Povahové rysy súrodencov: Naozaj sú tí najmladší aj najodvážnejší?

Deti sú pre rodičov darom. Každé z nich ich príde niečo iné naučiť, pochopiť. Spoločne zažívajú chvíle plné radosti, ale aj strachu či bežných konfliktov, ktorými sa spoločne potrebujú prehrýzť. 

To, čo ich čaká pri prvorodenom dieťati sa už nemusí opakovať pri poslednom. Odlišnosti sú totiž nielen v ich výchove, ale aj povahách.

Puto medzi súrodencami je navždy

Vzťahy medzi súrodencami sú výnimočné. Rovnako jedinečné je správanie a výchova rodičov. Kým pri prvom dieťati je všetko nové a najviac intenzívne, pri druhom už vedia, čo ich čaká a ako reagovať. Tretie či štvrté dieťa je už takpovediac „malinou“ a napriek tomu, že každé z nich je iné, zväčša už mamu či otca málo čo prekvapí. 

Zamýšľali ste sa niekedy ako súrodenec či rodič nad tým, či je lepšie byť prvorodeným, stredným alebo najmladším dieťaťom? Túto otázku si kládli aj vedci. A prišli s celkom jasným záverom.

vztahy medzi surodencami

Zdroj: Depositphotos

Povahové rysy súrodencov

Zdravá rivalita medzi súrodencami je bežná a bez nej by to ani nešlo. Aj to, do akej miery sa ten ktorý súrodenec vie presadiť, formuje jeho osobnosť. Súperenie v domácom prostredí im dáva priestor vedieť sa za seba postaviť v škôlke, škole, práci a celkovo v živote. Na druhej strane, na samotnom správaní detí sa podpisuje aj rozdielna výchova, ktorú rodičia deťom dávajú. Potvrdzujú to aj vedci z Univerzity of Illinois, ktorí poukazujú na povahové rysy súrodencov.

Odporúčame: Vaše deti majú svoj jazyk lásky. Poznáte ho?

surodenci

Zdroj: Depositphotos

Prvorodené dieťa vs prostredné

Prvý člen rodiny je v zásade jedináčikom so 100 % pozornosťou. Možno aj preto, že ho rodičia podporujú najviac ako sa dá vo všetkom, do čoho sa pustí, patria medzi mimoriadne ambicióznych. Do vienka im bol údajne zapísaný aj úspech spájaný so svedomitosťou a extrovertnou povahou. V porovnaní s druhorodeným dieťaťom sú tí prvorodení nielen úspešnejší, ale aj milí a nebojácni.

Druhému v poradí, alebo tiež strednému dieťaťu sa údajne dostáva menej pozornosti a často sa o nich hovorí ako o outsideroch. Ak však dokážu z tejto pozície vyťažiť, vyrastú z nich oveľa samostatnejší a empatickejší ľudia. Ich povahovou výbavou sa stáva tiež trpezlivosť, dôvtip, organizovanosť a schopnosť nesúperiť.

Najmladší súrodenec

O benjamínoch, teda najmladších deťoch sa často hovorí, že sa narodili do raja. Hýčkaní sú nielen rodičmi, ale aj staršími súrodencami, ktorí im nie raz ich pozíciu závidia. Môžu všetko, platia pre nich úplne iné pravidlá, využívajú oveľa viac výhod, posúvajú sa hranice a vždy im chrbát kryje práve súrodenec starší. Aj preto si najmladšie deti často robia doslova čo chcú, neboja sa riskovať a dobrodružstvo potrebujú tak často, ako sa len dá. Áno, je to tak.

Najmladšie z detí je a bude vždy najodvážnejšie, najzábavnejšie a najuvoľnenejšie. Pre nich je jednoducho život plný neobmedzených možností a cieľov, ktoré sa neboja dosahovať. Inšpiráciou sú predsa pre nich starší súrodenci, ktorých chcú minimálne nasledovať.

Neprehliadni: Výchova detí v rodine: Takto z nich vyrastú úspešní dospelí!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE