Plesnivý chlieb: Viete, čo s ním? Iba jedno riešenie je správne!

Plesnivý chlieb: Viete, čo s ním? Iba jedno riešenie je správne!
  • 04.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Viete o tom, že plesnivý chlieb je pre ľudské telo veľmi nebezpečný? Mnohí z nás pleseň na chlebe či pečive podceňujú a tieto potraviny konzumujú aj vtedy, keď sa tam objaví aj v čo i len malom množstve.

Otázka znie – čo sa môže stať, ak zjeme krajec chleba s malou plesňou? A odpoveď je – môže to veľmi vážne ohroziť zdravotný stav a v niektorých prípadoch dokonca aj život. Prečo?

Aj vtedy, keď sa pleseň ukrýva iba na samom okraji kúska chleba, čo si niekedy ani nemusíme všimnúť, môže jeho konzumácia ohroziť naše zdravie. Akonáhle sa čo i len najmenší kúsok plesnivého chleba dostane do ľudského tela, pleseň stráca prístup ku kyslíku, a teda aj možnosť reprodukcie. Dovtedy však bude mať dostatok času na to, aby sa zachytila na stenách žalúdka.

Plesnivý chlieb určite nezachraňujte!

Ak kúpime čerstvý chlieb, prirodzene chceme, aby nám vydržal čo najdlhšie. Bohužiaľ, niekedy už o deň – dva rýchlo zatuchne, prípadne sa na ňom objaví biely alebo zelený povlak. A vtedy by sme už chlieb konzumovať určite nemali! Ak totiž spozorujeme akúkoľvek čo i len najmenšiu zmenu na chlebe, môže to naznačovať, že škodlivé baktérie sa už dostali do celého chleba.

Upozorňujeme na to, že mikrotoxíny spojené s výskytom plesní sú pre ľudský organizmus nielen škodlivé, ale aj toxické a jedovaté.

Nezachraňujte preto váš chlieb odrezaním tej časti, na ktorej sa objaví pleseň. Zbavte sa ho, aby ste seba i svojich blízkych ochránili pred nežiaducimi účinkami.

Odporúčame: Ovocie a zelenina, ktoré netreba šúpať: Robíte to správne?

Ako nám môže uškodiť plesnivý chlieb?

  • Už jeden krajec chleba, na ktorom sa vyskytuje čo i len minimálna pleseň, môže viesť k akumulácii veľkého množstva mykotoxínu do nášho organizmu.
  • Ak je mykotoxín v malých množstvách, pečeň ho dokáže zvládnuť, avšak príliš veľké zaťaženie vedie dokonca k cirhóze pečene. Všetko sa to začína silnou otravou, ktorá je sprevádzaná hnačkou a dehydratáciou organizmu.
  • Prípadná akákoľvek ďalšia akumulácia mykotoxínov vyvoláva v tele bunkovú mutáciu. Tá vedie v ľudskom organizme k zápalovým procesom, ale aj k onkologickým ochoreniam.
  • Pri konzumácii plesne v čo i len malom množstve, napríklad na chlebe, sa pravdepodobne nevyhnete ani alergickej reakcii. Ak sa totiž plesnivý chlieb dostane do ľudského tela, je takmer zaručené, že spôsobí alergickú reakciu, v ojedinelých prípadoch aj anafylaktický šok a Quinckeho edém.
  • V týchto prípadoch je veľmi pravdepodobné, že budete musieť vyhľadať lekársku pomoc.
  • Drobné častice plesní sa môžu dokonca cez dýchacie cesty dostať až do pľúc.
  • A práve ich neželaný „pobyt" v pľúcach je pre plesne ideálne prostredie pre ich reprodukciu, pričom hrozí aj vývoj bronchiálnej astmy.

Neprehliadnite: Sexuálne problémy: Čo je ich príčinou a ako sa im vyhnúť?

Ako predísť výskytu plesní na chlebe?

Aby ste predišli výskytu plesní na vašom chlebe, dbajte predovšetkým na správne skladovanie. Chlieb by mal byť skladovaný vo vhodných podmienkach.

Ak je chlieb uložený v uzavretých plastových vreckách, kazí sa rýchlejšie. Na vine je nedostatočný prístup vzduchu, pričom práve v takýchto podmienkach dochádza k rýchlejšiemu množeniu toxických látok. Ideálne preto je, ak budete chlieb skladovať na tmavom a chladnom mieste.

Odporúčame aj: Cindy Crawford: Čomu vďačí za svoju krásu a telo bohyne?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní