Bojíte sa požiadať o zvýšenie platu? Poradíme vám ako na to!

Mnoho ľudí má strach požiadať o zvýšenie platu, pritom asi každý chce, aby dostával za dobre odvedenú prácu adekvátne finančné ohodnotenie. Aj v tejto sfére často platí, že odvážnym šťastie praje. Kto sa nič neopýta, nič sa nedozvie.

Prvým krokom je teda odhodlať sa. Poradíme vám, aké argumenty vám môžu pomôcť uspieť a na čo všetko by ste sa mali pripraviť pred tým, než vášho zamestnávateľa požiadate o zvýšenie mzdy.

Spravte si prieskum trhu

Na rozhovor o platovom ohodnotení sa oplatí prísť dobre pripravený. Pomôcť by vám mohol osobný mini prieskum trhu. Skúste si sadnúť za počítač a poprezerať webstránky pracovných portálov alebo priamo weby konkurenčných firiem. Hľadajte obdobnú alebo rovnakú pracovnú pozíciu.

Zo zákona je povinné, aby zamestnávatelia v inzerátoch uvádzali minimálnu garantovanú výšku nástupného platu. Cez sociálnu sieť LinkedIn sa tiež môžete spojiť s headhuntermi, ktorí sa živia hľadaním vhodných ľudí na konkrétne pozície a teda majú prehľad o platoch v konkrétnom odvetví.

Osloviť môžete aj Štatistický úrad Slovenskej republiky. Všetky uvedené zdroje vám pomôžu zorientovať sa na trhu práce ako aj v príprave argumentov pri vyjednávaní podmienok so zamestnávateľom.

Odporúčame: Chceli by ste byť múzou umelca? Picassove ženy to nemali ľahké

prieskum trhu

Zdroj: Shutterstock

Rozhovor so zamestnávateľom si správne načasujte

Rozhovor týkajúci sa zvýšenia mzdy by sa za žiadnych okolností nemal konať v rýchlosti, neplánovane a, takpovediac, medzi dvermi. Vhodný termín si dôkladne naplánujte. Dohodnite sa s nadriadeným na mieste a čase, ktorý by mu vyhovoval.

Ak vidíte, že nálada manažmentu nie je dobrá, skúste s vašou požiadavkou radšej chvíľku počkať. Ideálne tiež je, aby váš nadriadený nebol v deň rozhovoru v zbytočnom strese napríklad pre blížiacu sa prezentáciu alebo termín odovzdania podkladov.

Samozrejme, že nie je možné odfiltrovať všetky negatívne okolnosti, ktoré by mohli mať vplyv na rozpoloženie vedenia. Skúste sa zamerať na tie, ktoré dokážete predvídať. Tému stretnutia je vhodné dopredu pomenovať alebo aspoň naznačiť. Vhodné je napríklad označenie: Zhodnotenie doterajších výsledkov a budúce ciele.

Vhodným termínom kedy načrtnúť tému zvýšenia platu je napríklad ukončenie projektu, ktorý bol úspešný. Do úvahy pripadá aj koniec kvartálu alebo roka, kedy by mal byť priestor na diskusiu. Stretnutie by malo mať vopred stanovenú dĺžku, ktorú by mali obe strany rešpektovať.

Mentálne sa pripravte

Pri príprave na rozhovor o zvýšení platu by zamestnanec nemal zabúdať ani na psychickú pohodu. Zbytočne sa nestresujte. Hovorte jasne, stručne a používajte vecné argumenty. Druhej strane nechajte priestor na reakciu.

Okrem správneho prednesu argumentov je vhodné pomôcť si aj inak. Napríklad mať na stole pripravenú vodu, z ktorej si v prípade potreby môžete odpiť. Pripraviť si môžete aj papier a pero, ktoré môžete držať v ruke. Niektorých ľudí to zvykne upokojiť.

Inšpirujte sa: Lepšia budúcnosť vďaka desatoru pravidiel pre naplnený rok

rozhovor-so-zamestnávateľom

Zdroj: Shutterstock

Nehrajte na city

Zvýšenie platu by malo byť podložené pracovným výkonom, vedomosťami, zručnosťami či prínosom pre firmu a nie osobnými okolnosťami akokoľvek sú nepriaznivé. Hranie na city pôsobí neprofesionálne.

Namiesto toho skúste predostrieť návrhy na zlepšenie a zefektívnenie práce. Môžete tiež pochváliť kolegov a vyzdvihnúť spoločné úspechy.

Neúspech nemusí znamenať koniec

Výsledkom rozhovoru môže byť aj to, že zamestnávateľ vám plat nezvýši. Pripravte sa aj na tento variant. Nedovoľte však, aby vás tento fakt deprimoval.

Skúste sa informovať ohľadom nepeňažných benefitov, ktoré môžu mať pre vás pridanú hodnotu. S pokojným svedomím sa tiež spýtajte, čo môžete spraviť, aby vám v budúcnosti zdvihli plat a kedy sa o tejto téme môžete s vedením porozprávať znova. 

Pozri aj: Trápi vás nespavosť? Skúste účinné rady ako rýchlo zaspať

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE