Ľubica Farkasová: Ženy vyvíjajú na seba obrovský tlak, ktorý má vplyv nielen na ich zdravie, ale aj okolie

Ľubica Farkasová: Ženy vyvíjajú na seba obrovský tlak, ktorý má vplyv nielen na ich zdravie, ale aj okolie

Ľubica Farkasová pomáha ženám získavať rovnováhu v osobnom aj v pracovnom živote. Jej životnými hodnotami sú sloboda, rodina a zdravie. 

1. Ľubica, podľa vašich aktivít je zrejmé, že k zdraviu pristupujete z rôznych hľadísk. Venujete sa koučingu, psychosomatike, nordic walkingu a mnohým ďalším oblastiam, ktoré vzájomne prepájate. Je podľa vás dôležité pozerať sa na zdravie z rôznych uhlov pohľadu? Ak áno, prečo?

Zdravie ako také, sa skladá z viacero oblastí. Medzi 2 základné patrí: fyzické a mentálne. A potom je tam aj psychické a emotívne. Na to, aby sme boli zdraví, potrebujeme mať tieto oblasti vyvážené.
 
Ako príklad uvediem dcérin atopický ekzém, s ktorým sa narodila a neskôr sa k nemu pridružili aj iné diagnózy, ktoré súviseli s nízkou imunitou (salmonela, zápal kĺbu, horúčky). Na to, aby som jej bola schopná pomôcť, potrebovala som sa na to pozrieť doslova “z výšky” a ísť krok po kroku. Starostlivosť o jej zdravie zahŕňalo: posilnenie črevnej mikroflóry (fyzické zdravie), prácu s emóciami – ako zvládať vonkajšie vplyvy, na ktoré reagovala jej pokožka a imunitný systém (emotívne zdravie), odhalenie príčiny prečo – psychosomatika (mentálne zdravie).
 
Keď som dostala “pod kontrolu” všetky tieto oblasti, dcéra bola každým mesiacom zdravšia a jej zdravotný sa markantne zlepšil
 
Ľubica Farkasová

Zdroj: facebook.com/FarkasovaLubica

2. Pomáhate ženám získať rovnováhu v osobnom aj v pracovnom živote. Na čo počas svojej niekoľkoročnej praxe prichádzate? Čo je takým najväčším ťažiskom problému work-life balance?

V dnešnej dobe, alebo lepšie povedané už niekoľko rokov je na ženy vyvíjaný obrovský tlak. Či už v pracovnom prostredí, alebo aj domácom. Žena potrebuje mať super schopnosti, aby popri práci zvládala ešte aj domácnosť, deti, krúžky, rodinný program, nákupy… A ženy namiesto toho, aby si priznali, že je v poriadku spomaliť ak treba, snažia sa výkonnostne “dobehnúť” svojich mužských kolegov.

Je to však reálne? Ak okrem práce majú zvládnuť ostatné povinnosti, ktoré sú väčšinou na nich?
 
Ženy vyvíjajú na seba obrovský tlak, ktorý má vplyv nielen na ich zdravie, ale aj okolie. Pritom by niekedy stačilo tak málo – zastaviť sa, spomaliť a dovoliť si byť tou ženou. Tou ženou, ktorá svojou energiou vytvára domov. Domov, kde sa chcete po celom dni vrátiť.
 
A aké je to ťažisko? Naučiť sa byť k sebe úprimná a opýtať sa seba: “Prečo robím, to čo robím?” A keď tá vaša odpoveď je v súlade s vašimi životnými hodnotami, tak ste šťastná a zdravá zároveň. Pretože ak robíte svoju prácu pretože chcete a nie pretože musíte, resp. potrebujete niekomu niečo dokazovať, je všetko v absolútnom poriadku.
 

3. ZDRAVIE, ako uvádzate, je jedna z vašich životných hodnôt. Čo pre svoje zdravie robíte, aby ste sa cítili fyzicky aj psychicky dobre?

Od 12 rokov som 6 rokov hrávala aktívne volejbal. Neskôr, keď som nastúpila po škole do pracovného tempa, som 2 x týždenne chodila na taebo, spinning, alebo som zašla na bicykel na petržalskú hrádzu. Keď sa nám narodili 2 deti, toho času na športové aktivity bolo menej. Hlavne, keď boli deti malé. Vtedy som svoju energiu načerpávala spánkom, alebo prechádzkou. Neskôr som prišla na chuť power joge a pilatesu. A v neposlednom rade som zaradila do aktivít aj nordic walking, ktorý ako inštruktorka aj precvičujem.

A na to, aby som bola psychicky v pohode, som si vyberala šport podľa potreby. Keď som nemala deti a viac som pracovala, vyberala som si aktívnejšie športy. Keď prišli deti, tak som sa upriamila na jogu a pilates, pri ktorých som nachádzala rovnováhu. To je na tom to krásne, že netreba sa držať toho istého, ale prihliadať na vaše aktuálne potreby. Iné potrebuje vaše telo, keď ste mladá, iné keď ste čerstvá mamička a iné, keď ste žena v zrelom veku.

4. Na pripravovanej konferencii PRE ZDRAVIE ŽENY vás návštevníci nájdu v nielen EXPO zóne počas celého dňa, ale takisto aj v rámci programu koučingových kruhov. Na čo sa plánujete zamerať? Čo bude vašou témou dňa?

V rámci koučingových kruhov sa zameriam na zdravie z pohľadu elementov (živlov – zem, oheň, voda, vzduch). Ako vplývajú na nás a ako ich môžeme využiť vo svoj prospech. A povieme si niečo aj o vplyve dátumu narodenia na naše zdravie.

Zároveň budem hovoriť o tom, ako získať rovnováhu v živote z pohľadu psychosomatiky, zavedenia jednoduchosti do života. Pretože v dnešnej rýchlej dobe potrebujeme spomaliť. A ako zistiť, čo je pre nás dôležité a čomu venovať našu pozornosť? O tom všetkom, si povieme na koučingových kruhov.
 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní