Ako vyvolať menštruáciu? Stačia babské rady alebo je nutná návšteva lekára?

Ako vyvolať menštruáciu? Stačia babské rady alebo je nutná návšteva lekára?

Asi len máloktorá žena má cyklus presný ako švajčiarske hodinky. No dalo by sa povedať, že za normálnych okolností by mal byť pomerne pravidelný, pritom by mal trvať okolo 28 dní. Za normálnu sa však považuje aj dĺžka cyklu od 24 do 35 dní. Menštruačný cyklus sa začína menštruáciou a približne v jeho prostriedku nastáva ovulácia

Ženy s pravidelnejším cyklom vedia, kedy zhruba môžu očakávať menštruačné krvácanie, ktoré však môže pokojne prísť skôr aj neskôr. A niekedy môže meškať poriadne dlho. Dá sa nejakým spôsobom menštruácia vyvolať, či už kvôli tomu, že mešká, alebo skrátka chceme, aby prišla skôr, pretože nás čaká dovolenka alebo iná udalosť? Na to sa pozrieme v článku. 

Prečo menštruácia mešká?

Ak žena užíva hormonálne antikoncepčné tabletky, spravidla presne vie, kedy sa jej začne menštruácia. Tá obvykle prichádza v rovnaký deň, a to jeden až dva dni po doužívaní poslednej tabletky. U žien, ktoré neužívajú antikoncepciu, je menej bežné, že by ich cyklus bol tak presný, že by sa menštruácia začínala vždy na deň presne každý mesiac. No, samozrejme, nie je to nemožné. 

Drobné omeškania, napríklad 2 až 5 dní, sú úplne normálne. U žien s dlhým menštruačným cyklom je bežné aj o niečo väčšie oneskorenie. Čo však v prípade, ak menštruácia mešká viac ako týždeň. V prvom rade je potrebné vylúčiť možné tehotenstvo. Ak totiž po ovulácii došlo k oplodneniu vajíčka, je normálne, že menštruačné krvácanie sa nezačalo.

Meškajúca menštruácia však nie je len príznakom tehotenstva. Rolu môže zohrávať množstvo faktorov, príčiny môžu byť pomerne banálne aj vážnejšie. Tu sú možné príčiny meškajúcej menštruácie:

  • nadmerný stres,
  • nadmerná fyzická záťaž,
  • hormonálne zmeny / hormonálna nerovnováha,
  • nízka telesná hmotnosť, podvýživa,
  • nadváha a obezita,
  • vysadenie antikoncepcie,
  • cyklus bez ovulácie (anovulácia),
  • viróza, chrípka, 
  • problémy so štítnou žľazou,
  • ochorenie pohlavných orgánov (zápalové, nádorové),
  • cysta na vaječníku,
  • syndróm polycystických vaječníkov.

Odporúčame: ​Ako rozpoznať zápal oka? Pri týchto príznakoch návštevu očného lekára neodkladajte!

Vyvolanie menštruácie u gynekológa

Na Slovensku nie sú dostupné žiadne voľnopredajné prípravky priamo určené na spustenie menštruácie. Vyvolanie menštruácie medikamentami je možné iba u lekára, respektíve v tomto prípade u gynekológa. Ak žena príde do gynekologickej ambulancie kvôli meškajúcej alebo úplne vymiznutej menštruácii, lekár ju v prvom rade vyšetrí. 

Obvykle sa vykonáva klasické vaginálne vyšetrenie, vrátane ultrazvuku, ako aj odber krvi (najmä pre kontrolu hladín hormónov). Ak to lekár uzná za potrebné a pacientka súhlasí, môže byť podané liečivo na vyvolanie menštruácie, obvykle v injekčnej forme do svalu. Injekcia na vyvolanie menštruácie obsahuje ženský hormón progesterón.

Menštruačné krvácanie sa obvykle dostavuje v priebehu pár dní (max do 10 dní) od podania injekcie. Niekedy sa progesterón injekčne aplikuje opakovane. Používa sa nielen pri poruchách menštruačného cyklu, ale napríklad aj pri PMS, tehotenskej depresii alebo pri nedostatočnej produkcii progesterónu v tehotenstve s cieľom zabezpečiť udržanie gravidity. 

Vyvolanie menštruácie pomocou antikoncepčných tabliet

Určité, nazvime to, úpravy menštruačného cyklu môže žena urobiť pomocou antikoncepčných tabliet (samozrejme, ak ich má predpísané gynekológom a pravidelne ich užíva). Posunutie menštruácie pomocou antikoncepcie môže žena urobiť jednoducho tak, že si po využívaní jedného balenia neurobí naplánovanú 7-dňovú pauzu, ale začne hneď užívať druhý balíček.

Takto príde ku krvácaniu až po dobratí druhého balenia. Ak by vám naopak vyhovovalo, aby menštruácia prišla trošku skôr, pretože napríklad niekam cestujete, môžete si 7-dňovú pauzu bez tabletiek (alebo pri niektorých značkách antikoncepcie 7-dňovú pauzu s placebo tabletami) urobiť skôr.

Avšak, tu je potrebné myslieť na to, že účinnosť antikoncepcie sa môže následne znížiť, preto je vhodné sa chrániť pred tehotenstvom aj inými metódami. Tento postup je vhodné konzultovať s lekárom. 

Odporúčame: Čo pomáha na točenie hlavy? Tu sú tipy a rady, ktoré musíte poznať!

Babské rady na vyvolanie menštruácie

Pozrieť sa môžeme aj na niekoľko babských rád a tipov na vyvolanie menštruácie, či už z dôvodu jej meškania, alebo skrátka preto, že ju napríklad kvôli cestovaniu chcete mať skôr za sebou. Samozrejme, musíme spomenúť, že tieto metódy rozhodne nie sú 100 % účinné, zväčša nie sú ani jasne preukázané a vedecky overené. 

Na druhú stranu však nie sú nebezpečné a niektoré ženy majú s nimi dobré skúsenosti. Na prirodzené vyvolanie menštruácie sa odporúčajú napríklad:

  • bylinky – mnohé bylinky odporúča tradičná medicína na úpravu pravidelnosti menštruačného cyklu alebo vyvolanie menštruačného krvácania, ide napríklad o alchemilku, rebríček alebo archangeliku lekársku, tieto byliny možno užívať formou čajov, tinktúr aj výživových doplnkov (bylinky však pri meškajúcej menštruácii skúšajte len v prípade, ak ste si overili, že nie ste tehotná), 
  • sexuálna aktivita – kombinácia hormónov, ktoré sa počas sexu uvoľňujú, ako aj sťahov v panvovej oblasti počas orgazmu môžu prispieť k rozšíreniu krčka maternice, taktiež dochádza k lepšiemu prekrveniu v danej oblasti, ako aj dráždeniu, čo všetko môže prispieť k spusteniu menštruácie,
  • horúca vaňa – pri meškajúcej menštruácii sa odporúčajú každodenné kúpele v teplej vode, pomôžu uvoľniť svalstvo a podporiť prekrvenie v oblasti panvy, 
  • červené víno – častá rada na vyvolanie menštruácie – dopriať si pohárik červeného vína, napríklad aj pri spomínanom relaxačnom kúpeli, 
  • kurkuma – používa sa v ajurvédskej medicíne na reguláciu menštruačného cyklu a vyvolanie menštruácie, pridávajte ju do jedál alebo vyskúšajte zlaté mlieko

Kedy neodkladať návštevu gynekológa?

  • Ak bol doteraz váš menštruačný cyklus pravidelný a zrazu každý mesiac prichádza menštruácia veľmi nepravidelne – ak sú cykly na striedačku príliš krátke a veľmi dlhé.
  • Ak vám vynechajú tri menštruačné cykly po sebe a nie ste tehotná. 
  • Ak sa menštruácia nedostavila a tehotenský test vyšiel pozitívne (pre potvrdenie tehotenstva gynekológom). 
  • Ak dochádza ku krvácaniu mimo menštruačného cyklu.
  • Ak po úplnom vysadení antikoncepčných tabletiek nedošlo počas jedného až dvoch nasledujúcich cyklov k menštruácii.
  • Ak užívate antikoncepčné tabletky a počas sedemdňovej pauzy sa nespustí krvácanie.
  • Ak sa okrem meškajúcej menštruácie dostavujú aj iné príznaky – bolesti brucha, abnormálny výtok, pálenie, zmeny na vonkajších genitáliách. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní