Mínus 1000 eur! Viete, čo je to PHISHING a ako sa pred ním chrániť?

Asi sa vám už niektorým stalo, že ste si ráno prečítali mail, ktorý bol napísaný lámavou slovenčinou a obsahoval žiadosť o zaslanie peknej sumy, najmenej 1000 eur v bitcoinoch alebo inej elektronickej mene. Okrem požiadavky, bola v maily aj vyhrážka.

Ak uvedenú výzvu neakceptujete, odosielateľ správy zverejní vaše fotografie, ktoré nahral cez vašu webkameru, keď ste sledovali stránky pre dospelých, prípadne ich pošle vašim emailovým kontaktom a kontaktom na messengeri. Niektoré ste sa možno z chuti zasmiali, iné spozorneli.

Uvedené maily, ako aj chatovacie správy predstavujú riziko pre užívateľov internetu, pretože ak si nedáte pozor, môžete prísť o nemalé finančné prostriedky.

Phishing

Podvodná komunikácia – podvodné emaily, chatovacie správy či správy na sociálnych sieťach, sa odborne nazývajú phishing.

Pojem je odvodený z anglického slova fishing, ktoré znamená rybárčenie. Phishing teda označuje situáciu, kedy kyberpodvodník hodí na háčiku návnadu a čaká, kedy sa chytíte, aby sa dostal k vašim peniazom.

Phishing je značné zákerný, pretože pracuje s vašimi emóciami, ako sú napríklad strach, zvedavosť či nedočkavosť.

Bude ťa zaujímať: Obezita u detí: 7 preventívnych tipov, ktoré môžete urobiť ako rodič

phishing email

Zdroj: Shutterstock®

Cieľ phishingu

Hlavným cieľom phishingu je dostať sa k vašim citlivým údajom, ako sú:

  • vaše osobné údaje,
  • prihlasovacie mená a heslá,
  • čísla platobných kariet,
  • PIN kódy,
  • čísla dokladov...

 

Príklady podvodnej komunikácie

Medzi časté formy podvodnej komunikácie patria emaily, ktoré sa tvária, že prišli z banky. V správe vás „banka" z bezpečnostných dôvodov žiada, aby ste vyplnili formulár a obnovili si svoje údaje.

Ďalšou formou sú vydieračské maily, ktoré tvrdia, že sa dostali k vašej webkamere a natočili vás pri sledovaní erotických stránok pre dospelých. Kyberzločinci v týchto prípadoch požadujú peniaze, niekedy aj v kryptomenách, inak rozpošlú vaše fotografie kontaktom, ktoré máte v messengeri alebo v emailoch.

Iným druhom phishingu, je faktúra, ktorá vám príde do e-mailu, napriek tomu, že ste si nič neobjednali. Faktúra sa „tvári“, že je zo známeho e-shopu, nachádza sa v nej aj logo či text, ktorý je skopírovaný z originálnej faktúry. V maily sa nachádza aj tlačidlo, ktoré vás vyzýva overiť objednávku, uhradiť faktúru alebo sa prihlásiť na stránku. Podvodníci váš sklon overiť si objednávku využijú tým, že cez kliknutie na link sa dostanete na ich podvodnú stránku. Pri snahe prihlásiť sa do vášho účtu e-shopu im poskytnete vaše meno a heslo.

Podvodnú formu môžu mať marketingové e-maily, ktoré pôsobia, že chcú zistiť váš názor a na oplátku môžete vyhrať nákupný poukaz, dovolenku či nový iPhone. Pri vyplnení formulára s cieľom niečo vyhrať poskytnete svoje meno, adresu bydliska, dátum narodenia a niektorí, žiaľ, v eufórií lákavej výhry aj údaje o kreditnej karte.

Pozri aj: Vitamín B1 v ľudskom tele – aké ochorenie spôsobuje jeho nedostatok?

 

podvody s peniazmi

Zdroj: Shutterstock®

Viete, ako odhaliť phishing?

Podvodné emaily majú niekoľko spoločných znakov. V správe, ktorá vám príde do emailovej schránky či chatu, sa môžu vyskytnúť všetky znaky alebo len niektoré z nich. Aj vy sa môžete ľahko naučiť odhaľovať phishing, ak si zapamätáte nasledovné body:

  • vždy si všímajte správnosť adresy internetovej stránky, na ktorej zadávate svoje prihlasovacie údaje,
  • žiadna organizácia, ako je napríklad banka, nebude od vás nikdy požadovať žiadne citlivé údaje emailom,
  • ak je správa príliš naliehavá, príliš pozitívna, aby to bola pravda, alebo vás má vystrašiť, spozornite! Správu si prečítajte aj viackrát a následne sa zamerajte na ďalšie časti emailu,
  • všímajte si čas odoslania emailu, banky totiž nikdy neposielajú emaily v skorých ranných či neskorých večerných hodinách,
  • kontrolujte emailovú adresu odosielateľa emailu,
  • všímajte si gramatické chyby v texte emailu,
  • podvodný email sa často tvári ako veľmi naliehavý a vyzýva kliknúť na vložený odkaz, prípadne otvoriť priložený súbor. Nerobte to!

Neprehliadni: Zoberte dieťa do čarovného sveta rozprávok, uľahčite mu tým učenie

spear phishing

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie formy podvodnej komunikácie

Okrem podvodných emailov sa pri komunikácii môžete stretnúť aj s podvodným telefonátom. Určite ste už v televízii či rádiu zachytili informáciu, že deduška či babičku obrali podvodníci o 20 000 eur, keď im narozprávali, že ich vnuk alebo vnučka sú v nemocnici a potrebujú peniaze na liečbu. Takéto podvodné telefonáty sa označujú slovom vishing.

Podvodné SMS správy sú spájané s bankami, keďže niektoré banky zasielajú pri platbe overovanie kódy. Podvod formou SMS sa nazýva smishing.

 

 

 

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE