Masturbácia a jej 6 benefitov: Odhaľte s nami všetky tajomstvá!

Masturbácia, onanovanie, sebapotešenie či sebauspokojovanie – veľa rôznych výrazov pre jednu vec, ktorá je súčasťou sexuálneho života pravdepodobne každého človeka. Masturbácia je v našej konzervatívnej spoločnosti stále do istej miery tabu, a to aj napriek tomu, že okrem sebauspokojenia a potešenia prináša aj veľa benefitov.

Poznať svoje telo je veľmi dôležité, pretože by sme mu mali rozumieť. Kedysi sa masturbácia považovala za niečo zlé, perverzné a dokonca i zdraviu škodlivé! Masturbácia neprináša človeku iba uspokojenie, ale spája sa s množstvom zdravotných benefitov.

Prinášame vám tému, o ktorej sa moc nehovorí. Možno preto, že privádza mnohých do rozpakov. Uvoľnite sa a prečítajte si, aké benefity fyzického i psychického zdravia prináša do vášho sexuálneho života masturbácia.

1. Masturbácia zmierňuje stres

Keď sa potrebujeme zbaviť stresu, zvyčajne si napustíme kúpeľ alebo pozeráme obľúbenú televíznu reláciu s pohárom vína v ruke. Nabudúce ale zvážte trochu viac intímneho času! Prečo?

Podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of Sexual Medicine sa zistilo, že orgazmus dosiahnutý iba vami alebo spoločne s partnerom uvoľňuje oxytocín a znižuje hladinu kortizolu v tele. Oxytocín je neurochemická látka, ktorá sa niekedy označuje ako hormón lásky, zatiaľ čo kortizol je hlavným stresovým hormónom tela.

Keď sú hladiny oxytocínu vyššie a hladiny kortizolu nižšie, stres sa rozplynie.

Odporúčame: Sexuálne problémy: Čo je ich príčinou a ako sa im vyhnúť?

 

onanovanie

Zdroj: Depositphotos

2. Masturbácia zlepšuje kvalitu spánku

Áno, podľa odborníkov a aj podľa mnohých štúdií môže sebapotešenie skutočne zlepšiť kvalitu spánku. Jedna štúdia z roku 2019 publikovaná vo Frontiers in Public Health skúmala odpovede online prieskumu od 778 ľudí, ktorí boli väčšinou vo veku 20 alebo 30 rokov a boli heterosexuálni. Výskumníci zistili, že 54 % dobrovoľníkov uviedlo, že po orgazme z masturbácie lepšie spali.

Ďalší nedávny prieskum značky sexuálnych hračiek zameraných na ženy zistil, že 95 % opýtaných ľudí uviedlo, že po orgazme zažívajú kvalitnejší nočný spánok.

3. Masturbácia zvyšuje sebavedomie

Sebauspokojovanie môže byť posilňujúce ako pre fyzické, tak aj pre vaše psychické zdravie! Konkrétne tak, že sa budete cítiť sexuálne viac príťažlivejší a sebavedomejší.

V skutočnosti jeden prieskum publikovaný v časopise Psychology of Women Quarterly zistil, že väčšina z takmer 800 opýtaných žien uviedla, že masturbácia im pomohla cítiť sa sexuálne posilnené a viac sebavedomé. Tieto výsledky podporujú feministickú teóriu, že keď sú ženy schopné sa sústrediť na svoje vlastné sexuálne potešenie alebo učenie bez obáv z tehotenstva alebo potešenia partnera, budú sa cítiť sexuálne posilnené.

4. Masturbácia posilňuje panvové dno

Panvové dno sa skladá zo svalov, ktoré podporujú močové a reprodukčné cesty, a ktoré kontrolujú močový mechúr i črevá. U žien práve panvové dno udržuje močový mechúr a maternicu na svojom mieste.

Tehotenstvo spolu s prirodzeným starnutím môže spôsobiť dysfunkciu panvového dna, čo môže viesť k problémom, ako je časté močenie, zápcha, bolestivý sex a podobne. Existuje množstvo spôsobov, ako posilniť panvové dno, ako sú napríklad cvičenia na podporu panvového dna.

Podľa niektorých odborníkov by ste si cestu k pevnejšiemu panvovému dnu mohli zabezpečiť aj prostredníctvom masturbovania. Kontrakcie, ku ktorým dochádza pri orgazme, totiž posilňujú vaše svaly panvového dna a pomáhajú aj pri problémoch s močením, ako je napríklad inkontinencia.

Neprehliadnite: Parazit zlepšuje sex a podporuje chudnutie! Oplatí sa ním infikovať?!

masturbácia ženy

Zdroj: Depositphotos

5. Masturbácia pomáha podporiť imunitu

Táto téma je medzi odborníkmi stále diskutovanou témou, ale niektoré štúdie, ako napríklad štúdia od výskumníkov z Wilkes University v Pensylvánii ukázala, že orgazmus môže posilniť váš imunitný systém zvýšením hladín imunoglobulínov.

Tento benefit sa tak môže jednoducho stať ďalším pozitívnym vedľajší efektom vlastného potešenia.

6. Masturbácia vám ukáže vašu vlastnú sexualitu

Masturbácia je skvelý spôsob, ako presne zistiť, čo vás vzrušuje, a to bez toho, aby ste museli byť pod tlakom prítomnosti inej osoby. Keď ste sami, pravdepodobne sa cítite pohodlnejšie pri skúmaní vecí, ktoré by ste možno nechceli prvýkrát vyskúšať s partnerom.

Ak zistíte, že sa vám páči to, čo skúšate, môžete to preniesť aj do partnerského sexu, čím získate celkovo príjemnejší zážitok.

Odporúčame aj: Trendy v sexe: Objavte najhorúcejšie trendy podľa odborníkov!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE