Lubrikačný gél: Je súčasťou vášho sexuálneho života? Ako si vybrať správny?

Ak sa pýtate, čo je lubrikant alebo lubrikačný gél a ako ho správne používať, nie ste sami. Lubrikačný gél možno dostať kúpiť v sex shopoch či v lekárňach, avšak nie príliš veľa z nás ho považuje za nevyhnutnú súčasť nášho sexuálneho života. Zatiaľ čo väčšina ľudí spája používanie lubrikantov s tým, že nie sú schopní produkovať dostatok prirodzenej vlhkosti, nie je to jeho jediné použitie.

Lubrikačný gél môže byť skvelým pomocníkom aj v prípade, keď chcete znížiť trenie a urobiť pokožku hladšou, aby vo všeobecnosti všetko v spálni išlo o niečo jednoduchšie. Namiesto toho, aby sme o ňom uvažovali ako o náhrade, začnite o ňom uvažovať ako o užitočnej sexuálnej pomôcke na zvýšenie rozkoše a sexuálneho uspokojenia u oboch partnerov.

Všetko, čo musíte urobiť, je objaviť všetky rôzne typy a ich použitie predtým, ako si vyberiete ten najlepší lubrikant priamo pre vás!

Čo je lubrikačný gél?

Lubrikant, tiež známy ako lubrikačný gél, je pre ľudské telo bezpečný gél podobný tekutine, ktorý pomáha:

  • znižovať trenie
  • a nepohodlie počas sexu.

Zatiaľ čo väčšina ľudí ho považuje za pomôcku pre uľahčenie milovania, lubrikačný gél je nápomocný aj pri:

  • masturbácii,
  • orálnom a všetkých ostatných druhoch sexu.

Podobne ako kondómy, aj lubrikanty sa predávajú v lekárňach, drogériách, online shopoch, ako aj v sex shopoch. Dodáva sa tiež v rôznych baleniach v závislosti od značky, od jednoduchých recyklovateľných plastových rúrok s vyklápacím uzáverom až po fľašky na mieru s pipetami. Všetko závisí od toho, aký typ lubrikantu hľadáte, od prísad – ktoré chcete alebo nechcete, aby obsahoval a od ceny, ktorú ste zaň ochotní zaplatiť.

Odporúčame: Masturbácia a jej 6 benefitov: Odhaľte s nami všetky tajomstvá!

lubrikant

Zdroj: Depositphotos

Lubrikačný gél na vodnej báze

Lubrikant na vodnej báze je najuniverzálnejší zo všetkých na trhu. Dá sa použiť pri akomkoľvek druhu sexuálnych aktivít a radovánok. Aj keď nevydrží tak dlho ako lubrikant na silikónovej alebo olejovej báze, takže ho možno budete musieť niekoľkokrát znova naniesť, lubrikant na vodnej báze môžete použiť na akýkoľvek druh partnerského sexu a so všetkými najlepšími sexuálnymi hračkami.

Je tiež bezpečné používať ho, ak máte chránený sex. Je to jedna z najlepších možností, pretože tento druh lubrikačného gélu je možné používať ako s latexovými, tak aj s nelatexovými kondómami. Navyše, môže znížiť riziko prasknutia kondómu a je tiež vyvážený svojim pH, čím sa znižuje pravdepodobnosť bakteriálnej vaginálnej infekcie.

Lubrikant na silikónovej báze

Lubrikant na silikónovej báze má tendenciu byť hutnejší, pričom ponúka dlhšiu kĺzavosť v porovnaní s lubrikantom na vodnej báze, vďaka čomu je ideálny pre tých, ktorí majú citlivú pokožku, kde by trenie mohlo spôsobiť bolesť alebo nepohodlie. Podobne ako lubrikanty na vodnej báze, aj lubrikačný gél na silikónovej báze je bezpečné používať s latexovými aj nelatexovými kondómami.

Avšak, mnohé silikónové lubrikanty nie sú vhodné na použitie so sexuálnymi hračkami, pretože tieto sú často vyrobené zo silikónu. Lubrikant môže poškodiť povrch silikónových hračiek, čo spôsobí odieranie silikónu – na silikónových hračkách sa tak začnú množiť baktérie v trhlinkách, čím sa stanú menej hygienickými. 

Lubrikant na olejovej báze

Lubrikanty na olejovej báze majú tendenciu vydržať dlhšie ako vodné a silikónové lubrikanty, pretože nevysušujú a pokožka ich neabsorbuje. Je to ale zároveň jeden z menej bezpečných lubrikantov, a to rovno z viacerých dôvodov:

  • neodporúča sa lubrikanty na báze oleja používať s latexovými kondómami, pretože môžu zvýšiť riziko roztrhnutia,
  • mnohé z najbežnejších lubrikantov na báze oleja obsahujú kokosový olej spolu s gélom na vodnej báze – a práve táto kombinácia nemusí byť vhodná pre každého, keďže kokosový olej je zásaditý a vagína je prirodzene kyslá. Lubrikant tak môže prispieť k vaginálnej nerovnováhe, čo vedie k nepríjemným kvasinkovým alebo bakteriálnym infekciám.

Hybridné lubrikanty

Hybridné lubrikanty majú svoje zloženie postavené na vodnej báze, ale obsahujú aj malé množstvo silikónu, čo znamená, že vydržia dlhšie a ponúkajú klzkejší pocit. Tieto by sa mali používať väčšinou rovnakým spôsobom ako lubrikanty na báze silikónu, pričom nepredstavujú žiadne riziko poškodenia latexových kondómov.

Pokiaľ ide o ich použitie spolu so sexuálnymi hračkami, je v tom kľúčový rozdiel. Hybridné lubrikanty majú tendenciu mať vyšší obsah vody, aby sa predišlo treniu. To znamená, že by sa mali dobre používať na akékoľvek vaše silikónové sexuálne hračky. Ale stojí za to otestovať hybridné lubrikanty na malom výbere vašich sexuálnych pomôcok, aby ste zistili, či budú lepiť alebo nie.

Neprehliadnite: Sexuálne problémy: Čo je ich príčinou a ako sa im vyhnúť?

lubrikačný gél použitie

Zdroj: Depositphotos

Ako používať lubrikačný gél?

Pri sexe nemusíte vždy používať lubrikant, ale vždy je užitočné mať ho poruke, pretože prirodzená vlhkosť tam dolu v konečnom dôsledku závisí od hladín hormónov. Hormón estrogén je zodpovedný za to, že steny vagíny zostanú prirodzene zvlhčené čírou lubrikačnou tekutinou a zostanú elastické a plné. Keď hladiny estrogénu klesajú každý mesiac v určitých bodoch menštruačného cyklu alebo trvalo po menopauze, je úplne normálne cítiť sa dole sucho a dehydrovane.

Neexistuje preto žiadna správna alebo nesprávna odpoveď. Nie je však na škodu používať lubrikanty od začiatku a netreba ich len rýchlo aplikovať už v priebehu milostných radovánok. A ako na to?

  • Na začiatok si vytlačte poriadne množstvo lubrikantu do dlane – je vždy lepšie mať ho príliš veľa ako menej. 
  • Končekmi prstov naneste gél na oblasti vášho partnera, ktorých sa chcete dotknúť a na oblasti vášho tela, kde sa chcete dotýkať. To môže byť napríklad vagína, konečník, penis či akákoľvek sexuálna hračka alebo vibrátor, ktorý chcete použiť.
  • Ako používate lubrikant, koľko a kedy, je len a len na vás. Niektorí ľudia si ho natierajú všade, aby dosiahli maximálny sklz, zatiaľ čo iní ho používajú s mierou a v prípade potreby aplikujú znova.

Odporúčame aj: Neklape vám to v posteli? Jedzte tieto potraviny a užite si lepší sex!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE