Sú nesmelí viac muži či ženy? Viete, ako zatočiť s nesmelosťou?

Sú nesmelí viac muži či ženy? Viete, ako zatočiť s nesmelosťou?
  • 26.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Nesmelosť nás oberá o mnohé krásne zážitky a skúsenosti. Jedným z príkladov je aj situácia, kedy niekde, kde ste to vôbec nečakali, stretnete svojho obľúbeného herca či speváka. Veľmi túžite po fotografii s ním, ale nesmelosť vám neumožní poprosiť ho. Bojíte sa odmietnutia, pocitu, že budete niekoho niekoľko sekúnd obťažovať v jeho voľnom čase a ďalších skutočností, ktoré sa vám preháňajú hlavou.

Ľudí o mnohé oberá nesmelosť aj vo vzťahoch, štúdiu, práci a kariére. Ako bojovať s touto „chorobou“ bez tabletiek, obkladov či operácie? Niekoľko odporúčaní dala pre ČTK konzultantka Jana Kupková.

Pozri aj: 6 situácií, ktorými svoju novú známosť určite vydesíte

Sú nesmelí viac muži alebo ženy?

Možno bude pre vás prekvapením, rovnako ako pre mňa, že podľa skúsenosti Jany Kupkovej sú častejšie nesmelší muži. Konkrétne mladí muži vo veku 25 rokov. Druhou kategóriou sú muži vo veku 45 – 55 rokov, ktorí zostávajú sami po rozvode.

Určite sú nesmelé aj ženy, ale je ich menej.

nesmelosť v práci

Zdroj: Shutterstock®

Čo je príčinou nesmelosti?

U mladých mužov je príčinou nesmelosti strach zo zlyhania, obava z toho, že majú malo skúsenosti v „obyčajných“ partnerských vzťahoch. Je to najmä v prípadoch, kedy chlapec z rôznych príčin dospieval bez mužského vzoru.

U žien sa nesmelosť vo väčšine situácií neprejavuje na prvý pohľad. Ženy sú totiž vo väčšine prípadov oslovené. Komplikácie prichádzajú až vtedy, keď by si veľmi rady vyšli s mužom na kávu, ale ich ústa hovoria niečo iné alebo mlčia. A muži si uvedenú reakciu vysvetľujú ako odmietnutie.

Príčinou nesmelosti je výrazný vplyv rodičov, ktorí sa snažia veľmi chrániť svoje deti, a preto im neumožnia rôzne zážitky a atrakcie. Ďalším dôvodom sú veľmi prísne rodičovské pravidlá. Tretím dôvodom je nedostatok zrkadlenia. Rodičia neposkytnú dieťaťu priestor, aby cez nich videlo samé seba. V dôsledku nedostatku času rodičov venovať sa dieťaťu, sa z neho stáva nevypočutý človiečik, ktorý je hodný len prehliadania.

Neprehliadni: Otázky na pohovore vás už neprekvapia. Takto odpoviete s ľahkosťou!

nesmelosť v láske

Zdroj: Shutterstock®

Ako bojovať s nesmelosťou?

V živote sa všetci dostávame do situácií, ktoré nie sú pre nás komfortné. A nesmelí ľudia to v nekomfortných situáciách majú ešte oveľa ťažšie. Stresom sú pre nich veľké porady v práci, stretnutia s cudzími ľuďmi, ale aj diskusie s priateľmi, do ktorých sa nezapoja z dôvodu obavy výsmechu za "hlúpy" názor.

Konzultantka Kupková odporúča v stresových situáciách využívať malú fyzickú náhradu. V nepríjemných situáciách, ako sú napríklad prejavy, príhovory, či stretnutia väčšieho počtu ľudí, majte vo vrecku schovanú sponku alebo mincu, ktorú môžete otáčať. To vám následne pomôže zabudnúť na stres, ktorý prežívate.

Najlepší spôsob ako bojovať so stresovými situáciami je podľa konzultantky tréning takýchto situácií. Manžel, partner, priateľka či iná blízka osoba s vami môže nacvičiť poradu, stretnutie či prejav na nečisto. Okrem toho, že si užijete aj zábavu sa pripravíte aj na rôzne situácie, vďaka čomu sa následne budete cítiť silnejšia.

„Boj s nesmelosťou totiž trvá dlhú dobu. Ale musíte vnímať každý malý krôčik a od toho sa odraziť ďalej. Len tak máte šancu na úspech,“ radí na záver Kupková.

Odporúčame: Päť zlozvykov, ktorými si škodíš. Praktizuješ ich aj ty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní