Sedavé zamestnanie: Aké problémy spôsobuje nášmu telu? Dávajte si pozor!

Sedavé zamestnanie vykonáva na svete mnoho ľudí. Ide o prácu, pri ktorej takmer celý deň sedíte a nemáte dostatok pohybu.

Ľudia s profesiou tohto druhu pritom často zápasia s viacerými zdravotnými problémami. Prečítajte si, aký má pridlhé sedenie vplyv na ľudské telo.

Nadváha

Nedostatok fyzickej aktivity spomaľuje metabolizmus. Okrem toho, mnohí ľudia, ktorí pracujú napríklad v administratíve či IT sektore, často siahajú pri práci po zdroji energie vo forme sladkostí.

Konzumácia takéhoto typu potravín vás síce na chvíľku „naštartuje“, no ak nebudete vyvíjať fyzickú aktivitu, prijaté kalórie sa s nadšením uložia do tukových zásob.

Ak nechcete zbytočne priberať a byť obézni, skúste sa vyhýbať potravinám tohto typu a vymeňte ich napríklad za ovocie. Nezabúdajte ani na pohyb, skúste sa napríklad v rámci obednej prestávky vybrať na krátku prechádzku.

Odporúčame: Kancelársky stôl vyrobený doma? Prečo nie! TOP nápady, ako na to

Sedavé zamestnanie

Zdroj: Depositphotos

Akné

Priberanie vďaka pridlhému a častému sedeniu má za následok aj špecifické kožné problémy. Obezita ovplyvňuje kožné bariéry tým, že výrazne vysušuje pokožku.

Okrem toho sa človek viac potí, čo vedie k upchávaniu pórov a hnisavým ložiskám akné. Niektoré druhy akné sú spôsobené trením a tlakom na pokožku, k tomu dochádza napríklad pri príliš dlhom sedení v určitých polohách.

Okrem stráženia hmotnosti pomôže pravidelná a dôkladná starostlivosť o pokožku. Postihnutých miest sa snažte nedotýkať rukami, stav si totiž môžete výrazne zhoršiť.

Používajte prípravky na čistenie pleti, dostatočne ju hydratujte a v prípade potreby navštívte dermatológa alebo kozmetický salón so skúseným personálom.

Celulitída

Neaktívny životný štýl môže spôsobiť zadržiavanie vody v organizme. Dlhé sedenie tiež znižuje prietok krvi v žilách a cievach a vedie k zmenám, ktoré spôsobujú celulitídu.

Tohto problému sa viete vyvarovať aktívnejším životným štýlom a masážou postihnutých miest. Existuje tiež celý rad kozmetických produktov, ktoré pomáhajú odbúrať celulitídu predovšetkým v oblasti stehien a zadku.

Prečítajte si: Poloha v spánku a jej vplyv na zdravie: Toto môže spôsobiť!

celulitída

Zdroj: Depositphotos

Kŕčové žily

Počas chôdze sa lýtkové svaly sťahujú, ohýbajú a vyvíjajú tlak na hlavné cievy v dolných končatinách. Každý krok v podstate pomáha s cirkuláciou krvi. Dlhé sedenie vedie k zlej cirkulácii krvi, ktorá sa prejavuje kŕčovými žilami.

Riešením sú opäť krátke prechádzky, hoc aj po vodu do kuchynky alebo aj pauza na návštevu toalety. Aby nohy neboli počas sedenia v strnulej polohe, skúste si do kancelárie vziať loptičku, ktorú položíte na zem a budete ňou hýbať chodidlami do rôznych strán. Môžete si zaobstarať špeciálnu masážnu loptičku, ale účelu poslúži aj obyčajný „tenisák".

Bolesti chrbtice

Svaly a kosti sú živé tkanivá, ktoré dokážeme posilňovať cvičením. Kosti tých, ktorí pravidelne cvičia, bývajú silnejšie a hustejšie v porovnaní s tými, ktorí necvičia. Sedavé zamestnanie môže byť teda jednou z príčin rednutia kostí.

Pri sedavom zamestnaní tiež mnohokrát sedíme v nevhodnej polohe. Nakláňame sa bližšie k monitoru, prekrižujeme cez seba nohy a hrbíme sa. Všetky tieto faktory môžu mať za následok bolesti chrbtice.

Ak potrebujete pri zamestnaní sedieť, skúste spraviť zopár jednoduchých opatrení, ktorými uľavíte chrbtici. Monitor si nastavte tak, aby text na ňom bol vo výške vašich očí. Skúste sedieť vzpriamene, nohy by ste mali mať pokrčené v 90 stupňovom uhle.

Ak mávate bolesti chrbtice, skúste sa raz za čas postaviť zo stoličky a ponaťahovať sa. Nič nepokazíte, ak sa poradíte so svojím lekárom. Môže vám odporučiť rehabilitácie či konkrétne druhy cvikov na spevnenie chrbtice. Výborný je pilates a niektoré druhy jogy. Pomôcť by vám mohli aj masáže.

Inšpirujte sa: Chceš mať pevné brucho a spáliť tuky? V túto hodinu určite necvič!

správne sedenie za počítačom

Zdroj: Depositphotos

Hemoroidy

Vznik hemoroidov okrem nevhodnej stravy podporuje aj dlhé sedenie. „Zlatá žila“ sa prejavuje svrbením, pálením, celkovou bolestivosťou v oblasti konečníka a v niektorých prípadoch aj krvou v stolici.

Prevenciou je príjem dostatočného množstva tekutín, ako aj strava bohatá na vlákninu. Treba sa tiež pravidelne vyprázdňovať a nevysedávať na toalete dlhšie ako je nutné. Nezabúdajte na pohyb. Na hemoroidy pomáha aj masť s extraktom z dubovej kôry.

Pozri aj: Ako sa prejavujú ploché nohy? Zistite, ako s problémom účinne bojovať

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE