Potraviny spôsobujúce problémy so sústredením. Vyvarujte sa im!

Trápili vás niekedy problémy so sústredením? Možno ste si všimli, že tento jav u vás nastal po konzumácii určitého typu jedál. Boli ste zrazu menej pozorní, unikali vám detaily a celkovo vám to, takpovediac, nemyslelo?

Nutričná psychiatrička a expertka na mozog Uma Naidoo z Harvardu vybrala pre CBNC päť potravín, ktoré vo veľkej miere oslabujú pamäť a sústredenie. Zistite, konzumácii ktorých potravín by ste sa mali radšej vyhnúť.

Pridané cukry

Na správne fungovanie mozgu je potrebná glukóza. Ide o cukor, ktorý je najzákladnejším zdrojom energie pre ľudské telo a bunkovú aktivitu.

Strava s vysokým obsahom cukru však môže viesť k prebytku glukózy v mozgu, čo sa spája s poruchami pamäte a menšou plasticitou časti mozgu, ktorá kontroluje pamäť.

Konzumácia potravín ako sú sladené nápoje a pečivo s pridanými cukrami, zbytočne zahlcuje mozog. Cukry sú do týchto potravín pridávané najčastejšie vo forme kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy.

Organizácia American Heart Association odporúča, aby ženy neskonzumovali viac ako 25 gramov pridaného cukru denne a muži zostali pod 36 gramami pridaného cukru denne. Množstvo pridaného cukru si preto neváhajte skontrolovať na obaloch výrobkov.

Odporúčame: Chceš mať pevné brucho a spáliť tuky? V túto hodinu určite necvič!

cukor

Zdroj: Shutterstock

Vyprážané jedlá

Hranolky, rezne, syr v trojobale a mnoho ďalších sú bežnou súčasťou našich jedálničkov. Reštaurácie ich s obľubou zaraďujú na jedálne lístky a darí sa im aj vo fastfoodoch. Okrem toho, že častá konzumácia takýchto jedál v kombinácii so sedavým zamestnaním vedie k obezite, radosť z nej nemá ani mozog.

Štúdia zahŕňajúca vzorku viac ako 18-tisíc ľudí ukázala, že konzumácia vyprážaných jedál súvisí s nižším skóre v učení a pamäti. Takéto jedlá totiž spôsobujú zápal, ktorý môže poškodiť krvné cievy zodpovedné za zásobovanie mozgu krvou.

Japonský výskum, do ktorého zapojili približne 700 ľudí, ukázal, že jedinci, ktorí konzumovali viac vyprážaných jedál, mali väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich počas života vyvinie depresia.

Uhľohydráty

Potraviny ako chlieb alebo cestoviny síce nechutia sladko, no vďaka vysokému počtu uhľohydrátov ich telo spracováva rovnakým spôsobom ako cukor. V roku 2018 vedci zrealizovali štúdiu na vzorke viac ako 15-tisíc dobrovoľníkov. Cieľom bolo zistiť, ako súvisí konzumácia uhľohydrátov so vznikom depresie.

Pri potravinách ich zaujímal predovšetkým glykemický index (GI). Ten definuje, ako rýchlo sa potraviny premieňajú na glukózu, keď sa rozložia počas trávenia. Potraviny s nízkym glykemickým indexom majú hodnotu 55 a menej a tieto potraviny zvyšujú hladinu cukru v krvi pomaly.

Medzi sacharidy s vysokým GI, teda hodnotou 70 – 100, patria zemiaky, biely chlieb a biela ryža. Med, hnedá ryža pomarančový džús a celozrnné pečivo sú potraviny so stredným GI, ktorý má hodnotu 56 – 69. Medzi potraviny s nízkym GI patrí zelená zelenina, väčšina ovocia, surová mrkva, fazuľa, cícer, šošovica, ovsené vločky, bataty či hrášok.

Ľudia, ktorí jedli potraviny s nízkym GI, mali o 30 % menšiu pravdepodobnosť vzniku depresie ako tí, ktorí si dopriali jedlá s vysokým GI.

Vyskúšajte: Chceš obmedziť kávu a vyskúšať niečo nové? Siahni po zdravej náhrade

alkohol

Zdroj: Shutterstock

Alkohol

Mnoho ľudí žije pod tlakom, pričom často siahajú po alkohole. Ten používajú na uvoľnenie stresu. Alkohol však uvoľní napätie len krátkodobo. Dôležité je to s jeho konzumáciou nepreháňať.

Štúdia z roku 2018 publikovaná v British Medical Journal ukázala, že ľudia, ktorí sa úplne zdržali alkoholu alebo naopak konzumovali viac ako 14 alkoholických nápojov týždenne, mali vyššie riziko vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí pili alkohol s mierou. Najlepšia je teda zdá sa zlatá stredná cesta. 

Dusičnany

Dusičnany sa používajú ako konzervant i na zvýraznenie farby lahôdkových údenín ako slanina, saláma a klobása. Ich konzumácia však môže byť spojená so vznikom depresie. Istá štúdia dokonca naznačuje, že dusičnany môžu zmeniť črevné baktérie takým spôsobom, že sa u jedincov môže vyvinúť bipolárna porucha.

Zdravšou alternatívou klasických salám a údenín sú také, ktoré obsahujú pohánkovú múku. Pohánková múka má v sebe dôležité antioxidanty, ktoré môžu znížiť negatívne účinky týchto mäsových výrobkov na zdravie.

Pozri aj: Lipa a jej neobyčajné liečivé účinky: Pripravte si z nej sirup, víno či med

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE