Viete, ako si chrániť oči a zlepšiť zrak? Pomôže vám týchto 7 trikov!

To, čo je v živote podstatné, je vraj pre oči neviditeľné. Aj napriek tomu má však pre nás zrak veľký význam. Pomáha nám s orientáciou v priestore, umožňuje nám vidieť krásy tohto sveta či ponoriť sa do príbehov vpísaných v knihách.

Častokrát však oči zbytočne namáhame dlhým pozeraním do obrazoviek alebo pobytom v zle osvetlených miestnostiach. Očiam skrátka nevenujeme toľko pozornosti, koľko by si zaslúžili. Vyskúšajte 7 vecí, ktoré vám pomôžu chrániť a v mnohých prípadoch dokonca aj zlepšiť zrak.

1. Rozcvička pre oči

Očné chyby ako sú krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť sa dajú korigovať nosením okuliarov a kontaktných šošoviek. Zbaviť sa ich dá laserovými zákrokmi. Predtým, ako sa rozhodnete pre operáciu očí, skúste ich najprv pravidelne trénovať. Oko je sval, ktorý treba posilňovať, inak postupne ochabne, vďaka čomu sa zrak zhoršuje.

Na mieste je teda otázka, ako si zlepšiť zrak. Aby oči nezleniveli, praktizujte jednoduché cviky na oči ako je pohyb očami nahor, nadol a do strán. Každý cvik zopakujte aspoň 4x. Za vyskúšanie stojí aj krúženie očami a jemná masáž očných svalov. Na internete sa dá nájsť množstvo inštruktážnych videí, ktoré vysvetľujú, ako presne vykonávať cviky. Vyhľadávajte výrazy ako očná gymnastika alebo joga cviky pre oči.

Cvičenie pomáha zlepšiť a vo veľa prípadoch dokonca odstrániť chyby, medzi ktoré patrí aj škúlenie. Najlepšie je zveriť sa do rúk odborníkov, ktorí vám poradia, aký typ cvikov je pre vás najvhodnejší. Cvikmi si zlepšíte aj periférne videnie, čo ocenia predovšetkým aktívni šoféri.

Prečítajte si: Pociťujete mravčenie v nohách? Môže to byť príznak toho, že niečo v organizme nie je v poriadku!

slnečné okuliare

Zdroj: Depositphotos

2. Kvapky do očí

Oči sú dennodenne vystavované mnohým negatívnym vplyvom. Dlhé pozeranie do monitorov, pri ktorom málo žmurkáme a vysušujeme si oči, pohyb v prašnom prostredí, vietor, ale aj nedostatok spánku môžu zapríčiniť, že oči budú začervenané, suché, podráždené alebo budú slziť.

Ak cítite, že niečo nie je v poriadku, nebojte sa siahnuť po kvapkách do očí. Mnohé slúžia na zvlhčenie, a tým uľavia od nepríjemných pocitov pálenia alebo škrabania. O výbere vhodných kvapiek sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

3. Stopka pre dioptrické okuliare zo supermarketov

Dioptrické okuliare na čítanie, ale aj do diaľky, by vždy mali byť prispôsobené potrebám konkrétneho človeka. Okrem dioptrií je dôležité zakrivenie skiel i vzdialenosť medzi zreničkami. Ak chcete okuliare na zlepšenie zraku, určite sa vyhnite tým zo supermarketov, ako aj požičiavaniu okuliarov, ktoré patria niekomu inému. Môžete si tak rýchlo poškodiť zrak a privodiť bolesti hlavy či závraty.

4. Vitamíny na oči

Oči posilníte a dodáte im potrebnú výživu vďaka príjmu omega-3 mastných kyselín a antioxidantu luteínu. Hojne sú zastúpené napríklad v rybacom mäse, chia, konopných a ľanových semiačkach, ružičkovom keli i vlašských orechoch. Z minerálov je dôležitý optimálny podiel selénu a zinku. Očiam prospievajú aj vitamíny C a E.

5. Pobyt vonku

Pobyt v prírode má celý rad fyzických a psychických výhod. Pozitívne vplýva aj na zrak. Pri pohybe v exteriéri môžete trénovať pohľady do blízka aj ďaleka, čím stimulujete a precvičujete zrakové nervy. Netreba zabúdať ani na ochranu zraku slnečnými okuliarmi, a to predovšetkým v slnečnom počasí.

Odporúčame: Ako zatočiť s vráskami? Máme pre vás užitočné rady a jeden SKVELÝ TIP!

modré svetlo

Zdroj: Depositphotos

6. Eliminácia modrého svetla

Vo večerných hodinách, keď je vonku tma, produkuje telo hormón melatonín. Ten počas spánku čistí telo a pomáha mu relaxovať. Jeho tvorbu spúšťa tma, ale modré svetlo ju spomaľuje. Ide o svetlo s prevahou modrej zložky. Vyžarujú ho napríklad LCD displeje, teda monitory, tablety, televízory či mobily, ale aj niektoré typy žiaroviek produkujúcich studené svetlo.

Osožné je minimálne hodinu pred spaním neprichádzať do kontaktu s modrým svetlom. Teplé žlté alebo červené svetlo očiam nevadí. Pred modrým svetlom sa môžete chrániť okuliarmi so špeciálne upravenými sklami. Tie pritom vôbec nemusia byť dioptrické. Na mobile a iných zariadeniach si môžete zapnúť takzvaný nočný režim, ktorý modrú zložku svetla potlačí. Bude sa vám lepšie spať, telo bude oddýchnuté a menej náchylné ochorieť.

7. Prestávky pri práci

Keď sa pridlho pozeráte na jedno miesto, namáhate si oči. V súčasnej dobe ide najčastejšie o pozeranie do obrazoviek, ktoré navyše často máme príliš blízko hlavy a na nesprávnom mieste. Môže sa tak stať, že od obrazovky sa odrážajú aj slnečné lúče, čo ešte viac vysiluje oči. Digitálne zariadenia by mali byť vo vzdialenosti 45 až 60 cm od očí. Televízia zhruba do 2 metrov.

Odporúča sa približne každých 20 minút aspoň na pár sekúnd zdvihnúť pohľad od počítača a zadívať sa na koniec miestnosti, hore alebo von z okna. Ak ste fanúšikmi elektronických kníh, je dobré ich striedať s klasickými papierovými knižkami.

Pozri aj: Trápi vás nespavosť? Skúste účinné rady ako rýchlo zaspať

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE