RECEPT: Čokoládovo-karamelový dezert v tvare srdca z Pečie celé Slovensko

Hľadáte tip na darček na Valentína? Milovaného môžete potešiť napríklad aj domácim dezertom. Veď takýto vlastnoručne vyrobený darček je ten najcennejší. Vyskúšať môžete tento červený srdiečkový dezert od Táne z relácie Pečie celé Slovensko. Ukrýva čokoládu, slaný karamel aj penu z lieskových orieškov. No neznie to výborne?

Zrkadlová poleva:

  • 150 g čokolády Velvet
  • 100 g kondenzovaného mlieka
  • 10 g želatíny 240 bloom
  • 150 glukózy
  • 150 kryštálového cukru
  • 75 g vody

Krehké cesto:

  • 150 g masla
  • 30 g mandľovej múky
  • 100 g práškového cukru
  • soľ
  • 55 g vajca
  • 250 g pšeničnej múky

Čokoládový korpus:

  • 90 g bielkov
  • 30 g kryštálového cukru
  • 150 g žĺtkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 40 g múky
  • 40 g kakaa
  • 150 g masla 45 °C

Slaný karamel:

  • 180 g cukru
  • 20 g glukózového sirupu
  • 250 g smotany
  • 30 g kondenzovaného mlieka
  • 100 g masla
  • 7 g želatíny + 42 g vody
  • 1 g soli
  • 120 g pražených arašidov
  • 10 g kakaového masla
  • 1 g soli

Tekutá čokoláda:

  • 100 g mliečnej čokolády
  • 100 g 33% smotany na šľahanie

Pena z lieskových orieškov:

  • 5 g želatíny + 30 g vody
  • 85 ml mlieka
  • 15 g kryštálového cukru
  • 60 g bielej čokolády Zefir
  • 200 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 30 g praliné z lieskových orieškov

Postup prípravy dezertu:

  1. Pripravíme zrkadlovú polevu – do hrnca nalejeme vodu, glukózu a cukor. Varíme spolu do teploty 104 stupňov. Pridáme čokoládu, mlieko a želatínu. Necháme stáť 2 minúty. Rozmixujeme tyčovým mixérom pri sklone 45°. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky.
  2. Pripravíme mandľový keksík. Do misy mixéra odmeriame všetky suroviny a vymiešame cesto. Rozvaľkáme natenko , povykrajujeme krúžky a dáme piecť na 8 minút do rúry pri teplote 190 stupňov.
  3. Korpus - bielky a cukor vyšľaháme, žĺtky vyšľaháme zvlášť s cukrom, pridáme múku a kakao, rozpustené maslo a jemne vmiešame bielka. Pečieme pri teplote 180 stupňov s ventilátorom. Necháme vychladnúť.
  4. Z cukru a glukózy pripravíme karamel, pridáme horúcu smotanu s kondenzovaným mliekom. Potom pridáme želatínovú hmotu, osolíme, ochladíme na 40 stupňov a ponorným mixérom vyšľaháme s maslom. Pražené arašidy zmiešame s rozpusteným kakaovým maslom a soľou, vychladíme. Spojíme s karamelom a poukladáme na vychladený korpus.
  5. Čokoládu rozpustíme so smotanou, nalejeme do foriem, vložíme do mrazničky.
  6. Príprava peny – do misky nasypeme želatínu, cukor, čokoládu, praliné, pridáme horúce mlieko, rozmiešame a vychladíme. Smotanu vyšľaháme a pridáme do čokoládovej hmoty.
  7. Do formy nalejeme trošku moussu, položíme čokoládovú mincu, potom zase mousse a prikryjeme to čokoládovým korpusom s otočenými orieškami nadol. Dáme do mrazničky. Po zamrazení vyberieme z formy a polejeme zrkadlovou polevou s teplotou 35 stupňov.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE