Míňanie peňazí: Vyhnite sa nákupom zbytočností!

Možno sa vám stalo, že ste na konci mesiaca len neveriacky krútili hlavou nad zostatkom peňazí na účte. Míňanie peňazí na zbytočnosti sa občas nevyhne nikomu.

Prečítajte si, pri akom type služieb a tovaru by ste mali byť obozretní. Vďaka uváženému nakupovaniu dokážete ušetriť aj niekoľko desiatok či stoviek eur.

Impulzívne nakupovanie oblečenia

Mnoho žien používa nákupy oblečenia ako „terapiu“. Mám zlý deň? Niečo pekné si kúpim! Spraviť si raz za čas radosť nie je zlé, pred kúpou každého kúsku by ste však mali zvážiť viacero vecí.

Kupujte iba to, čo vám sedí. Ak sa vo vybranom outfite necítite dobre už na začiatku, zvyčajne to nakoniec dopadne tak, že ostane visieť v skrini. Investujte preto do oblečenia, v ktorom sa cítite dobre, ktoré vám padne a je kvalitné.

Pred sezónnymi vychytávkami uprednostnite nadčasovú eleganciu a oblečenie, ktoré máte s čím skombinovať. Dôležité je tiež zbytočne neprepchávať skrine. Ak pre nové šatstvo nemáte dostatok miesta, skúste sa najprv zbaviť toho starého. Môžete ho predať, darovať či vymeniť.

Namiesto toho, aby ste v obchodoch platili plnú sumu, skúste sa poobhliadnuť po kúskoch vo výpredaji. Ak zbožňujete originalitu, nebojte sa ani secondhandov alebo SWAPu.

Odporúčame: Kancelársky stôl vyrobený doma? Prečo nie! TOP nápady, ako na to

nakupovanie oblečenia

Zdroj: Depositphotos

Predražené matrace

Výdatný a zdravý spánok je snom každého. Nie je žiadnym tajomstvom, že za kvalitu sa pripláca. V prípade, že sa rozhodnete pre matrac, na ktorom sa vám bude dobre spať, skúste si pred kúpou pozrieť viacero produktov od rôznych výrobcov.

Pri sprostredkovanom predaji si niektoré predajne výrazne navyšujú ceny. Oplatí sa vám teda počkať na akciu alebo produkt kúpiť priamo od výrobcu.

Kávičkovanie

Káva, obľúbený životabudič. Kto by si ju rád nedoprial? Mnoho ľudí ju zvykne piť ešte pred príchodom do práce. Nebezpečnou nástrahou sú napríklad stánky s kávou, ktoré stretáte po ceste.

Je pochopiteľné, že profesionálne pripravená káva má neopakovateľnú chuť, no ak si ju doprajete každý deň, na konci mesiaca sa budete poriadne čudovať, koľko vám tento špás ukrojil z financií.

Ak sa tohto zvyku neviete vzdať a nestačí vám káva, ktorú si dáte v práci alebo doma, skúste toto potešenie obmedziť iba na niektoré dni.

Nevýhodné poistenie a prepoistenie

Azda každý má nejakú skúsenosť s poistením. Či už ide o poistenie majetku, auta, cestovné či životné poistenie, táto položka istým spôsobom ukrajuje z rodinného rozpočtu.

Samozrejme, poistenie ako také má za úlohu chrániť vás a váš majetok v prípade nepriaznivých okolností, a teda má v mnohých prípadoch význam.

Aby ste však len tak nevyhadzovali peniaze do vzduchu, skúste si nájsť čas a preverte si, čo presne je predmetom poistného krytia.

V prípade povinných zmluvných poistení myslite na to, že máte právo každý rok meniť poskytovateľa. V súčasnosti viete PZP uzatvoriť pohodlne online, pričom na internete nájdete rôzne poistné kalkulačky. Stačí teda obetovať pár minút času a môžete si vybrať to najvýhodnejšie pre vás.

Mnohé banky tiež ponúkajú klientom doplnkové služby, a to vrátane poistenia. Vďaka nim potom máte napríklad zľavy z poplatku za vedenie účtu.

Mnohé produkty vám môžu byť osožné, neplaťte však zbytočne za to, čo skutočne nepotrebujete. V konečnom dôsledku totiž môžete zbytočne preplácať.

Prečítajte si: Zophobas morio: Zachránia našu planétu od pohorí plastov SUPERČERVY?

hotelové pobyty

Zdroj: Depositphotos

Luxusné hotelové pobyty

All inclusive, izba s výhľadom na more, hotelový wellness. To všetko sú lákadlá, za ktoré si často priplatíte, pričom mnohokrát realita nezodpovedá predstavám.

Pri objednávaní ubytovania zvážte, čo skutočne potrebujete, aby ste sa cítili na dovolenke komfortne. Ak ide o izby, v ktorých budete len spať, zbytočne budete priplácať za nadštandard, ak si ho nestihnete užiť.

To isté platí aj o stravovaní. Mať k dispozícii nonstop bar a tri jedlá denne znie lákavo, ale skutočne to potrebujete? Ak viete, že budete mať program mimo hotela alebo naopak, že prísun príliš veľkého množstva jedla by vám mohol spôsobiť tráviace ťažkosti, zariaďte sa radšej inak.

Nie je cieľom vyhladovať sa a trpieť, no keď ste si vedomí, že služby skutočne nevyužijete, za peniaze, ktoré by ste za ne zaplatili, si môžete dopriať iné zážitky.

Poplatky mobilným operátorom a bankám

V dnešnej dobe existuje množstvo regulácií, ktoré upravujú ceny volaní z a do zahraničia. Niektoré telefónne poplatky sú ale stále bežné. Pozor si treba dávať napríklad pri využívaní dát v zahraničí. Ideálne je sa pred odchodom poobzerať po výhodných dátových balíčkoch u svojho operátora.

Používanie bankomatovej karty býva už zväčša bezplatné. Niektoré banky si ale môžu účtovať poplatky za výber hotovosti z konkurenčného bankomatu či za transakcie do zahraničia alebo platbu kartou pri príliš nízkej hodnote tovaru. Overte si preto, za čo všetko môže banka pýtať peniaze „navyše“ a skúste sa týmto poplatkom vyhnúť.

Pozri aj: Svadobné šaty za 3000 eur sa stali pre mladú ženu nočnou morou

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE