Zophobas morio: Zachránia našu planétu od pohorí plastov SUPERČERVY?

Zophobas morio: Zachránia našu planétu od pohorí plastov SUPERČERVY?
  • 12.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Plasty sa stali súčasťou nášho každodenného života. Niektorých plastov, napríklad v podobe slamiek či jednorazového riadu a príboru sme sa už čiastočne zbavili. Ale neustále je tu obrovské množstvo, ktoré sa dostáva do prírody a následne do vody, ktorú pijeme.

Jednou z možností ako riešiť to veľké množstvo plastov je ich triedenie a následná recyklácia. Tento postup si však, žiaľ, nie každý osvojil.

Vedci preto dúfajú, že znížiť plasty na našej planéte, ktoré sa nachádzajú už aj v odľahlých častiach zemegule, pomôžu larvy Potemníka peruánskeho – Zophobas morio.

Superčervy

Austrálski vedci zistili, že Potemník peruánsky, ktorý je tiež známy aj ako superčerv, môže využívať ako stravu polystyrén. Dôvodom, prečo červy dokážu stráviť aj plast, je črevný enzým, informuje portál BBC.

Uvedené zistenia by mohli byť významným pokrokom pri recyklácii. „Superčervy sú ako mini recyklačné závody, ktoré drvia polystyrén ústami a potom sa ním kŕmia baktérie v ich čreve,“ vysvetlil vedec Dr. Chris Rinke.

Je však nepravdepodobné, že by výskum viedol k masívnym farmám na červy, ktoré by fungovali ako recyklačné závody. Cieľom vedcov je totiž identifikovať enzým, ktorý je pri rozklade plastov najúčinnejší. Ten by sa potom mohol vo veľkom meradle využívať pri recyklácii. Plasty by sa pred recykláciou rozdrvili a následne by ich rozložil enzým. Produkty z rozkladu by mohli byť využiteľné pri výrobe bioplastov.

Neprehliadni: Partnerské nezhody kvôli ekológii? Toto sú najčastejšie dôvody

superčervy

Zdroj: twitter.com/Katherine Champagne

Ako vedci k zisteniam dospeli?

Tím z austrálskej University of Queensland v priebehu troch týždňov kŕmil červy rôznou stravou. Jedni dostávali otruby, ktoré Potemník peruánsky konzumuje ako bežnú stravu. Ďalšia skupina nekonzumovala nič. Posledná skupina dostala polystyrén.

Skupina superčervov, ktoré sa stravovali plastmi, nielenže prežili, ale zároveň aj pribrali.

Huby a baktérie

plastovým odpadom dokážu bojovať aj huby či baktérie. Na mieste je však otázka, či práve takéto prírodné spôsoby rozkladu plastov budú niekedy komerčne udržateľné.

Odporúčame: Čo dnes vplýva na neplodnosť mužov? Vedci zverejnili zoznam látok


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní