Otázky na pohovore vás už neprekvapia. Takto odpoviete s ľahkosťou!

Prijímací pohovor do novej práce býva pre mnohých ľudí stresujúci. Ak vám na získaní danej pracovnej ponuky skutočne záleží, snažíte sa zo seba vydať maximum.

Otázky na pohovore vás už neprekvapia! Poradíme vám, ako na ne odpovedať tak, aby si vás potenciálni zamestnávatelia zapamätali a zanechali ste dobrý dojem.

Motivácia

Jednou z typických otázok na pracovnom pohovore je motivácia zamestnať sa v danej spoločnosti. Je logické, že jedným z hlavných dôvodov bývajú financie. Touto odpoveďou však ohúrite málokoho.

Samozrejme, priznať, že vás motivuje vyššie finančné ohodnotenie, nie je zlé. Skúste sa však pred pohovorom pripraviť a vyhľadať si informácie o danej firme a uviesť konkrétne príklady.

Na webstránke spoločnosti ste sa dočítali, že sa snažia pomáhať znevýhodneným, podporujú ďalšie vzdelávanie zamestnancov, ponúkajú flexibilný pracovný čas alebo podporujú mladé talenty v tom, aby rástli. Nájdite niečo, čo vás osloví a skúste rozvíjať debatu týmto smerom.

Odporúčame: Partnerské nezhody kvôli ekológii? Toto sú najčastejšie dôvody

Otázky na pohovore

Zdroj: Shutterstock

Dôvod zmeny práce

Azda všetky spoločnosti túžia po zamestnancoch, ktorí si budú svoju pracovné povinnosti plniť dobre, budú spoľahliví a lojálni. Len málokto rád zamestná fluktuantov a konfliktných jedincov, ktorí striedajú zamestnania ako ponožky.

Na pohovore preto mnohokrát odznie otázka týkajúca sa dôvodu odchodu z predošlého zamestnania. Často to býva nespokojnosť s vedením alebo neadekvátne finančné ohodnotenie. Nadávaním na bývalého zamestnávateľa si však očko nespravíte.

Diplomatickejšia odpoveď je, že ste zatúžili po zmene a potrebujete rásť. Skúste tému otočiť na to, čím vás zaujala potenciálna nová pozícia. To je predsa ten dôvod, pre ktorý ste prišli na pohovor.

Ak ste sa pre odchod zo zamestnania nerozhodli sami, rozhodne to netajte. Krátko popíšte, čo presne sa udialo. Mnohé firmy hromadne prepúšťajú, rozhodnutie ukončiť pracovný pomer teda nebolo vo vašich rukách.

Stres náš každodenný

Azda neexistuje práca, kde by ste sa nestretli so stresujúcimi situáciami. Zamestnávatelia pochopiteľne snívajú o zamestnancoch, ktorí si v kritických chvíľach dokážu zachovať chladnú hlavu a úspešne takéto situácie zvládnuť.

Ako teda reagovať, ak sa vás niekto spýta, ako zvládate stres? V prvom rade buďte úprimní. Nikto nie je dokonalý a každý má inú mieru tolerancie. Ak chcete vyzdvihnúť, že sa so stresom viete popasovať, skúste personalistom popísať nejakú náročnú situáciu, ktorú sa vám podarilo úspešne vyriešiť.

Môže ísť napríklad o úspešné odovzdanie komplikovaného projektu, kontakt s náročným zákazníkom alebo konflikt na pracovisku. Niečo, čomu ste sa nepoddali a doviedli to do zdarného konca.

Prečítajte si: Viete, ktorá kolegyňa najskôr „vybuchne" pri ponorkovej chorobe?

Otázky na pohovore

Zdroj: Shutterstock

Sebahodnotenie

Medzi najčastejšie otázky na pohovore patrí vyjadriť sa, ako vidíte sami seba. Ide o akési sebahodnotenie, pri ktorom by ste sa mali vyhnúť klišé, ako že ste priateľskí, komunikatívni, zodpovední alebo pracovití.

Skúste si pospomínať na zážitky z práce a spätnú väzbu kolegov. Niečo, za čo vás pochválili a vás to potešilo. Uviesť krátky kontext nejakej situácie nie je na škodu. Popísať môžete aj systém práce a spôsob komunikácie so spolupracovníkmi. Užitočný vie byť aj odporúčací list od bývalého zamestnávateľa.

Personalistov zaujímajú predovšetkým silné stránky, ktoré môžete ilustrovať na základe požiadaviek na danú pozíciu. Ak sa vyžaduje práca s nejakým systémom, uveďte aké presne s ním máte skúsenosti, s akými problémami ste sa v rámci toho stretli a ako sa vám ich podarilo vyriešiť.

Báť sa však nemusíte ani slabých stánok. Každý človek má nejaké „nedostatky“, ide len o to, ako ich viete využiť vo svoj prospech. Popíšte ako sa pasujete s tým, čo vám robí problém. Snaha pracovať na sebe sa stále veľmi cení.

Prínos pre firmu

Jednou z dôležitých úloh personalistov na pohovoroch je odhadnúť, aký prínos môže mať daný adept pre firmu, ak ho zamestnajú. Pri tomto type otázok čiastočne sledujú, či rozumiete pracovnej náplni. Dôležité je ukázať, že sa novej práce nebojíte a ste pripravení urobiť maximum, aby ste v nej uspeli.

Ak ide o obdobnú pozíciu, s akou už máte skúsenosť, môžete popísať konkrétne pracovné úlohy a ako ste ich plnili. Vítané sú aj vaše vízie do budúcna, t.j. takto sme to robili v predošlej firme, ale páčilo by sa mi, ak by sme v tom pokračovali tak a tak. Ukážte, že ste pripravení hrať podľa nastavených pravidiel, ale nemáte strach prísť aj s vlastnými zlepšovákmi.

Pozri aj: Trápi vás nespavosť? Skúste účinné rady ako rýchlo zaspať

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE