Technológie, talent a tolerancia. Aké nápady a inšpirácie priniesol jedenásty ročník podujatia FTRNW – Tech for good?

Jedenásty ročník FTRNW, s podnázvom Tech for good, sa niesol v duchu technológií a ekologických riešení. Energetická, klimatická či ekonomická kríza sú témy, ktoré momentálne rezonujú v celej spoločnosti, a ktorým sa usporiadatelia z HubHub rozhodli v rámci vzdelávacej platformy FTRNW venovať. Pestro zložené panelové diskusie z radov expertov a kľúčové prednášky priniesli odporúčania, ako napríklad pristupovať k efektívnej transformácii ekonomiky na cirkulárnu, rozvoju technológii, no v neposlednom rade sa venovali aj podpore mladých talentov. Aké najzaujímavejšie nápady a inšpirácie odhalili?

Spoločenskú zodpovednosť máme všetci bez ohľadu na to, či ide o firmu alebo jednotlivca. Práve táto myšlienka bola nosným pilierom podujatia FTRNW 2022 – Tech For Good. Potvrdil to aj jeden z hlavných spíkrov eventu. Výnimočný talent zo Slovenska, sedemnásť ročný CEO a CTO Project Picoballon Jakub Nagy, ktorý spolu so svojim tímom vyvíjal softvér pre americkú armádu a s projektom, ktorý môže zdokonaliť predpovede počasia sa minulý rok zúčastnili aj súťaže Red Bull Basement. Jakub otvoril event svojim inšpiratívnym príbehom: Odmalička rád vytváram nové technológie. Najprv som sa tomu venoval z vlastného pobavenia, neskôr som sa však začal zamýšľať nad tým, aký vplyv môžu mať technológie na spoločnosť. Jedna z najdôležitejších vecí, čo som sa počas mojej práce naučil je, že nemusíte byť géniovia na to, aby ste vytvorili zmenu. Veľa krát sa stačí opýtať otázku: Čo môžem urobiť pre zmenu dnes?“ Rovnaký názor na podujatí prezentoval aj Ivan Bartoš, podpredseda vlády pre digitalizáciu v Českej republike, ktorý vo svojom video vstupe povedal, že téma „technológie pre vyššie dobro“ je stále aktuálna aj v dnešnej dobe.

Pozri aj: Parazit zlepšuje sex a podporuje chudnutie! Oplatí sa ním infikovať?!

Tech for good

Zdroj: HubHub

NEDOMYSLITEĽNOU SÚČASŤOU ZMIEN JE DIGITALIZÁCIA

Aktuálne stratégie súkromnej aj verejnej sféry rozoberali v prvej panelovej diskusii predstavitelia štátnej správy, ale aj komerčných spoločností. V tomto paneli sa streli  Eva Pavlíková (Česko.Digital), Petra Dzurovčinová (Mesto Bratislava) a Norbert Kurilla (poradca prezidentky SR pre životné prostredie, energetiku, zmenu klímy a podnikateľské prostredie). Hostia diskusie zodpovedali otázky, ktoré si ako spoločnosť intenzívne kladieme. Napríklad, ako nám môžu technológie pomôcť vybudovať lepšiu budúcnosť, alebo prečo je v digitalizácii dôležitá spolupráca medzi súkromným a štátnym sektorom. „Technológie, ak sú správne uchopené, majú veľmi pozitívny vplyv na vývoj spoločnosti. Digitalizácia pomáha ľuďom pri spoločensky dôležitých témach aj v bežnom živote. Napríklad v projekte Mesto Bratislava sa ľudí najprv opýtame čo ich trápi, čo by chceli zmeniť a v čom potrebujú pomôcť. Na základe toho potom určíme aktuálny najdôležitejší problém a hľadáme riešenia,“ odhalila Petra Dzurovčinová, splnomocnenkyňa primátora mesta Bratislava pre inovácie. Panelisti sa zamerali aj na témy, ako pomôcť dospelým ľuďom pri učení nových poznatkov využívania digitálnych technológii, alebo prečo je dôležité učiť sa od iných krajín a miest.

REALIZÁCIA STRATÉGIE UDRŽATEĽNOSTI PODNIKANIA JE DÔLEŽITEJŠIA NEŽ KEDYKOĽVEK PREDTÝM

Druhá z panelových diskusií FTRNW 2022 bola zameraná na minimalizáciu odpadu pomocou technológii a rôznych iniciatív v praxi. Predstavitelia známych firiem ako je INCIEN, Tesco SK, CYRKL, IKEA či Disraptors diskutovali o stratégiách a systémoch, ktoré využívajú. „Cirkulárna ekonomika je základným nástrojom zmeny dnešnej spoločnosti pre vytvorenie udržateľného prostredia. Dá sa definovať mnohými spôsobmi, no postavená je primárne na troch základných entitách: energia, materiál a ľudské poznanie. Kľúčovou výzvou je nájsť efektívny spôsob ako rásť, ale aj maximalizovať ekonomiku pri využití nižšieho množstva materiálu a energie,“ vysvetlil na úvod panelovej diskusie Pavel Zedníček, výkonný riaditeľ spoločnosti INCIEN. Diskusiu doplnili svojimi odbornými názormi aj ďalší hostia. Tí odhalili prelomové idei a ESG stratégie, ktoré implementovali do svojich plánov a zodpovedali aj otázky, ako môžeme inováciami prispieť napríklad k zníženiu množstva odpadu, ktorý produkujeme, aké výsledky prinášajú ich iniciatívy, ale aj ako môžeme meniť spoločnosť k lepšiemu ako jednotlivci.  

Zaujme ťa aj: Vitiligo u mnohých vyvoláva depresie. Amara však inšpiruje celý svet po svojom!

technológie a digitalizácia

Zdroj: HubHub

UŽ LEN „DOBRÝ“ PLAT NESTAČÍ. MLADÉ TALENTY MAJÚ AJ INÉ POTREBY

Mladí ľudia hľadajú udržateľný spôsob života v rôznych oblastiach stále viac, vrátane sveta práce a kancelárií. Najnovšie dáta ukazujú, že nie len investori, ale aj zamestnanci preferujú firmy s udržateľnou filozofiou. Pracovné prostredie už dnes definujú práve technológie, sociálne či demografické aspekty aj aktuálne dianie. „Ako rastúca spoločnosť plná mladých ľudí hľadáme vždy priestory, ktoré splnia naše potreby a očakávania. Naposledy nás takto oslovili pracovné priestory HubHub, v ktorých sme pôsobili niekoľko mesiacov. Jednou z najväčších výhod bol pre nás komunitný aspekt, či už medzi nami alebo s inými tímami, ktoré sa v coworkingu nachádzajú. Zvýšilo nám to produktivitu práce a niektorí kolegovia sa vďaka tomu dokonca zúčastnili stáží v iných spoločnostiach. Na coworkingových priestoroch HubHub by som najviac vyzdvihol práve benefity ako komunita, priestor na sebarealizáciu a jednoznačne chill out zóna,“ vysvetľuje Jakub Nagy.

Na Slovenku a v krajinách V4 máme mnoho začínajúcich podnikateľov a inovatívnych spoločností, ktoré vyžadujú digitalizáciu kancelárskych priestorov či zavedenie tzv. ESG kritérií. Tie do svojich stratégii zaraďuje stále viac firiem. Na tejto zodpovednej filozofii fungujú aj coworkingové priestory HubHub či flexibilné kancelárie Qubes.

Jedenásty ročník podujatia FTRNW 2022 - Tech For Good pod taktovkou HubHub priniesol množstvo diskusii k téme ESG a digitalizácie a pomohol tak inšpirovať mnoho mladých začínajúcich talentov.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE