Vitiligo u mnohých vyvoláva depresie. Amara však inšpiruje celý svet po svojom!

Vitiligo u mnohých vyvoláva depresie. Amara však inšpiruje celý svet po svojom!
  • 18.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Ak ktokoľvek z nás trpí akýmkoľvek ochorením, pravdepodobne sa necíti komfortne a má obavy z toho, ako sa bude cítiť v prítomnosti iných ľudí. Niektoré ochorenia nás potrápia iba zopár dní, iné niekoľko mesiacov či rokov, a niektoré druhy ochorení s nami zostanú až do konca života.

Jednotlivé typy chorôb môžeme získať počas života alebo sa s nimi narodiť, prípadne ich spúšťačom môže byť genetická predispozícia. Je však ale samozrejmé, že za nič z toho sa netreba hanbiť. S fyzickými či psychickými zmenami sa musí vysporiadať každý pacient, pričom podpora okolia mu v tom môže veľmi pomôcť.

Dnes vás zoznámime s jednou inšpiratívnou ženou, ktorá sa „po svojom" vyrovnáva s chorobou vitiligo. Ide o kožné ochorenie, ktoré zásadným spôsobom mení váš vzhľad, a to po celom tele. Ako sa s tým vyrovnáva Amara Alemanová?

Vitiligo - o aké ochorenie ide?

Vitiligo je kožná choroba, kedy ide o depigmentáciu kože. Vzniká ako následok zániku pigmentových kožných buniek – melanocytov, ktoré produkujú kožný pigment – melanín, a práve ten je zodpovedný za farbu kože, najčastejšie na autoimunitnom podklade.

Vitiligo sa vyskytuje v priemere u 1 – 2 % populácie, pričom až v 30 – 40 % sa vyskytuje ako dedičné ochorenie. Najčastejšie sa objavuje medzi 10. až 30. rokom života a rovnako postihuje ako mužov, tak i ženy.

Medzi spúšťače tejto choroby najčastejšie patria:

  • dedičnosť,
  • stres, či
  • trauma.

Odporúčame: Veľká rodina na dosah?! Má 25 rokov, 22 detí, no tým to nekončí - chce ich mať až 105!

vitiligo choroba

Zdroj: instagram.com/amara_artspots

Netradičný prístup k chorobe vitiligo

Amara Alemanová je mladá žena, ktorej bolo v roku 2017 diagnostikované ochorenie vitiligo. Najskôr si na svojom tele začala všímať svetlé škvrny, ktoré sa jej ale postupne zväčšovali a objavovali sa na viacerých častiach tela.

Rozhodla sa ale neprepadnúť depresii zo všetkých zmien na svojom tele. K ochoreniu pristúpila netradične, pričom ho uchopila ako svoje vlastné umelecké dielo. Svoje pigmentové škvrny totiž hrdo ukazuje a obrysmi farieb ich vystavuje ako vždy iný „obraz".

Nielenže tak získala späť svoje stratené sebavedomie, ale zároveň týmto spôsobom šíri po celom svete osvetu o tomto kožnom ochorení. Amara je veľmi aktívna na sociálnych sieťach, na základe čoho si získala fanúšikov, sledovateľov a podporovateľov po celom svete.

Svojim prístupom inšpiruje a motivuje aj mnohých ďalších po celom svete

Následky, ktoré choroba vitiligo zanechá na ľudskom tele, sa rozhodla Amara využiť vo svoj prospech. Maľby na svojom tele ona sama nazýva „umelecké fľaky" a hrdo ich vystavuje na svojich sociálnych sieťach.

Túto formu svojej inakosti nakoniec Amara prijala, pričom sa snaží podporovať a inšpirovať aj iných, ktorých postihlo toto ochorenie, aby neprepadali depresii a našli aj oni sami svoje stratené sebavedomie. Zároveň je to fantastická forma osvety, pretože samú seba prezentuje týmto spôsobom ako obyčajnú a reálnu ženu, ktorá sa rozhodla popasovať so všetkými zmenami so vztýčenou hlavou.

Neprehliadnite: RECEPT: Linecký koláč s mandľovým krémom a ovocnou plnkou z Pečie celé Slovensko

strata pigmentu

Zdroj: instagram.com/amara_artspots

Čo prináša ochorenie vitiligo?

Keď Amara začala pomyselne bojovať s kožným ochorením vitiligo, podľa jej slov to veľmi otriaslo jej psychikou. Na začiatku trpela úzkosťami a depresiami, pretože nebola schopná prijať zmeny na svojom tele a nebola na nič z toho pripravená.

„Pracovala som ako tanečnica v divadle, no prestala som úplne tancovať. Nepoznala som nikoho ďalšieho s vitiligom a myslela som si, že by to moji priatelia a rodina nepochopili," tvrdí dnes už sebavedomá Amara. Spomína aj na to, že na začiatku ochorenia chodila von iba veľmi zriedka, pričom sa obliekala do oblečenia, ktoré zakrývalo celé jej telo, a bola zvyknutá používať veľmi silný make-up, aby zakryla všetky pigmentové škvrny aj na tvári.

Odporúčame aj: Zmeniť zamestnanie? 10 dôvodov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa!

autoimunitné ochorenie

Zdroj: instagram.com/amara_artspots

Ľudské telo ako plátno pre vlastné umelecké diela

„Vždy som bola veľmi kreatívna, a tak nápad robiť umenie na mojej vlastnej koži prišiel prirodzene sám. Keď som potom videla pozitívne komentáre na sociálnych sieťach o tom, aký skvelý vplyv majú moje videá na ostatných s touto poruchou, ďalšie nápady začali prichádzať. Robím tie videá aj pre tých, ktorí nemajú vitiligo, no nie sú však z nejakého dôvodu spokojní so svojou kožou. Dúfam, že moje ArtSpots prinútia ostatných k premýšľaniu o sebe samých i svojich ideáloch krásy,“ hovorí Amara.

My jej za to tlieskame, pretože prostredníctvom ako umenia, tak aj vlastnej formy vyrovnávania sa s diagnostikovaním vitiliga, pomáha mnohým ľuďom po celom svete.

Tip pre vás: Cindy Crawford: Čomu vďačí za svoju krásu a telo bohyne?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní