Chcete mať odolnejší imunitný systém? Pomôžu vám tieto vitamíny!

Chcete mať odolnejší imunitný systém? Pomôžu vám tieto vitamíny!
  • 02.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Hovorí sa, že skutočnú hodnotu niečoho spoznáme až vtedy, keď o to prídeme. To, že sme zdraví, berieme často ako samozrejmosť a neuvedomujeme si, že tento stav sa poľahky môže zmeniť. O svoje zdravie, rovnako fyzické ako aj psychické, by sme sa preto mali starať aj vtedy, keď máme pocit, že je všetko v poriadku a nič nám nechýba. Viete napríklad aké vitamíny a doplnky stravy by ste mali denne užívať, aby bol váš imunitný systém odolný? Pozrite sa spolu s nami, čo podľa odborníkov prospeje vášmu zdraviu.

Vitamín C

Vitamín C môžete poznať aj pod názvami kyselina L-askorbová či askorbát. Je jedným z najznámejších vitamínov slúžiacich na posilnenie buniek imunitného systému. „Céčko“ je silný antioxidant. Má protizápalové účinky, znižuje závažnosť a trvanie prechladnutia. Urýchľuje hojenie rán, pomáha pri anémii, teda chudokrvnosti, a je skvelý pre pokožku.

Askorbát je nevyhnutný pri syntéze kolagénu, karnitínu, dopamínu a niektorých neurotransmiterov. Chráni organizmus pred záťažou ťažkými kovmi. Zvyšuje odolnosť proti chladu. Má vplyv tiež na zdravie kostí, chrupaviek, väziva, ciev a zubov.

Ľudské telo ho samo nedokáže vyrobiť, ani ho neukladá do zásoby. Práve preto je potrebné ho neustále dopĺňať. Rýchlo sa spotrebuje, predovšetkým počas infekcie a keď sme v strese.

Podľa odporúčaní alergologičky a imunologičky Heather Moday, ktorá aj prostredníctvom sociálnej siete Instagram radí pacientom, ako podporiť imunitu, je ideálnou dávkou 500 miligramov vitamínu C dvakrát denne.

Vysoký obsah vitamínu C majú napríklad citrusy ako citrón, mandarínka alebo pomaranč. Nájdete ho ale aj v jahodách, mangu, ananáse, egrešoch či ríbezliach. Dobrým zdrojom sú aj brokolica, kapusta, kaleráb, paprika, špenát a karfiol. 

Odporúčame: Čučoriedky - superpotravina nielen pre mozog! Čím sú výnimočné?

posilnenie imunity

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín D

Nedostatok vitamínu D, menej známom aj pod názvom kalciferol, je zdá sa celosvetovým problémom. „Déčko“ pritom rovnako ako vitamín C stimuluje imunitný systém a napomáha k jeho správnemu fungovaniu, teda ľahšie odoláva baktériám a vírusom. 

Nízky obsah vitamínu D súvisí s vyšším výskytom autoimunitných ochorení. Prejavuje sa aj bolesťou svalov. S absenciou vitamínu D prichádza na scénu aj zvýšená únava, znížená obranyschopnosť organizmu a niekedy aj väčší sklon k psychickým problémom. 

Dostatočný príjem kalciferolu je kľúčový tiež pre zdravie zubov a kostí. Prispieva totiž k tomu, aby sa v našom tele správne vstrebával vápnik, ktorého nedostatok zvyšuje riziko vzniku zlomenín. 

Až 90 % vitamínu D, ktoré telo získa zložitými procesmi v našej koži, pochádza zo slnečného žiarenia. Medzi potraviny bohaté na vitamín D patria predovšetkým ryby ako sú losos, sleď, makrela alebo tuniak. Nachádza sa aj v treščej pečeni, hubách alebo vajíčku.

Na získanie dostatočného množstva vitamínu D údajne stačí stráviť trikrát do týždňa 20 minút na slnku. Nezabúdajte však pri tom chrániť pokožku pred škodlivým žiarením pomocou opaľovacieho krému. 

Vitamín D je dostupný aj vo forme tabliet, ktoré predstavujú jednoduché riešenie predovšetkým v zimných mesiacoch, keď je slnečného svitu pomenej. Moday odporúča užívať 1 000 až 2 000 medzinárodných jednotiek denne. Vhodné je ich požiť spolu s jedlom.

Pozri aj: Mikrozelenina. Vypestujte si vitamíny na parapete

potraviny na imunitu

Zdroj: Shutterstock®

Zinok

Zinok je stopový minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pre imunitný systém. Pomáha v boji proti vírusom, chráni pred poškodením buniek voľnými radikálmi a skracuje trvanie prechladnutia. Prospieva aj pleti a vlasom.

Nachádza sa v ustriciach, hovädzom a krabom mäse. V menšom množstve je zastúpený v strukovinách, tofu, tekvicových semienkach, kešu či iných orechoch a semenách. Odporúčané denné množstvo je 15 až 30 miligramov zinku denne, najmä počas jesenných a zimných mesiacov a pri prvých príznakoch prechladnutia alebo chrípky. 

Kurkumín

Kurkumín je hlavnou aktívnou zložkou koreňa kurkumy, ktorá sa v ajurvédskej medicíne používa na liečenie rán, zápalov či nádorov. Túto zázračnú látku však neospevuje iba ajurvéda. Jej účinky potvrdila aj moderná medicína a množstvo vedeckých výskumov.

Kurkumín znižuje zápal na viacerých úrovniach v tele. Pomáha pri bolesti a artritíde. Okrem toho blokuje zápalové cytokíny (molekuly, ktoré prenášajú informácie medzi bunkami a majú vplyv na reguláciu rastu, delenie buniek a ich diferenciáciu) spôsobujúce autoimunitné ochorenia, srdcové choroby a cukrovku. Pozitívny vplyv má aj pri liečbe Alzheimerovej choroby.

Kurkumín prospieva aj črevným baktériám. Zdravé trávenie pozitívne ovplyvňuje imunitný systém. Dostupný je aj vo forme tabliet. Moday odporúča užívať 1000 miligramov denne s jedlom. 

Inšpirujte sa: Alergény v domácnosti? Takto s nimi zatočíte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní