RECEPT: Opitý Izidor z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Opitý Izidor z Pečie celé Slovensko
  • 02.10.2022
  • Redakcia .

Ktoré tradičné zákusky, ktoré sa na Slovensku bežne objavujú na slávnostných stoloch, máte najradšej vy? Možno sú do krémeše, veterníky, punčové rezy či likérové špice. A možno nikdy neodoláte klasike známej ako opitý Izidor. Táto fantastická čokoládovo-orechová dobrota je skrátka famózna. Upiecť si ju môžete podľa receptu z Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na korpus:

  • 150 g cukor práškový
  • 150 g maslo
  • 4 ks vajcia
  • 120 g mleté vlašské orechy
  • 70 g polohrubá múka
  • 1 ks kypriaci prášok
  • 20 g kakao

Orechová plnka:

  • 100 g cukor práškový
  • 200 g vlašské orechy mleté
  • 150 g rum
  • 1 vanilínový cukor

Kakaový krém:

  • 100 g cukor kryštálový
  • 1 ks žĺtky
  • 1 ks krémový prášok
  • 300 g mlieko
  • 300 g maslo
  • 40 g kakao

Čokoládová poleva:

  • 110 g smotana 33 %
  • 130 g čokoláda horká
  • 25 g maslo

+ na dohotovenie 150 g džem marhuľový alebo ríbezľový

Postup prípravy opitého Izidora:

Korpus:

  1. Maslo necháme zmäknúť, pridáme 70 g preosiateho práškového cukor a 4 žĺtky, vymiešame do peny.

  2. 4 bielky a 80 g práškového cukru vyšľaháme na tuhý sneh.
  3. Múku preosejeme, pridáme pomleté vlašské orechy, preosiate kakao, kypriaci prášok, premiešame.
  4. Do maslovej peny primiešame zmes múky s orechmi a kakaom, nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh.
  5. Rozotrieme na plech pokrytý papierom rozmer 30x30 cm a pri teplote 160 – 180 °C pečieme 25-30 minút.

Orechová plnka:

  1. Zomleté orechy krátko opražíme na zvýraznenie chuti, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilínový cukor, zalejeme rumom, zamiešame.

  2. Rozotrieme na upečený, vychladnutý plát potretý džemom a necháme krátko odstáť.

Kakaový krém:

  1. 2/3 mlieka, cukor kryštálový, dáme variť.

  2. 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame.
  3. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém (puding).
  4. Krém za občasného premiešania vychladíme, môžeme priamo v stroji, aby sa nám neurobili hrudky a kôra na povrchu.
  5. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém.
  6. Dochutíme preosiatym kakaom a rozotrieme na orechovú náplň, zahladíme.
  7. Necháme stuhnúť a polejeme čokoládou, vhodne dozdobíme.

Čokoládová poleva:

  1. Čokoládu nahrejeme, pridáme smotanu a maslo.

  2. Dôkladne vymiešame, aby bola lesklá, nešľaháme!

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní