Ovocie a zelenina, ktoré netreba šúpať: Robíte to správne?

Ovocie a zelenina tvoria neodmysliteľnú súčasť jedálnička takmer v každej domácnosti. Na výber je množstvo druhov, sú lahodné, bohaté na vitamíny, vlákninu a telu prospešné látky, a aktuálne si ešte stále môžeme vychutnávať čerstvé a lokálne druhy ovocia a zeleniny.

Či už jednotlivé druhy ovocia a zeleniny konzumujeme čerstvé (surové), tepelne spracované alebo vo forme ovocných a zeleninových štiav, pri ich príprave dajte pozor na to, aby ste ich nezbavili potrebných vitamínov a vlákniny.

Viete, ktoré ovocie a zeleninu treba šúpať, a ktoré naopak stratou šupky stratia aj pre nás prospešné látky?

Šupka plodov ovocia a zeleniny je veľmi dôležitá

Mnohé druhy ovocia a zeleniny sme zvyknutí automaticky pred ich konzumáciou alebo tepelnou úpravou zbaviť šupky. V niektorých prípadoch sa tak ale môžeme pripraviť o benefity, ktoré šupka plodov ponúka:

  • v šupke niektorých druhov zeleniny a ovocia sa nachádza veľké množstvo živín a vlákniny,
  • šupka obsahuje vysoký podiel vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov,
  • hladiny antioxidantov, ktoré chránia ľudské telo pred mnohými ochoreniami môžu byť v šupke až 328-násobne vyššie ako tie, ktoré sa nachádzajú v dužine,
  • množstvo živín v každej šupke je odlišné, a to podľa druhu ovocia alebo zeleniny.

Odporúčame: Emma Watson alias Hermiona prekvapila krátkym účesom: Páči sa vám?

ovocie

Zdroj: Depositphotos

Ovocie, ktoré by sa nemalo šúpať

  • Jablká – šupka z jablka obsahuje vitamíny C a A, flavonoid kvercetín a nerozpustnú vlákninu. Ak ale máte možnosť, vyberajte sebe a svojej rodine domáce alebo bio jablká z overených zdrojov, v opačnom prípade jablká obsahujú pesticídy.
  • Broskyne, hrušky, marhule, slivky – šupky týchto druhov ovocia obsahujú vysoký podiel antioxidantov, živín a vlákniny. Pred konzumáciou však nikdy nezabudnite ovocie poriadne umyť.
  • Hrozno, čerešne a iné bobuľové ovocie – konzumácia tohto ovocia so šupkou je nielen praktická, ale aj veľmi zdravá. Ich šupky sú bohaté na antioxidanty a živiny. Napríklad šupka hrozna je obzvlášť telu prospešná, pretože má najvyššie množstvo antioxidantov z celého plodu.
  • Kivi – šupky kivi sú naozaj prekvapivo jedlé, nebojte sa preto ich konzumácie. Obsahujú množstvo vitamínu C a ak zjete kivi spolu so šupkou, získate tak trojnásobné množstvo vlákniny.

Zelenina, ktorá by sa nemala zbavovať šupky

  • Uhorky – pred konzumáciou ich nešúpte, pretože práve šupka uhorky je zdrojom vitamínu K, draslíka, ale aj vlákniny.
  • Cuketa a baklažán – táto zelenina obsahuje vysoký podiel vody – cuketa až 95 % a baklažán 92 %. Keď ich zbavíme šupky, pripravíme ich o šťavnatosť, ale aj o živiny. Ich šupka obsahuje horčík, vlákninu a flavonoidy.
  • Paradajky – aj šupka paradajok obsahuje vysoký podiel flavonoidu, ktorý v našom tele pôsobí protizápalovo. Niektoré výskumy dokonca poukazujú na to, že pri tepelnej úprave paradajok spolu so šupkou sa zvyšuje dostupnosť živín, ktoré paradajky obsahujú.
  • Zemiaky – zdravá a nie zelená šupka zemiakov v sebe obsahuje vlákninu, železo, vitamín C, draslík a folát. Skúste zemiaky preto pred ich varením nešúpať, iba ich „vydrhnite" kefkou na zeleninu.

Neprehliadnite: Sexuálne problémy: Čo je ich príčinou a ako sa im vyhnúť?

zelenina

Zdroj: Depositphotos

Ktoré ovocie šúpať treba?

Tropické ovocie treba VŽDY šúpať, a to konkrétne tieto druhy:

  • banány,
  • melón,
  • mango,
  • papája,
  • liči,
  • ananás.

Šupky týchto plodov tropického ovocia sú nestráviteľné, pričom ich konzumácia by mohla byť nebezpečná. Šupky z manga dokonca obsahujú aj malé množstvo urushiolu, čo je aktívna chemikália v jedovatom brečtane.

Zelenina, ktorú treba ošúpať

  • Avokádo – rovnako ako v prípade druhov tropického ovocia, aj šupka avokáda je veľmi ťažko stráviteľná, a preto ju radšej nejedzte. Samotné avokádo je vynikajúcim zdrojom draslíka, kyseliny listovej, vlákniny a nenasýtených tukov.
  • Cibuľa a cesnak – šupka tejto zeleniny nie je v jej surovom stave extra výživná, preto sa tejto vrchnej vrstvy pokojne zbavte.

Odporúčame aj: RECEPT: Orechové laskonky z Pečie celé Slovensko

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE