Hlas matky stráca pre tínedžerov silu. Vedci zistili dôvod

Aj vy zažívate so svojimi dospievajúcimi deťmi situácie, kedy ich niekoľkokrát o niečo poprosíte, a oni to napriek tomu neurobia? Máte pocit, že ignorujú, čo ste povedali? Jednoducho povedané, ako keby ste hrach na stenu hádzali?

Stokrát ste im zopakovali, aby si zo svojej izby nerobili obchod s domácimi potrebami a špinavé riady po sebe umyli alebo ich aspoň odložili do umývačky riadu? Hádam už dvestokrát ste im uviedli, že špinavé ponožky patria do koša s bielizňou, nie pod stoličku, stôl či posteľ?

Aj keď máte pocit, že to robia naschvál v rámci revolty, nemusí to byť vždy tak. Odpoveď dávajú vedci svojim aktuálnym výskumom.

tínedžer

Zdroj: Shutterstock®

Zmeny v mozgu

Dôvodom prečo tínedžeri prestávajú počúvať svojich rodičov je podľa vedcov skutočnosť, že vo veku 13 rokov presúva mozog detí zameranie z hlasu matky na hlasy iných ľudí. Ich mozog už prestáva považovať hlas matky za jedinečný.

Uvedené zmeny sú podľa štúdie Standfordskej univerzity biologickým signálom, ktorý vedie dospievajúcich k tomu, aby sa oddelili od rodičov a stali sa samostatnými. 

Deti, ktoré boli súčasťou ich výskumu napojili na magnetickú rezonanciu. Následne im púšťali rôzne hlasy a sledovali, ako reagujú ich mozgové centrá. Deti do 12 rokov dávali prednosť hlasu matky. Avšak deti od 13 do 17 rokov už oveľa viac sledovali a spracovávali cudzie hlasy.

„Tak, ako sa vie dieťa naladiť na hlas svojej matky, dospievajúci sa vie naladiť na nové hlasy,“ vysvetlil vedúci štúdie a psychiater Daniel Abrams, docent psychiatrie a behaviorálnych vied.

„Ako tínedžer nevieš, že to robíš. Si len sebou: Máš svojich priateľov a nových spoločníkov a chceš s nimi tráviť čas. Vaša myseľ je čoraz citlivejšia a priťahovaná k týmto neznámym hlasom,“ dodal.

Pozri aj: Čaká vás pôrod? Poznáte všetky možnosti, ako priviesť dieťa na svet?

tínedžer

Zdroj: Shutterstock®

Nezávislosť vyvolaná biologickým signálom

Hlavný autor štúdie Vinod Menon upozornil, že dieťa sa v určitom bode stane nezávislým. Nezávislosť však musí byť vyvolaná základným biologickým signálom. Práve tento signál pomáha mladým ľuďom vytvárať si ďalšie kontakty, ktoré im umožnia byť sociálne zdatnými mimo svojej rodiny.

Sociálne interakcie detí teda prechádzajú počas dospievania veľkou premenou. Menon priblížil, že tento proces je zakorenený v neurobiologických zmenách.

„Keď sa teda zdá, že dospievajúci sa búria tým, že nepočúvajú svojich rodičov, je to preto, že sú nútení venovať väčšiu pozornosť hlasom mimo svojho domova,“ vysvetlil na záver hlavný autor štúdie.

tínedžer

Zdroj: Shutterstock®

A čo deti do 12 rokov?

Tím Standforskej univerzity už v roku 2016 zistil, že mozog detí do 12 rokov po počutí hlasu matky spúšťa explóziu jedinečných reakcií.

Deti do 12 rokov totiž dokážu s extrémne vysokou presnosťou identifikovať hlas svojej matky. Zároveň jedinečný hlas ich matky naráža nielen na oblasti mozgu zodpovedné za sluchové spracovanie, ale aj na mnohé iné oblasti, ktoré nie sú spustené neznámymi hlasmi. Patria tu centrá odmeňovania, oblasti spracovania emócií, centrá vizuálneho spracovania a mozgové siete, ktoré rozhodujú o tom, ktoré prichádzajúce informácie sú najdôležitejšie.

Bude ťa zaujímať: Darujte svadobnú partu, ktorá sa bude dediť v rodine generácie

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE