Streptokok v hrdle – aké sú príznaky a ako preliečiť infekciu?

Streptokok v hrdle – aké sú príznaky a ako preliečiť infekciu?

V okolí, v ktorom sa bežne zdržujeme, sa nachádza nespočetné množstvo mikroorganizmov, vrátane baktérií a vírusov. Mnohé z nich pre nás nepredstavujú patogén, teda nie sú pre človeka pôvodcom nejakého ochorenia.

Iné sú potenciálne patogénne a za určitých okolností môžu viesť k zdravotným problémom. No a do tretej skupiny môžeme zaradiť veľmi nebezpečné mikroorganizmy, ktorým, takpovediac, nik nechce skrížiť cestu. 

K mikroorganizmom, s ktorými sa môžeme stretnúť vo svojom okolí, patria napríklad aj streptokoky. Názov streptokoky už počula asi väčšina z nás, spôsobujú totiž pomerne časté ochorenia. Vyskytovať sa môžu aj v hrdle, kde rovnako môžu prispieť k vzniku ťažkostí. Ako sa prejavuje streptokok v hrdle a ako infekciu preliečiť?

Čo sú streptokoky?

Streptokoky, latinsky Streptococcus, predstavujú baktérie guľovitého tvaru (tzv. koky) typicky vytvárajúce dlhšie ohnuté retiazky. Názov tohto rodu baktérií pochádza zo slov streptós, čo je ohnutý či skrútený a coccus (kókkos), čo značí bobuľa alebo zrno. Objavené boli v roku 1884 mikrobiológom Friedrichom Juliusom Rosenbachom.

V súčasnosti je známych niekoľko desiatok druhov baktérií. Mnohé z nich sú bežnou súčasťou bakteriálnej mikroflóry pokožky a slizníc a za bežných okolností pre nás nepredstavujú hrozbu. Ide napríklad o druh Streptococcus sanguinis alebo Streptococcus mitis.

Viaceré streptokoky však naopak patogénne sú, a to napríklad Streptococcus pyogenes (streptokok skupiny A), Streptococcus agalactiae (streptokok skupiny B) či Streptococcus pneumoniae (prezývaný pneumokok).

Streptokoky môžu spôsobiť:

  • infekcie dýchacích ciest – infekcie hrdla, zápal mandlí, zápal hltanu, angínu, šarlach, zápal pľúc aj priedušiek, 

  • infekcie močového ústrojenstva – zápal obličiek, infekcie močových ciest,
  • kožné infekcie – impetigo,
  • zápal stredného ucha,
  • meningitídu (zápal mozgových blán),
  • infekčné endokarditídy (zápal srdcových chlopní).

Odporúčame: ​TSH hormón stimulujúci štítnu žľazu – je jeho nedostatok alebo nadbytok problémom?

Streptokokový zápal v hrdle

Ako sme spomenuli vyššie, streptokoky môžu byť aj pôvodcom zápalu v horných dýchacích cestách, hoci tieto nákazy sú častejšie spôsobené vírusmi. Streptokoky môžu postihnúť oblasť hrdla a vyvolať napríklad aj zápal hrtanu či mandlí. Streptokokový zápal hrtana a mandlí najčastejšie spôsobujú streptokoky typu A, respektíve druh Streptococcus pyogenes.

Zriedkavo môže byť pôvodcom aj pneumokok, respektíve Streptococcus pneumoniae. Pri pôsobení určitých faktorov (napr. porucha imunity, iné ochorenie) môžu zápal v hrdle vyvolať aj viridujúce streptokoky (Streptococcus viridans), ktoré sa bežne vyskytujú v ústnej dutine a za normálnych okolností nie sú škodlivé. 

Ako sa streptokoky šíria?

Streptokoky sa bežne šíria ako kvapôčková infekcia. To znamená, že baktérie sú prítomné v kvapôčkach vylučovaných infikovanou osobou pri kýchaní, kašľaní alebo rozprávaní, teda v sekréte z nosa či slinách. Infekcia sa môže ľahko šíriť z človeka na človeka pri úzkom kontakte.

Taktiež môže dôjsť k nákaze skrz kontaminované predmety, napríklad kľučky dverí, kuchynské náčinie alebo predmety v kúpeľni. Ľahko dochádza k šíreniu medzi osobami v kolektíve, napríklad v škôlkach a školách, taktiež v rámci domácnosti. 

Streptokokové infekcie hrdla sa najčastejšie vyskytujú u detí v školskom veku (od 5 do 15 rokov), no postihnúť môžu prakticky kohokoľvek. Do rizikovej skupiny patria staršie osoby, jedinci s oslabenou imunitou či pacienti s chronickými ochoreniami alebo alergici. K rizikovým faktorom patrí tiež preťaženie organizmu. 

Aké má streptokok v hrdle príznaky?

Inkubačný čas pri streptokokovej infekcii hrdla je pomerne krátky – 1 až 4 dni. Obvykle sa prvé symptómy začínajú prejavovať už po 24 hodinách od nákazy. Streptokokový zápal hrdla sa charakteristicky prejavuje bolesťou v hrdle.

Boľavé hrdlo však automaticky neznamená prítomnosť streptokoka. Omnoho častejšie je bolesť v hrdle prejavom virózy, respektíve vírusovej infekcie. Pri streptokokovej infekcii hrdla sa okrem bolesti alebo škriabania a pichania v krku objavujú aj ťažkosti s prehĺtaním potravy. Bežná je strata chuti do jedla, dieťa môže úplne odmietať potravu. Okrem toho sa môžu pridať aj nasledujúce príznaky:

  • horúčka (38 °C a viac),
  • opuch mandlí,
  • začervenané mandle, 
  • biele škvrny v hrdle,
  • drobné červené bodky na podnebí,
  • opuch miestnych lymfatických uzlín,
  • nevoľnosť,
  • zvracanie,
  • bolesti brucha a hlavy,
  • pocity slabosti.

Ako zistiť, či je bolesť hrdla spôsobená vírusmi?

Ak je bolesť hrdla sprevádzaná kašľom, výtokom z nosa, tiež zachrípnutým hlasom, ide o typický znak vírusovej nákazy. Pri vírusovej infekcii obvykle nedochádza k vysokým horúčkam, pridať sa ale môže zápal očných spojoviek. Pri vírusovej infekcii na rozdiel od streptokokovej býva bolesť hrdla miernejšia, spravidla nebýva prítomný výrazný opuch mandlí. 

Odporúčame: ​Fajčenie v tehotenstve - ako a prečo sa zbaviť tohto zlozvyku?

Diagnostika streptokoka v hrdle

S bolesťou hrdla nie je vždy potrebná návšteva lekára. Bežné vírusové infekcie možno preliečiť aj doma bez liekov predpísaných lekárom. Avšak, ak prejavy pretrvávajú alebo sa zhoršujú, môže to naznačovať už prítomnosť bakteriálnej nákazy. Návštevu lekára pri bolesti hrdla neodkladajte v týchto prípadoch: 

  • bolesti hrdla neustupujú po liečbe voľnopredajnými liečivami z lekárne a nereagujú na lieky proti bolesti,
  • symptómy pretrvávajú aj po týždni,
  • telesná teplota stále stúpa, 
  • objavujú sa problémy s dýchaním,
  • slintanie a neschopnosť prehĺtať sliny a tekutiny,
  • objavil sa zafarbený moč,
  • máte poruchu imunity.

Pri diagnostike ochorenia lekár v prvom rade sleduje prítomné klinické príznaky pacienta. Avšak, iba na základe príznakov nie je spravidla možné určiť pôvodcu ťažkostí, teda či ide o vírusovú alebo bakteriálnu nákazu hrdla, hoci ich prejavy sa môžu mierne odlišovať. 

Preukázať prítomnosť streptokoka v hrdle môže hlavne kultivácia výteru z hrdla. Lekár tiež môže odobrať krv. Krvné testy spravidla odhalia zvýšený počet bielych krviniek a zvýšené hodnoty CRP. Dnes sú však v lekárňach napríklad dostupné aj samodiagnostické testy na detekciu β-hemolytických streptokokových baktérií skupiny A pri infekcii hrdla.

Liečba streptokoka v hrdle

Ak lekár odhalí prítomnosť streptokoka v hrdle, obvykle nariadi liečbu antibiotikami, keďže ide o infekciu bakteriálneho pôvodu. Okrem toho sa uplatňuje symptomatická liečba, čiže liečba zameraná na tlmenie sprievodných príznakov. Na tlmenie bolesti hrdla sa používajú klasické cmúľacie pastilky, spreje do hrdla alebo roztoky na kloktanie.

Horúčku možno znížiť voľnopredajnými antipyretikami (acylpyrin, paralen). Dôležitý je dostatočný príjem tekutín. Vhodné sú teplé kašovité pokrmy a teplé nápoje. Neodporúča sa podávanie horúcich jedál a tekutín, môžu dráždiť hrdlo. Okrem toho je nevyhnutný pokoj na lôžku, tiež sa odporúča posilnenie imunity vitamínmi. Pri užívaní antibiotík je vhodné doplnenie probiotík. 

Nápomocné môžu byť aj bylinkové čaje. Odvar z repíka, nechtíka, šalvie, rumančeka alebo tymianu má antiseptické a dezinfekčné účinky. Možno ho použiť aj na kloktanie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní