Ako zvládnuť stres? 6 krokov, ako sa udržať v psychickej pohode

Všetci veľmi dobre vieme, že žijeme v rýchlej, hektickej a uponáhľanej dobe. Každodenne musíme čeliť rôznym situáciám doma i v práci, ktoré nás samých neraz zoznamujú s našimi neželanými reakciami na dané situácie.

Naša psychická a mentálna moc však spočíva v postoji. Každú ťažšiu situáciu môžeme mať pod kontrolou iba vtedy, pokiaľ si postrážime nekontrolovateľný tok našich myšlienok a pri bujnom katastrofickom scenári sa zastavíme a vrátime sa späť k tomu, čo hovoria fakty – a aké z toho vyplývajú všetky možnosti.

V každej situácii máme schopnosť a možnosť do značnej miery kontrolovať svoj psychický stav, aj keď to častokrát považujeme za nemožné. A preto sa potrebujeme venovať mentálnej hygiene rovnako, ako to robíme napríklad pri telesných aktivitách.

V dnešnom svete už nestačí vypustiť nahromadený stres a tlak iba raz za čas, ale uvoľňovať ho treba pravidelne a priebežne. Vystresovaná myseľ je totiž negatívna a oberá nás o pohodu a vnútornú harmóniu.

O psychiku sa treba starať

Vystavovať svoju myseľ záťaži nespočíva iba v tom, že robíme náročné činnosti, ktoré si vyžadujú aj zvládanie nekomfortných situácií. Rozhodujúce je predovšetkým to, aby:

  • nám dávali zmysel,
  • sme pri nich rástli, 
  • aby nám prinášali úžitok.

Vtedy sa z našej mysli vytratia pocity menejcennosti, ako aj samotný negativistický postoj. Pozitívny feedback nám zvýši sebadôveru a odbúra aj napätie.

Pretože, keď svoju psychickú odolnosť netrénujeme a nezvyšujeme, tak bude u každého z nás iba upadať.

Odporúčame: Lesná terapia podľa Japoncov pomôže zvládnuť stres aj úzkosť!

ako sa zbaviť stresu

Zdroj: Depositphotos

1. Predstava toho najhoršieho scenára

Mentálne zdravie a vaše reakcie na rôzne situácie môžete cvičiť paradoxne aj vtedy, keď si predstavíte ten najhorší scenár zo všetkých. Prečo?

Ak si totiž uvedomíte, že sa zamýšľate nad nepravdepodobným, smiešnym či dokonca až bizarným koncom situácie, pozitívne to ovplyvní váš strach. A vtedy začnete racionálne vnímať všetky spôsoby, ako možno danú situáciu riešiť.

2. Ako sa hovorí - mýliť sa je ľudské

Pokiaľ si uvedomíte a prijmete fakt, že mýliť sa je ľudské, bude sa vám žiť a dýchať oveľa jednoduchšie. Dokonca pomáha aj to, ak sa niekedy pomýlite doslova vedome, teda rozhodnete sa urobiť niečo, kde nebudete vedieť, ako to nakoniec dopadne – na začiatku si nebudete istí výsledkom.

Týmto spôsobom sa vystavíte situáciám, pri ktorých nebudete ovládať ich priebeh a celkový výsledok, pričom nakoniec v nich dokážete úspešne obstáť. Váš strach z neistoty tak prirodzene opadne, čím sa posilní aj vaša sebadôvera.

3. Myslite pozitívne

V dnešnom svete sa na každom kroku stretávame s negativitou, čo ovplyvňuje aj nás samotných. Je to ťažké, ale mali by ste sa od nej odstrihnúť a odosobniť. Nedovoľte, aby ste túto negativitu prijímali aj do vašej psychiky.

Rozpoznávajte, keď na vás druhí prenášajú negatívne očakávania, ktoré vás koniec-koncov iba oslabia alebo vás dostanú pod kontrolu niekoho iného.

Máte totiž iba vo svojej moci, aby ste odmietli takéto sugescie a potrebujete to urobiť čím skôr, aby ste ochránili svoje psychické zdravie.

Neprehliadnite: Vieme, aké sú najlepšie potraviny pre mozog! Jete ich dostatok?

ako znížiť stres

Zdroj: Depositphotos

4. Nebojujte s fiktívnym strachom

Pokiaľ do svojich obáv nebudete vkladať negatívnu energiu, výsledok bude ten, že stratia na svojej sile. Preto už viac nebojujte so svojimi fiktívnymi strachmi, čo vám umožní nadobudnúť dôležitý odstup.

5. Držte svoju psychiku v bezpečí

Ak vo vás niečo vyvoláva strach, nebojte sa o tom rozprávať. Je veľmi dôležité, aby ste svoje obavy nedržali v sebe, ale zdôverili sa s nimi tomu, komu dôverujete. Pokiaľ budete o svojich strachoch otvorene rozprávať, predídete sebadeštrukcii.

  • Ak niečo potrebujete, nebojte sa o to požiadať.
  • Ak vám niečo prekáža, otvorene o tom rozprávajte.

6. Nebojte sa prijať zmeny

Pokiaľ vzdorujete istým situáciám a tomu, ako by mali skončiť, vytvárate si mylný pocit bezpečia. To nie je dobré, pretože týmto spôsobom na seba iba zvyšujete tlak. Preto je lepšie sa od fiktívneho strachu oslobodiť!

Keď sa totiž definitívne prestanete pokúšať zmeniť to, čo život prináša, veľká časť strachu sa zminimalizuje a váš pocit istoty raketovo vzrastie.

Odporúčame aj: 5 skvelých tipov ako zlepšiť komunikačné schopnosti!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE