Lesná terapia podľa Japoncov pomôže zvládnuť stres aj úzkosť!

Lesná terapia, alebo šinrin-joku, čo v preklade znamená lesný kúpeľ, je pojem, ktorý pochádza z Japonska, avšak čím ďalej tým častejšie sa skloňuje aj v našich končinách.

Prečítajte si, ako prebieha terapia lesom a čím je prospešná. Dopustiť na ňu nedajú ani psychológovia a psychiatri. Na telo a psychiku má totiž zázračné účinky.

Odpojili sme sa od prírody

Moderný životný štýl spôsobil, že čím ďalej tým viac času trávime v interiéri. V škole či práci, autách alebo MHD, obchodných centrách, fitness centrách i reštauráciách. Spoločným menovateľom je uzavretý priestor, ktorý minimalizuje náš kontakt s prírodou.

Nemusíte trpieť klaustrofóbiou, teda strachom z uzavretých a malých priestorov, aby ste sa po dlhom čase strávenom v interiéri cítili nesvoji. K týmto pocitom často dopomáha umelé osvetlenie, žiarenie z monitorov a mobilov alebo neprimerane schladený a zohriaty vzduch. Únava a psychické vyčerpanie nie sú ničím ojedinelým.

Prečítajte si: Sedavé zamestnanie: Aké problémy spôsobuje nášmu telu? Dávajte si pozor!

chôdza naboso

Zdroj: Depositphotos

Lesný kúpeľ

Japonci, zdá sa, zistili, čo pomáha na stres a nervozitu. Je to pritom, takpovediac, banálna vec, ktorá ja navyše zadarmo a dostupná pre všetkých. Ide o už spomínaný „lesný kúpeľ“, pod ktorým sa myslí prechádzka lesom, počas ktorej dochádza k upokojeniu zmyslov.

Okrem samotného pohybu na tom majú zásluhy aj faktory ako spev vtákov, vôňa čerstvého vzduchu, stromov a trávy, voda z lesných prameňov, žblnkot potoka, pohľad na zeleň a fyzická blízkosť stromov.

Čas strávený v lese je skvelým liekom na nervy. Počas pobytu v prírode sa znižuje hladina stresového hormónu kortizolu, čo pozitívne pôsobí na krvný tlak. Nemusíte pritom robiť nič špeciálne. Stačí, ak budete zhlboka dýchať a užívať si prítomný okamih.

Môžete sa tiež dotýkať stromov alebo si pod nejaký na chvíľku sadnúť, oprieť sa oň a relaxovať. Ideálne je, ak doma necháte všetky zariadenia, ktoré by vás mohli vyrušovať. Minimum, čo by ste mali urobiť, je vypnúť si zvonenie na telefóne.

Chôdza ako liek

Rytmus chôdze upokojuje a pomáha nám premýšľať, striedaním pravej a ľavej nohy stimulujeme obe hemisféry a ľahšie prichádzame s riešeniami problémov, ktoré nás trápia. Paradoxne, chôdza pomáha aj nepremýšľať a vypnúť. 

Predovšetkým, ak kráčame po teréne, ktorý nepoznáme. Vtedy sa mozog sústredí na každý krok a otravné myšlienky zaženie do úzadia. Okrem samotnej prechádzky môžete vyskúšať aj chôdzu naboso po machu alebo tráve. Vaše zmysly dostanú nové podnety a budete si užívať daný moment.

Riešenie existuje aj pre tých, ktorí majú problémy s pohybom, najmä seniorov, existujú pomôcky, chodítka pre seniorov. Tieto chodítka a chodúľky im umožňujú chodiť aj bezpečne, čím im poskytujú dôležitú pomoc a podporu pri každodenných aktivitách.

Inšpirujte sa: Aj problematická pleť môže byť krásna. Poradíme, ako na to

objímanie stromov

Zdroj: Depositphotos

Psychológovia sú nadšení

Terapiu lesom si môže naordinovať každý sám. Slúži ako skvelá prevencia vzniku psychických porúch a pomáha „vypustiť paru a dobiť baterky“. S obľubou ju však využívajú psychológovia a psychiatri aj pri pacientoch, ktorí už zápasia so stresom, úzkosťou, depresiami a problémami podobného rázu.

Niektorí z nich dokonca vyrážajú do terénu spolu s pacientmi, pričom vedú rozhovory na najrôznejšie témy. Les pomáha ľuďom viac sa otvoriť a zároveň v kritických momentoch prináša úľavu a upokojenie. Ide o formu neformálnej terapie, ktorú vyhľadáva čoraz viac ľudí.

Odporúčame: Alergény v domácnosti? Takto s nimi zatočíte!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE