín K a vitamíny skupiny B. 

A čo takého sa z nej dá vytvoriť? Použiť sa dá nielen v slaných, ale aj sladkých receptoch. Z červenej repy sa dajú pripraviť napríklad cviklové karbonátky alebo guľôčky na spôsob mäsových. Cvikla nemôže chýbať ani v známej polievke východoeurópskych národov zvanej boršč. Výborná je i nátierka z pečenej cvikly. A ak ste neskúšali ešte perník z cvikly, tak je čas to napraviť. 

Veľkou lahôdkou z červenej repy je však aj rizoto, ktoré vďaka tejto koreňovej zelenine získa úžasnú farbu. A verte, že chuť tejto dobroty je ešte úžasnejšia. Najlepšie je, že príprava cviklového rizota vôbec nie je náročná a zdĺhavá. Veď, presvedčte sa sami! 

Odporúčame: ​Zdravý, chutný a hneď hotový: Vychutnajte si zelerový šalát 3x inak!

Ingrediencie na cviklové rizoto:

  • 2 hrnčeky ryže (ideálne Arborio alebo Carnaroli)
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 50 ml bieleho vína
  • 250 g červenej repy
  • 2 cibule
  • 1 PL olivového oleja 
  • 200 g mäkkého kozieho syra
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie 

Postup prípravy cviklového rizota:

  1. Ako prvé si cviklu ošúpeme a nastrúhame ju – nie nahrubo, ani úplne najemno. 
  2. V hlbšej panvici alebo hrnci si na malom množstve oleja zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. 
  3. Následne na nej opražíme ryžu. Arborio alebo Carnaroli sú určené priamo na prípravu tradičného talianskeho rizota. Ak vám však neprekáža iná konzistencia rizota, pokojne použite aj inú obľúbenú ryžu, napríklad jazmínovú. 
  4. Ryžu podlejeme vínom a necháme ho vypariť. Následne ju zalejeme časťou vývaru a pridáme nastrúhanú cviklu. 
  5. Ryžu s cviklou varíme a postupne podľa potreby dolievame vývar, vždy keď sa odparí. Nezabúdame miešať. 
  6. Keď ryža zmäkne, pridáme kozí syr. Podľa chuti dosolíme a pridáme aj mleté čierne korenie. 
  7. Všetko dôkladne zamiešame a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať. Pri podávaní môžeme ešte posypať kozím syrom, prípadne aj rukolou. 

TIP: Cviklové rizoto môžete podávať ako hlavné jedlo, ale aj ako prílohu. Chutnú kombináciu vytvorí s kuracím mäsom. Kuracie prsia stačí narezať na rezance, osoliť a opiecť na troche olivového oleja. Následne ich môžete pridať do rizota po uvarení. K rizotu však pokojne skúste pridať aj lososa či údené tofu. Hodiť sa bude aj menší šalát z listovej zeleniny. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní