Aká je najatraktívnejšia farba očí? Výsledky štúdie prekvapia

Ak sa niekoho spýtate, čo si na opačnom pohlaví všimne ako prvé, odpoveď mnohých by bola: oči. Počas „doby rúškovej“, v ktorej sme nútení zakrývať si značnú časť tváre, sú práve oči tým, čo vyniká. Hovorí sa tiež: „Čo ústa nepovedia, vyčítaš z očí.“ alebo „Oči sú zrkadlom duše.“. Tento dôležitý zmyslový orgán má jednoducho našu plnú pozornosť. Zamysleli ste sa niekedy, ktorá farba očí je pre mužov na ženách najatraktívnejšia a aký odtieň priťahuje naopak ženy na mužoch? Vedci prišli so zaujímavými zisteniami.

Na výskum využili aplikácie na randenie

Štúdia, ktorá vznikla v spolupráci s viacerými aplikáciami určenými na hľadanie vhodného životného partnera, sa uskutočnila v septembri minulého roka. Dobrovoľníci z radov mužov i žien poskytli appkám Tinder, Bumble a Hinge svoje fotografie za účelom vytvorenia profilu. Na obrázkoch následne výskumníci softvérom upravili farbu očí tak, aby mohli pozorovať, koľko „zhôd“ budú mať účastníci s fotkami odlišujúcimi sa len vo farbe očí a rovnakými informáciami o sebe.

Najpríťažlivejší sú pre ženy modrookí muži

Výsledky pokusu ukázali, že ženy dokážu zaujať najviac modrookí muži. Táto farba očarila až 27,17 % opýtaných. Na druhom mieste skončila hnedá farba, ktorá sa zdala príťažlivá 21,97 % predstaviteliek nežného pohlavia. Tretie sú zelené oči so skóre 16,76 %. Nasledujú orieškové (15,03 %), ktoré sú kombináciou hnedej a zelenej, čierne (10,98 %) a ako najmenej atraktívne sa ukázali fialové oči (8,09 %).

Posledný menovaný odtieň sa u ľudí vyskytuje zriedkavo, je považovaný za anomáliu, avšak je možné ho dosiahnuť umelo, a to použitím farebných kontaktných šošoviek. Zdá sa teda, že ženy preferujú u mužov prirodzenosť.

Odporúčame tiež: Ako sa zbaviť urieknutia?

najatraktívnejšia farba očí

Zdroj: Shutterstock®

Na ženách dokážu mužov najviac zaujať orieškové oči

Pri ženách neboli zistenia až také jednoznačné ako pri mužoch. S výsledkom 20,19 % sa ako najatraktívnejšia farba ženských očí ukázala oriešková. V tesnom závese, s podielom 19,88 % skončila fialová farba očí, ktorá bola paradoxne pri pánoch „prepadákom“. Top trojku uzatvárajú čierne oči (17,70 %). Ďalšie miesto patrí modrým očiam (17,39 %), za nimi nasleduje hnedá (13,35 %) a zelená farba (11,49 %).

Preferencia sa viaže k príjemným zážitkom z detstva

Podľa odborníkov je preferencia farby očí podmienená pozitívnymi zážitkami z detstva. Ak napríklad dávate prednosť modrým očiam, je možné, že ste ako dieťa mali dobrú skúsenosť s osobou s takouto farbou očí. Boli ste pri nej v bezpečí a cítili ste sa spokojní, v tele sa vám preto zvýšila hladina hormónov šťastia. Všetko toto si uchovávate v pamäti, pričom pri hľadaní vhodného partnera sa vaša myseľ na to rozpomenie a daný človek vo vás vzbudí sympatie.

Vyskúšajte: Ako odstrániť pigmentové škvrny na rukách? Stačia 2 prísady!

najatraktívnejšia farba očí

Zdroj: Shutterstock®

Farba očí s ohľadom na geografiu

Farbu očí vo všeobecnosti určuje obsah melanínového pigmentu v dúhovke. Na svete má najväčšie zastúpenie hnedá farba očí. Vyskytovať by sa mala odhadom u 55-79 % populácie. Tmavý odtieň je najtypickejší pre Afriku, východnú a juhovýchodnú Áziu. Svetlá hnedá je častá u ľudí pochádzajúcich zo západnej Ázie, Ameriky a Európy.

Druhou najrozšírenejšou farbou očí je modrá. Pokrývať by mala zhruba 8-10 % populácie. Najtypickejšia je pre Európanov. Zodpovedná je za ňu genetická mutácia u pôvodne hnedookých predkov spred asi 10-tisíc rokov. Táto mutácia zapríčiňuje nižšiu produkciu melanínu v oku a teda sfarbuje dúhovku domodra.

Orieškové oči sú bežné pre asi pre 5 % ľudí. Najčastejšie sa vyskytujú v USA a Európe. Rovnaké percentuálne zastúpenie majú aj oči jantárovej farby, ktorá avšak nebola predmetom skúmania spomínanej štúdie. Ide o zmiešaný odtieň oranžovej a zlatej. Najmenšie, len dvojpercentné zastúpenie majú zelené oči. Pôvod môžeme nájsť v Európe, pričom vraj 16 % „zelenoočiek“ má keltských alebo germánskych predkov.


 

Vzácne farby očí

Zelená je vďaka nízkemu výskytu medzi obyvateľstvom považovaná za najvzácnejšiu farbu očí na Zemi. V minulosti dokonca ženám s takýmito očami pripisovali nadprirodzenú moc a považovali ich za čarodejnice. Málo rozšírená je aj sivá farba. Výsledkom genetických mutácií je tiež už spomínaná fialová dúhovka. Pri narodení môže mať dieťa pokojne hnedé či modré oči, počas nasledujúceho pol roka sa farba postupne mení na fialovú. Najviac výrazné bývajú takéto oči v puberte, keď získajú až tmavofialový odtieň.

Odporúčame: Ploché brucho za 3 dni! Skúste tento kompletný jedálniček.


 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE