Každodenné zlozvyky, ktoré negatívne ovplyvňujú vaše zdravie. Ako s nimi zatočiť?

Každodenné zlozvyky, ktoré negatívne ovplyvňujú vaše zdravie. Ako s nimi zatočiť?

Snáď každý človek na tejto planéte má nejaký svoj zlozvyk. Fajčenie, obhrýzanie nechtov, hlasné rozprávanie či skákanie do reči. Zatiaľ čo niektoré sú pre naše zdravie úplne neškodné, iné ho môžu negatívne ovplyvniť. Dobrou správou je, že svoje zlozvyky máte vo vlastných rukách a postupnými krokmi dokážete zapracovať na ich zlepšení.

Nadmerné pozeranie do obrazoviek

Nemožno poprieť, že moderné technológie nám v mnohých smeroch zjednodušujú život. Sú takmer všade okolo nás a je nemožné sa im úplne vyhnúť. Nadmerné pozeranie do obrazoviek počítačov, smartfónov, ale aj televízorov, patrí medzi zlozvyky, ktoré môžu prerásť až k zdravotným problémom. Namáhané, podráždené či suché oči, s ktorými následne súvisia bolesti hlavy, sú nepríjemnosťou, ktorej je lepšie sa vyhnúť. Tieto každodenné strasti by mohli vyriešiť práve okuliare na počítač. Nezabudnite tiež obmedziť prezeranie sociálnych sietí vo voľnom čase, obzvlášť pred spaním, čo by v opačnom prípade mohlo narušiť aj váš spánok.

Pozri aj: Sušené slivky – aké majú účinky a ako z nich pripraviť pomocníka proti zápche?

Nedostatočný pohyb

Málokto si to uvedomuje, no sedavý spôsob života môže mať na naše zdravie katastrofálne následky. Výskumy naznačujú, že dlhodobé sedenie zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, obezity, cukrovky, či rakoviny. Štúdia z roku 2017, ktorá pozorovala úroveň aktivity takmer 8 tisíc ľudí starších ako 45 rokov, zistila, že tí, ktorí sedeli najviac, mali takmer dvojnásobné riziko úmrtnosti ako tí, ktorí trávili sedením menej času. Riešením môže byť voľnočasová pohybová aktivita, vďaka ktorej vaše telo na sedenie v práci razom zabudne. Aj počas pracovného času však môžete pre svoje telo niečo urobiť. Nastavte si časovač, ktorý vám pripomenie, aby ste sa postavili a následne sa aspoň minútu prechádzajte, prípadne si urobte pár drepov.

Zlé stravovacie návyky

Nie je nič zlé na tom, ak z času na čas podľahnete kebabu, hamburgeru, čipsom a ďalším nezdravým jedlám. Problémom to začína byť až vtedy, keď sa z občasnej maškrty stane každodenná realita. Tento druh jedla je totiž plný prázdnych kalórií. To znamená, že telo nedokáže efektívne premeniť nezdravé jedlo na nič iné ako tuk. Najlepšie urobíte, ak si predtým, ako vyrazíte von s priateľmi, dáte doma nejaký plnohodnotný pokrm. Nemusí ísť hneď o štvorchodové menu, ale ak budete zasýtený aspoň čiastočne, je menšia šanca, že si počas večere objednáte všetko, čo menu daného podniku ponúka.

Odporúčame: Delená strava – aké pravidlá pri nej treba dodržiavať? Pomôže človeku schudnúť?

Nedostatok tekutín

Viac ako polovicu ľudského tela tvorí voda. Nie je preto žiadnym tajomstvom, že je jej príjem nesmierne dôležitý pre našu existenciu. A práve nedostatočný pitný režim je zlozvykom, ktorý trápi mnohých ľudí po celom svete. Ak patríte medzi nich, môžu vám hroziť nevoľnosti, bolesti hlavy, nervozita, podráždenosť, letargia, zápach z úst, závraty, fyzická slabosť, svalové kŕče, zlé trávenie, zadržiavanie vody, zhoršenie funkcie obličiek či suchá pleť.

Je to naozaj veľa dôvodov na to, aby ste so svojím pitným režimom niečo urobili. Pomôcť by mohla napríklad vlastná fľaša, ktorú budete mať neustále na očiach. V prípade, že si na dúšok vody aj tak nespomeniete, stiahnite si aplikáciu, ktorá vám to bude v pravidelných intervaloch pripomínať.

Odporúčame: Trápia vás kruhy pod očami? Zistite, čo ich zhoršuje a ako sa ich zbaviť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní