Osobnosť podľa farby očí. Čo o vás prezrádza?

Osobnosť podľa farby očí. Čo o vás prezrádza?
  • 31.03.2022
  • Veronika Nemčeková

Oči sú považované za bránu do duše človeka. Častokrát platí, že sa dozviete viac z pohľadu ako zo slov. Je tiež známe, že lekári dokážu z očí vyčítať mnoho o zdravotnom stave pacientov. Samotná farba očí by zase mohla prezradiť čo to o inteligencii a povahe. Osobnosť podľa farby očí vie byť rôznorodá. Pozrite sa s nami na charakterové vlastnosti, silné i slabé stránky ľudí podľa farby očí.

Štúdia austrálskych vedcov

Máte pocit, že farba očí nemôže mať vplyv na osobnosť? Austrálski vedci sa rozhodli preskúmať súvis medzi týmito dvoma faktormi. Do štúdie zapojili viac ako 300 dobrovoľníkov. Tí prostredníctvom dotazníka uviedli farbu očí ako aj odpovede na otázky týkajúce sa ich osobnosti.

Výsledok štúdie ukázal, že ľudia so svetlou farbou dúhoviek pôsobia menej príjemným dojmom ako jedinci s tmavými očami, okrem toho sú tiež súťaživejší, egocentrickejší a skeptickejší voči ostatným. Tmavookí ľudia sa zase ukazujú ako altruistickí, sympatickí a nápomocní.

Aj keď sa spojitosť medzi typom osobnosti a farbou očí môže zdať zvláštna a nepravdepodobná, vedci sa domnievajú, že vzťah medzi týmito dvoma faktormi dokáže objasniť evolúcia. Pred tisíckami rokov malo chladné a suché podnebie za následok nedostatok potravín. Muži museli cestovať na veľké vzdialenosti, aby získali jedlo, čo spôsobilo, že umierali rýchlejšie ako ženy. Najrozšírenejšou farbou očí je hnedá. Ľudia so svetlejšími farbami očí boli vzácnejší a ľahšie si hľadali partnerov, teda boli žiadaní. Z toho môže prameniť ich označenie za súťaživých a zameraných na seba.

Odporúčame: Aká je najatraktívnejšia farba očí? Výsledky štúdie prekvapia

zelené oči

Zdroj: Shutterstock®

Magické zelené oči

Zelená je vďaka malému percentuálnemu zastúpeniu v populácii považovaná za najvzácnejšiu farbu očí na Zemi. V minulosti ženám s touto farbou dúhoviek pripisovali magickú moc a označovali ich za bosorky. Možno aj vďaka tomu obostiera ľudí so zelenými očami tajomná aura. Medzi ich prednosti patrí, že sa dokážu sústrediť aj vo veľmi rušivom prostredí a sú pomerne trpezliví.

Pokiaľ je to možné, vyhýbajú sa konfliktom. Pri emocionálnych prejavoch sú zdržanlivejší, keď však nájdu niekoho, komu môžu veriť, sú vášniví a romantickí. Hovorí sa, že majú kreatívnu a citlivú dušu. Komfortne sa cítia v dlhodobých vzťahoch. Zbožňujú voľnosť a veľmi dobre dokážu precítiť šťastie.

Plaché modré oči

Modrá farba očí u niektorých evokuje pocit chladu, iní si ju zase spájajú s farbou oblohy, a teda pokojom a harmóniou. Ľudia s takýmito očami sú úprimní, mierumilovní, pravdovravní, sentimentálni a riadia sa intuíciou. Disponujú obdivuhodnou vnútornou silou a vzdať sa pre nich nie je riešenie. V živote sa snažia dosiahnuť šťastie. Občas skĺzavajú do rutiny a dovolia emóciám, aby ich ovládli. Dokážu byť plachí a hanbliví.

Priateľské hnedé oči

Hnedá farba očí sa na svete vyskytuje najviac. Jedinci s takýmito očami sú považovaní za atraktívnych a lojálnych. Dokážu prísť s praktickými riešeniami a je pre nich dôležité dobré vzdelanie. Vynikajú v logike. Údajne sa výborne bozkávajú. Vďaka teplému odtieňu dúhoviek pôsobia dôveryhodne a priateľsky. Dokážu mať na iných veľký vplyv a byť presvedčiví. Sú veľmi oddaní ľuďom, na ktorých im záleží. V ťažkých situáciách majú dar utešovať iných.

Odporúčame: Ako sa zbaviť urieknutia?

orieškové oči

Zdroj: Shutterstock®

Dobrodružstvo milujúce orieškové oči

Orieškovou farbou sa označuje kombinácia zelenej a hnedej. Ľudia s takýmito očami sú považovaní za dobrodruhov, radi skúšajú nové veci, často riskujú a sú odvážni. Zároveň si však uvedomujú svoje hranice. U niektorých sa zvyknú objavovať sebecké črty.

Empatické sivé oči

Sivá farba očí patrí medzi zriedkavejšie. Ľudí s takýmito dúhovkami často iní neberú úplne vážne. Údajne patria medzi najvyrovnanejšie osobnosti a sú veľmi empatickí. Vynikať by mali aj pri riešení krízových situácií, kedy dokážu zachovať pokoj.

Tajomné čierne oči

Čím je farba očí tmavšia, tým tajomnejším dojmom daný človek pôsobí. Pohľad ľudí s čiernymi očami býva uhrančivý a vedia si iných podmaniť. Zväčša oplývajú veľkou životnou energiou, sú temperamentní a občas nepredvídateľní.

Pozri aj: Drahé kamene a ich význam. Ktorý sa k vám hodí najlepšie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní