Vianočné pečivo a iné dobroty - koľko kalórií obsahujú? Pozor na sviatočné priberanie!

Vianoce nie sú iba každoročnými najkrajšími sviatkami v roku, ale zároveň sú aj sviatkami hojnosti, radosti a pokoja. K Vianociam neodmysliteľne patria medovníky, rôzne druhy vianočného pečiva, vianočných koláčikov, krémových zákuskov, štedrák či vianočný punč a rôzne likéry.

Viete ale koľko kalórií asi tak obsahujú všetky tieto vianočné neodolateľné dobroty a pochúťky? Aj keď neradi práve v tomto období pozeráme na to, kde je koľko cukru, Salka, čokolády či smotany, náš životný štýl sa rokmi zmenil a na to, aby sme sa zbavili nadmerného príjmu kalórií, potrebujeme sa hýbať oveľa viac, ako tomu bolo ešte v nedávnej minulosti.

Stále však platí zásada – všetko s mierou. Doprajme si to, čo všetci na Vianociach zbožňujeme, avšak neprejedajme sa a nezabudnime na krátke prechádzky, ktoré nám pomôžu naštartovať trávenie aj v týchto dňoch.

Pozor na najväčšie vianočné kalorické bomby!

Ak vám vaša babka či mamina hovoria, že klasické vianočné pečivo a vianočné nápoje sú vlastne diétne a obsahujú iba „trošku" cukru, tak to je veľký omyl. Vianočné koláčiky patria totiž medzi najväčšie kalorické bomby vôbec!

Pozrite sa spolu s nami, pred čím sa treba mať na pozore, aby ste sa po Novom roku nemuseli trápiť s tým, ako zhodiť nadbytočné kilogramy.

Odporúčame: Jogurt: TOP 6 účinkov pre naše zdravie i krásu!

vianočné koláče

Zdroj: Depositphotos

Vianočné pečivo s najväčším obsahom kalórií

Milujeme ich snáď všetci a obmedzovať sa počas sviatkov je pravdepodobne to posledné, čo by sme chceli. Na ktoré druhy najobľúbenejších vianočných dobrôt si ale treba dať najväčší pozor?

  • Vianočné pečivo – obsahuje 502 kcal na 100 g
  • Medovníky – obsahujú 360 kcal na 100 g
  • Vanilkové rožky – obsahujú 500 kcal na 100 g
  • Pražené mandle – obsahujú 590 kcal na 100 g
  • Varené víno – obsahuje 300 kcal na jednu šálku
  • Kolekcie a salónky – obsahujú 535 kcal na 100 g

Ako si vieme pomôcť?

Síce to počúvame veľmi neradi, avšak aj v tomto prípade si vieme trošku pomôcť. Trik je v tom, že by ste mali znížiť vaše obvyklé dávkovanie cukru alebo vymeniť biely cukor za kokosový, alebo za iné sladidlo. Ďalším krokom môže byť aj to, že vianočné koláčiky nebudete piecť zo pšeničnej, ale z ražnej múky.

Klasické vianočné pečivo, ako sú napríklad linecké koláčiky alebo vanilkové rožky, je naozaj kalorickou bombou, kedy jeden malý kúsok môže obsahovať až 83 kalórií. Keď si ich však pri sledovaní televízie alebo počas „pozobkávania" cez celé sviatky doprajeme niekoľko desiatok, ich príjem budeme už naozaj cítiť aj na svojom tele.

Ak patríte medzi tých, ktorí si z vianočného stromčeka zvyknú ukoristiť aj salónky alebo kolekcie, v tomto prípade si viete pomôcť tak, že:

  • vymeníte tie klasické za kolekcie a salónky s horkou čokoládou s malým množstvom cukru a s vysokým obsahom kakaa.

Neprehliadnite: RECEPT: Obložené chlebíčky s vajíčkovým šalátom z Pečie celé Slovensko

pražené mandle

Zdroj: Depositphotos

Pražené mandle

Veľmi dobre vieme, že chuť pražených mandlí je neodolateľná a ku všetkým sladkým vianočným dobrotám sú práve pražené mandle výbornou slanou delikatesou. Radi si ich doprajeme aj v kombinácii s alkoholom, a to aj napriek tomu, že sa jedná o skutočnú kalorickú bombu.

Pokiaľ by ste chceli nájsť rovnako chutnú slanú pochúťku, ale s menším obsahom kalórií, vyskúšajte napríklad pečené gaštany alebo zmes „natural" orieškov.

Pozor na alkohol

K Vianociam neodmysliteľne patrí aj alkohol, a to v jeho rôznych podobách. Práve v týchto dňoch si radi doprajeme napríklad varené víno, vianočný punč či rôzne druhy vianočných likérov. Dajte si však pozor, pretože alkoholické nápoje okrem toho, že sú veľmi chutné, tak obsahujú aj vysoký obsah cukru.

Tak ako pri všetkom, aj tu platí zásada – všetko s mierou a ak medzi svoje denné činnosti počas blížiacich sa vianočných sviatkov pridáte aj pravidelný a dostatočný pohyb, tak sa nemusíte obávať žiadnych kalórií.

Odporúčame aj: Skvelý recept na účinný spaľovač tukov aj bez cvičenia!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE