TOP recept na syrové pagáčiky – zmiznú z plechu ešte horúce!

Aké druhy pohostenia pripravujete pre návštevy či na nejaké rodinné oslavy najčastejšie vy? Asi sa zhodneme na tom, že rôznorodé jednohubky alebo obložené chlebíčky sú úplnou klasikou. Dajú sa pripraviť doslova na milión spôsobov, a tak sa ich človek pravdepodobne nikdy neobje. Dobrou voľbou sú však dozaista i rôzne sladké a slané pochúťky z lístkového cesta. Univerzálne lístkové cesto sa dá rovnako pripraviť nespočetným množstvom spôsobov, naplniť sa dá prakticky čímkoľvek, čo doma nájdeme.

Avšak skvelým pohostením sú i chutné slané pagáčiky. Ich príprava obvykle vôbec nie je zdĺhavá. Stačí umiesiť cesto, vykrojiť krúžky, upiecť ich a hotové pagáčiky nasypať do misky. A obvykle z tejto misky zmiznú raz-dva! Aké pagáče najviac obľubujete vy? Oškvarkové či bryndzové? Ak ste fanúšikom syrov, vyskúšať musíte i naše domáce syrové pagáčiky!

Pozri aj: Domáce rezance s makom: Rokmi overená klasika

syrový pagáč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Budeme potrebovať:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g tvrdého syra (napr. Eidamu)
  • 250 g hery
  • 1 kyslú smotanu
  • 1 prášok do pečiva
  • soľ (cca 1 malá lyžička)
  • na posypanie sezam, rascu a pod.
  • žĺtok na potretie

Postup prípravy:

  1. Syr si najemno nastrúhame a pridáme k nemu aj ostatné ingrediencie – múku, heru, soľ, prášok do pečiva a smotanu.
  2. Z ingrediencií vymiesime hladké cesto, ktoré v chladničke necháme odležať aspoň 2 hodiny, prípadne cez noc.
  3. Cesto po vybratí z chladničky ešte trochu premiesime a vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 až 1,5 centimetra.
  4. Z cesta povykrajujeme menšie alebo väčšie pagáčiky. Tie následne poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Pagáčiky ešte potrieme rozšľahaným žĺtkom a podľa chuti posypeme syrom, sezamom, rascou alebo ľanovými semienkami.
  6. Dáme ich piecť pri teplote 200 °C na asi 10 až 15 minút. Dobrú chuť!
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE