Poloha v spánku a jej vplyv na zdravie: Toto môže spôsobiť!

Poloha v spánku a jej vplyv na zdravie: Toto môže spôsobiť!
  • 11.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Poloha v spánku môže ovplyvniť nielen, či sa ráno zobudíte oddýchnutí a plní energie. To, ako spíte, má výrazný vplyv aj na vaše celkové zdravie.

Pri jednej spacej polohe dostáva zabrať chrbtica, iná zapríčiňuje nočné mory. Fyzioterapeutka a expertka na spánok Sammy Margo popísala pre The Sun, aké problémy môže spôsobiť nevhodné uloženie tela počas spánku.

Spánok na bruchu

Mnoho ľudí obľubuje spánok na bruchu. Pri tejto polohe zväčša položíte ruky na vankúš, nohy máte vystreté. Aby ste mohli dýchať, hlavu vytočíte do jednej strany. Hoc sa táto poloha niekomu môže javiť ako pohodlná, vedzte, že vám môže spôsobiť vážne problémy.

Otočením hlavy do strany zaťažujete krk. Dolná časť chrbta sa ohýba smerom k matracu, čím sa nadmerne naťahuje. Spanie v tejto polohe môže mať za následok ischias, teda zápal sedacieho svalu, bolesť kolien a kŕče.

V prípade, že máte problém zaspať iným spôsobom, môžete si dať pod brucho vankúš, aby ste zabránili vyklenutiu krížov. Vankúš môžete vložiť aj pod holene, teda píšťaly, čím zmiernite napätie v dolnej časti chrbta.

Menším zlom pri tejto polohe je, ak pokrčíte jednu z nôh. Týmto krokom sa totiž telo jemne natočí na jednu stranu, čím mierne odľahčíte chrbticu.

Inšpirujte sa: Nenáročné úpravy v spálni pre lepší spánok!

Prenatálna poloha

Jednou z najobľúbenejších je prenatálna spacia poloha. Leží sa pri nej na boku s kolenami ohnutými k hrudníku stočený ako bábätko v brušku matky.

S ohľadom na uloženie chrbtice je táto poloha v princípe v poriadku. Problém nastane iba ak si pod hlavu uložíte príliš veľa alebo príliš málo vankúšov. V takomto prípade je hlava zalomená na jednu stranu, čo by mohlo spôsobiť namáhanie krku. Tým, že tvár jednou stranou zaboríte do vankúša, si môžete spôsobiť vrásky.

Riešením sú anatomické vankúše, ktoré môžete umiestniť nielen pod hlavu, ale aj medzi kolená. Telo sa počas spánku dostane do neutrálnej polohy, v ktorej nie sú jeho jednotlivé časti nadmerne zaťažované.

Spánok na boku

Spanie naboku je najlepšou polohou v spánku v tehotenstve. Počas tretieho trimestra sa odporúča spať na ľavej strane. Živiny sa lepšie dostávajú cez placentu k dieťaťu a plod sa účinnejšie zásobuje krvou. Obličky sú odľahčené.

Pri spaní naboku sa všeobecne môžete poľahky pritúliť k partnerovi, čím vytvoríte polohu známu ako „lyžičky“. Pri nej sa z tela môžu uvoľňovať hormóny šťastia.

Táto pozícia je taktiež jednou z najromantickejších sexuálnych polôh. Ak zaspíte v objatí, môže vás ale zobudiť prílišné teplo, chrápanie či hmýrenie partnera.

Ležanie na boku môže spôsobiť problémy s ramenami, na ktoré je vyvíjaný tlak. Investovať by ste preto mali do kvalitného matraca. Pravidelný spánok na pravom boku, môže telu sťažiť trávenie jedla a môže zhoršiť príznaky stavov ako je syndróm dráždivého čreva.

U žien môže spanie naboku spôsobiť ovisnutie pŕs. Konkrétne ide o prípad, keď má žena obe ruky natiahnuté pred seba. Prsia vtedy nie sú podopreté a ťahajú sa iba na jednu stranu.

Odporúčame: Trápi vás nespavosť? Skúste účinné rady ako rýchlo zaspať

Spánok na chrbte

Ležať na chrbte s oboma rukami dole vedľa seba je nevhodná poloha pre všetkých, ktorí chrápu, trpia spánkovým apnoe alebo ich trápi pálenie záhy či bolesť krížov. Ak spávate na chrbte s rukami natiahnutými nad hlavou, môžu vás údajne trápiť zlé sny.

Spanie na chrbte tlačí bradu dopredu, čo umožňuje jazyku klesnúť do zadnej časti hrdla a čiastočne upchať dýchacie cesty. Bolesti krížov dokáže uľaviť vankúš vložený pod kolená alebo spodnú časť chrbta.

Na reflux niektorým ľuďom pomohla šikmá, resp. naklonená posteľ. Síce nejde o produkt bežne ponúkaný v domoch nábytku, zručnejší stolár si však poradí aj s touto výzvou. Sedliackym riešením je podložiť časť postele tak, aby bola hlavová časť o niečo vyššie ako tá pri nohách.

Prečítajte si: Ako často prať posteľnú bielizeň? Toto je vhodný interval!

- Anketa

AKÚ SPACIU POLOHU MÁTE NAJRADŠEJ?

Odpovedalo 14 ľudí  

spánok na boku
36%
spánok na chrbte
14%
spánok na bruchu
14%
spánok v prenatálnej polohe
36%
spánok v objatí partnera
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní