Zvažujete kúpu víkendovej dreveničky? Na čo pri tom treba myslieť?

Hľadáte príjemné a pokojné útočisko od rušného života v meste? Víkendová drevenička je na to ako stvorená. Ak zvažujete jej kúpu, existuje niekoľko vecí, na ktoré je dobré myslieť. Ktoré to sú sa dozviete v tomto článku.

V posledných rokoch sa popularita víkendových dreveničiek výrazne zvýšila. Čoraz viac ľudí sa aspoň na víkendy presúva mimo rušných miest do pokojného prostredia prírody. Ak hľadáte únik od zhonu mestského života alebo by ste si radi vytvorili svoje víkendové útočisko na oddych a rekreáciu, víkendová drevenička môže byť na tento účel ako stvorená.

Vyskúšajte:  Čo znamená, ak vás svrbí pravá dlaň? Budete prekvapení!

Aké výhody prináša mať vlastnú dreveničku?

Mať vlastnú dreveničku, kam sa môžete vybrať za oddychom a príjemne stráveným časom má mnoho výhod:

  • Víkendová drevenička poskytne útočisko od zhonu mestského života a ponúkne pokojné a tiché prostredie, kde si môžete oddýchnuť a načerpať nové sily.
  • Dreveničky sa často nachádzajú v blízkosti lesov, hôr či vodných plôch, čo umožní ponoriť sa do prírody a užívať si vonkajšie aktivity, ako je turistika, rybárčenie či jednoducho len vychutnávať si výhľady na krásy scenérie.
  • Okrem toho, vaša víkendová drevenička poskytne aj dokonalé prostredie na trávenie kvalitného času s rodinou a priateľmi.
  • Mať víkendovú dreveničku vám zároveň dáva priestor a slobodu venovať sa koníčkom a aktivitám, na ktoré možno v bežnom živote nemáte čas, či už je to napríklad práca s drevom, maľovanie, záhradkárčenie alebo akákoľvek iná tvorivá činnosť.
  • Pobyt v prírode má tiež mnoho zdravotných benefitov. Víkendová drevenička tak môže prispieť k zlepeniu celkovej fyzickej aj duševnej pohody.
  • A ak by ste na istý čas dreveničku nevyužívali vy, môžete ju dať do prenájmu, čo z nej robí aj investičnú príležitosť.

Na čo myslieť pri kúpe dreveničky?

Predtým, ako sa pustíte do kúpy víkendovej dreveničky, je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých faktorov, aby ste si zaistili uspokojivú investíciu.

Lokalita

Jedným z najdôležitejších aspektov, ktoré treba zvážiť pri kúpe víkendovej dreveničky, je jej poloha. Zvážte, či uprednostňujete odľahlejšie lesné prostredie, útočisko pri jazere alebo hornatý terén. Podľa toho budete vedieť zúžiť váš okruh výberu. Posúďte tiež blízkosť vybavenia, ako sú obchody s potravinami, zdravotnícke zariadenia i možnosť rekreačných aktivít. Okrem toho, zvážte aj dostupnosť k dreveničke, najmä počas nepriaznivého počasia alebo v zime.

Rozpočet

Nie menej dôležitým aspektom je aj váš rozpočet. Okrem počiatočných nákladov na kúpu dreveničky je potrebné zohľadniť aj výdavky, ako napríklad na jej údržbu. Ak kupujete napríklad staršiu dreveničku, možno bude potrebné poobzerať sa po službách, ako je renovácia dreveníc či renovácia okien alebo ďalších jej častí.

Renovácia dreveníc je skvelým spôsobom, ako aj staršej dreveničke dopriať osvieženie a nanovo obnoviť jej pôvodný vzhľad a vlastnosti. Zvážiť preto náklady, či už na novú alebo staršiu dreveničku, poplatky a služby akou je renovácia dreveníc, je dobrou stratégiou ešte pred kúpu dreveničky, aby ste sa vedeli vopred pripraviť a prispôsobiť tak výber vašim finančným možnostiam.

Pozri aj: Tieto 3 astrologické znamenia budú mať najviac šťastia v marci 2024

drevenička pri lese

Zdroj: Depositphotos

Veľkosť dreveničky

Dôležitým faktorom pri výbere je aj veľkosť dreveničky. Aj to samozrejme závisí od vašich požiadaviek. Ak plánujete v dreveničke tráviť čas osamote, poprípade len so zopár blízkymi, potom vám určite postačí aj drevenička menších rozmerov. Ak však máte početnejšiu rodinu, alebo by ste si chceli vytvoriť miesto na pobyt s partiou priateľov, vhodnejšia bude priestrannejšia drevenička.

Zamerajte sa aj na počet miestností, ktoré drevenička poskytuje. Možno budete chcieť mať oddelenú obývaciu časť, spálňu ale aj kuchyňu alebo vám bude stačiť jednomiestna stavba.

Materiál a konštrukcia

Pri hodnotení potenciálnych dreveničiek určite venujte veľkú pozornosť aj konštrukcii a jej kvalite. Uistite sa, že je postavená tak, aby odolala prírodným živlom a bola štrukturálne pevná. Môžete tiež skontrolovať kvalitu použitých materiálov vrátane druhu dreva, izolácie a strešnej krytiny.

Varovným signálom by mohlo byť poškodené, popraskané či napučané drevo, ale aj výskyt plesní či hniloby. Ak aj natrafíte na nejaké poškodenia, nie vždy to však musí znamenať, že dreveničku sa neoplatí kúpiť. Niektoré poškodenia dokáže jednoducho a rýchlo vyriešiť aj spomínaná renovácia dreveníc. Vždy je to o tom, zvážiť si pre a proti a rozhodnúť sa pre schodnejšiu cestu.

Odporúčame: Plánujete dovolenku v horách? Tatranská Lomnica vám ponúka niekoľko NAJ

zariadenie dreveničky

Zdroj: Depositphotos

Vybavenie

Pri rozhodovaní sa o kúpe dreveničky môže byť tiež smerodajné jej vybavenie, vrátane napojenia na elektrinu, vodu, kanalizáciu či kúrenie. Preverte si, či je drevenička napojená na verejné služby alebo sa spolieha na alternatívne zdroje, ako je napríklad studňa. Ak budete chcieť vo vašej dreveničke využívať elektrospotrebiče, určite je dôležité, aby bola napojená na elektrinu.

Okrem toho sa zamerajte aj na to, ako je drevenička zariadená, aký nábytok sa v nej nachádza alebo v prípade, že kupujete novú dreveničku, preskúmajte, ako a či by ste si ju vedeli zariadiť podľa toho, ako vám vyhovuje.

Pripravte si: Slané palacinky so syrom, špenátom i s mäsom

rekonštrukcia dreveničky

Zdroj: Depositphotos

Tip na záver

Ak sa rozhodnete pre kúpu staršej dreveničky, ktorú bude potrebné trošku vynoviť, potom určite nezabúdajte ani na jedny z najdôležitejších častí, a to okná a dvere. Stav okien a dverí môže ovplyvniť nielen energetickú účinnosť dreveničky, ale aj jej celkový stav.

Ak sú okná či dvere poškodené, môžu prepúšťať vlhkosť, ktorá by na dreve mohla spôsobiť poškodenia. Preto je pri vynovení dreveničky dôležitá aj renovácia okien a dverí, aby sa zabezpečil ich optimálny stav a bezproblémová funkčnosť.

Zdroj úvodnej fotky: canva.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE