Ako v sebe posilniť optimizmus a vyhnúť sa úzkosti

Vplyvom informácií a situácií, ktoré zažívame v dnešnej dobe skoro každý deň, sa nám môže stať, že máme nejaký zvláštny alebo zlý pocit, možno pocit úzkosti, v hlave nám víri kopec rozrušujúcich myšlienok, ktoré môžu vyvolať aj pocit menejcennosti či bezmocnosti. Rada by som ukázala aspoň pár možností, ako sa s tým popasovať. 

Samozrejme, ak pocit úzkosti pretrváva je vhodné vyhľadať pomoc u odborníka, veľmi vhodné sú rôzne formy terapie. V každom okamihu je totiž dôležitý aj uhol nášho pohľadu na vec – môžeme vnímať okolnosti pesimisticky alebo optimisticky.

Čo všetko vplýva na to, či sme optimistami alebo pesimistami? Ako vieme vniesť do svojho života viac optimizmu a pozitívnych myšlienok?

Pod tlakom rozrušujúcich myšlienok môžeme vnímať pocit bezmocnosti, pretože zdanlivo nedokážeme zmeniť a ovplyvniť situáciu. Vtedy je pre nás veľmi dôležité položiť si otázku: „Čo môžem pre seba urobiť hneď teraz? Čo mi pomôže?“ Touto otázkou viete zmeniť minimálne uhol pohľadu na vec, čo v konečnom dôsledku môže ovplyvniť celú situáciu. Môže sa jednať o úplné maličkosti ako napr. ísť sa prejsť (vystúpením z danej situácie a zmenou priestoru dokážete získať odstup a nadhľad) alebo na chvíľu si sadnúť s kávou v ruke. Najdôležitejší je váš dobrý pocit a vedomie vlastnej sily za akýchkoľvek okolností.

Vedomie vlastnej sily viete upevniť aj zmýšľaním o sebe a tým, ako o sebe hovoríte. Častokrát sme v rozhovore s priateľmi ústretovejší a milší ako v rozhovore samého so sebou. Na seba sme náročnejší, prísnejší, často o sebe v mysli alebo aj nahlas nehovoríme pekne. Slová majú obrovskú moc a vždy, keď samého seba v myšlienkach alebo nahlas „onálepkujeme“ slovami: som úzkostný, hanblivý, neschopný... tieto slová sa nám vryjú do nášho podvedomia, preberieme ich za svoje a staneme sa takými ľuďmi, ako si o sebe myslíme či hovoríme. Začnite sa k sebe správať s láskou a porozumením, ako by ste reagovali na dieťa či dobrého priateľa. Aj to je cesta k optimizmu a zvýšeniu sebavedomia.

Pozri aj: Vitiligo u mnohých vyvoláva depresie. Amara však inšpiruje celý svet po svojom!

pozitívne myslenie

Zdroj: Depositphotos

Rôzne štúdie dokazujú, že ak ľudia trpia úzkosťami, kedy sa strachujú o rôzne veci, veľmi ich to vyčerpáva, a to môže viesť až ku zvýšenému riziku zdravotných problémov. Úzkosť akoby človeka nútila správať sa istým spôsobom a ak ju zažívate dlho, môže ovplyvniť aj to, ako vnímate sami seba. Naše myšlienky majú veľkú silu a častokrát, ak im venujeme veľa pozornosti a energie, naplnia sa. Čím viac negatívnych myšlienok o sebe máme, tým viac sa v nás ukotvujú a my sa stávame tým, čo si o sebe myslíme. Často zameriavame svoju pozornosť a myšlienky práve na veci a udalosti, ktorým sa chceme vyhnúť. A pritom by sme to mali robiť presne naopak. Venujte pozornosť a energiu tomu, čo si prajete, tomu, čo chcete dosiahnuť. Je to podobné ako so starostlivosťou o rastlinku. Ak rastlinu polievame – teda venujeme jej pozornosť, rastie. Ak ju nepolejeme, uhynie. Zvykneme „polievať“ myšlienkami niečo, čo vo svojom živote nechceme mať. Vždy keď na niečo myslíme, myšlienkami vytvárame mentálny obraz. A to, čo si vie ľudská myseľ predstaviť, vie byť zrealizované a pretvorené aj do hmoty – zhmotníme si to. Aj plán domu je najskôr v architektovej predstave – tie dá na papier, vzniká projekt a až následne môže byť reálne dom postavený. Takto tvoríme našou mysľou všetko v našom živote. Myšlienka je energia. Túto energiu navyšuje a posilňuje pocit, ktorý pri predstave máme. Takýmto spôsobom vieme tvoriť a ovplyvňovať svoj život. A keď tvoríme, znižujeme pocit vlastnej bezmocnosti, a to nám dáva silu zvládať aj náročné situácie.

Neprehliadni: Lesná terapia podľa Japoncov pomôže zvládnuť stres aj úzkosť!

pesimizmus

Zdroj: Depositphotos

Ďalšia stratégia, ktorá vie byť pri úzkosti a strachu veľmi nápomocná, je stať sa optimistickejším. Optimizmus je spôsob nazerania na svet pozitívnym spôsobom a s nádejou. Je to niekedy o zmene uhla pohľadu. Pokúsme sa niekedy len odstúpiť. Spraviť si nadhľad. Opýtať sa na názor iného človeka. Minca má vždy dve strany a keď budeme ochotní vnímať z viacerých uhlov, odkryjú sa nám veci doposiaľ nevidené. To aký sme, ovplyvňuje najbližší okruh piatich ľudí, s ktorými sa denne stretávame. Ak máte pocit, že neviete byť optimistickí, pokúste sa obklopiť optimistickými ľuďmi vo svojom okolí a dovoľte si pozrieť sa na svet ich očami. Možno budú veci zrazu úplne iné. To, či máte vo svojom okolí tých správnych ľudí, môžete zistiť zodpovedaním si otázky: „Cítim sa plný energie / aktívnejší/ vtipnejší / šťastnejší ..., keď som v spoločnosti tohto človeka? Alebo mám v jeho prítomnosti zo seba pocit, že nie som dosť dobrý?“

Stojí za to obklopovať sa ľuďmi, ktorí sa k vám správajú s úctou a rešpektom. Je náročné udržať si pozitívnu myseľ, ak máte vo svojom blízkom okolí večného sťažovateľa.

Zaujme ťa aj: Veľká rodina na dosah?! Má 25 rokov, 22 detí, no tým to nekončí - chce ich mať až 105!

ako posilniť sebavedomie

Zdroj: Depositphotos

Posilniť sebavedomie a nabiť sa životnou energiou (a tým znížiť pocit bezmocnosti) sa môžete aj maličkosťami ako napr. skúsiť nový účes, ísť do wellness alebo na masáž, na pedikúru, možno napustiť vaňu a zapáliť si sviečky. Dovoliť niekomu, aby sa o vás iba na malú chvíľu postaral a rozmaznal vás, aj to je cesta ako sa cítiť lepšie. A úplne skvelé je, ak sa takto s láskou a úctou vieme postarať samy o seba. Lebo ak vieme dať lásku sebe, potom jej máme dostatok pre celý svet.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE