Chceli by ste byť múzou umelca? Picassove ženy to nemali ľahké

Chceli by ste byť múzou umelca? Picassove ženy to nemali ľahké
  • 21.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Mnohé z vás by určite chceli byť múzou pre rôznych umelcov. Byť zvečnené na maliarovom plátne. V soche sochára. Počúvať svoje meno zo známej básne či o vašej láske v tónoch zaľúbenej piesne.

Ženy boli múzami aj pre najznámejšieho kubistického maliara, ktorý je tiež považovaný za najväčšieho umelca 20. storočia, Pabla Picassa. Cítili sa však aj jeho samotné manželky či milenky ako múzy? Prinášal im tento pocit šťastie či skôr psychické muky?

Picasso

Zdroj: Shutterstock®

Dora Maarová

Búrlivý bohémsky život umelca charakterizovali intenzívne milostné vzťahy – krátke, dlhé, často paralelné, ktoré v sebe niesli značnú dramatickosť. Podľa dostupných informácií každá z jeho mileniek bola znázornená na plátne.

Múzou, ktorá bola zvečnená na desiatkach Picassových obrazov, bola francúzska fotografka Dora Maarová. Inšpiráciou pre maliara bola jej autentickosť a zmyselnosť. „Spájala nás bláznivá láska, po ktorej skončení zostalo len šialenstvo,“ uvádzala Maarová o vzťahu so svetoznámym maliarom.

Ich premenu vzťahu zachytávajú práve Picassové obrazy. Z krásnej a sebavedomej ženy sa najprv zmenila na plačúcu ženu, neskôr ju označovali za netvora.

V období, keď sa blížil koniec vojny, Picasso sa vzďaľoval od Dory, ktorá bola len jeho milenkou. Následne sa zamiloval do mladučkej Françoise Gilotovej a mnohoročná múza Picassa bola zúfalá. A ako sa hovorí – zúfala žena, robí zúfale činy. Zúfalstvo Dory sa prejavilo tým, že plakala nahá na schodisku, skolabovala v kine či tvrdila, že stratila psa od Picassa. V skutočnosti ho však hodila do Seiny.

Pozri aj: S akým mužom si radšej nič nezačať? Pozor na tieto varovné signály!

Pablo Picasso

Zdroj: Shutterstock®

Françoise Gilotová

Vzťah Picassa s Françoise Gilotovou sa niesol v podobnom duchu ako s Dorou Maarovou. Jej spomienky sú zaznamenané v knihe Žila som s Picassom, ktorú napísal Carlton Lake. Picasso právne bránil vydaniu knihy. Nepodarilo sa mu to a v roku 1964 vyvolala obrovský škandál.

Françoise už v úvode spolužitia s Picassom cítila, že od neho nemôže očakávať nič okrem toho, čo dáva svetu prostredníctvom svojho umenia. Istá nádej však v nej žila aj napriek tomu, že si zároveň bola vedomá, že „jeho úctu si mohol človek udržať iba tak, že bol neustále pripravený na najhoršie a musel zasiahnuť skôr, než k niečomu prišlo.“

Ale po narodení druhého dieťaťa si definitívne uvedomila, že také niečo ako ľudské teplo od Pabla nikdy nedostane. „Nedostanem nič viac ako to, s čím som sa upokojila na začiatku: radosť z toho, že sa oddávam jemu a jeho práci,“ vysvetlila svoje spolužitie so svetoznámym maliarom.

Následne prišli výčitky typu „mala by si sa hanbiť, že si sa tak zanedbala... vyzeráš ako metla. Myslíš si, že sa metly niekomu páčia? Mne teda nie.“ Či „teraz si ako Kristus – a ešte k tomu románsky Kristus, ktorému možno porátať všetky rebrá. Uvedomuješ si dúfam, že takto ma nezaujímaš.“

Veľmi rád tiež vravieval: „Podľa mňa jestvujú iba dva druhy žien – bohyne a rohožky.“ Ako sa to prejavovalo na správaní k ženám? Françoise to opisuje takto: „a vždy keď si myslel, že by som sa mohla príliš cítiť ako bohyňa, robil, čo len mohol, aby ma premenil na rohožku.“

Počas ich vzťahu mal zároveň aj ďalšie milenky a tak sa ich vzťah skončil, ako mnohé vzťahy pred ňou.

Picassove manželky

Picasso mal okrem šiestich trvalejších mileniek aj dve manželky: ruskú baletku Oľgu Chochlovovú a Jacqueline Roqueovú.

S manželkou Oľgou sa napriek milenke Marie-Thérèse Walterovej nechcel rozviesť, aby jej nemusel dať polovicu majetku. Po 20 rokoch však dostala rakovinu a zomrela. Picasso však nebol svoju manželku ani raz navštíviť.

Jeho vnučka Marina, dcéra syna Paula, o ňom hovorila: „Ľudia o Picassovi hovoria ako o géniovi. Ja si vždy pomyslím – áno, bol to génius krutosti.“ Jej otcovi totiž zvykol hovorievať: „Nevieš sa postarať o svoje deti. Nevieš si zarobiť na živobytie. Nič nevieš.“

Picasso zomrel 8. apríla 1973 vo veku 91 rokov. Nezomrel sám, bola pri ňom jeho manželka Jacqueline. Medzi jeho posledné slová na smrteľnej posteli má patriť veta adresovaná lekárovi: „Nerobíte dobre, keď nie ste ženatý. Je to užitočné.“ Ak teda nemáte v manželskej posteli manžela, ktorý považuje manželstvo za užitočné, môžete si vydýchnuť a tešiť sa zo spoločného spolužitia, aj keď to nie je niekedy prechádzka ružovou záhradou. Váš manžel totiž nie je, našťastie, Picasso.

Inšpiruj sa: Naozaj to funguje?! Terapeuti prezradili recept na šťastné manželstvo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní