Aké účinky má pečený cesnak? Priprav si ho a zistíš to aj ty!

Cesnak je výborným prírodným liečivom, ktoré má antibiotické aj antibakteriálne účinky. Už naši predkovia ho užívali v rámci prevencie pred mnohými ochoreniami. Typický je nielen svojou štipľavosťou, ale aj silnou arómou. Podľa ľudových múdrostí je tomu tak preto, aby od človeka odohnal všetkých démonov a zlých duchov

Možno však zároveň kvôli jeho chuti a aróme ho mnohí ľudia používajú zriedkavo. Ak je práve jeho aróma a štipľavosť dôvodom, prečo ho používate málo, máme pre vás jeden tip. Skúste ho upiecť! Tým cesnak stratí svoju štipľavú chuť a arómu, no rozhodne nie cenné vlastnosti. Pečený cesnak je jednoduchý na prípravu, chutný a navyše dokáže v našom tele skutočné zázraky.

Cesnak a jeho cenné látky

Cesnak kuchynský je rastlina z čeľade cesnakovité, ktorá pochádza zo stredných oblastí Ázie. Z rastliny sa zužitkováva koreň, ktorý sa v kulinárstve používa ako zelenina a korenina. Cesnak však má svoje miesto i v ľudovom liečiteľstve. Napríklad i starí Egypťania či Gréci ho využívali pri viacerých zdravotných problémoch, najmä tráviacich a dýchacích ťažkostiach. Známy bol ako účinný bojovník proti zápalom a infekciám. 

Cesnak je zdrojom:

  • alicínu (prírodné antibiotikum), 

  • bielkovín, 
  • vlákniny,
  • antioxidantov, 
  • niektorých vitamínov skupiny B,
  • vitamínu C,
  • fosforu, síry, zinku, draslíka a ďalších minerálov. 

Pozri aj: Maková štrúdľa s višňami z lístkového cesta – hotová raz-dva!

cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Príprava pečeného cesnaku

Surový cesnak je síce veľmi zdravý, no niektorým nevyhovuje jeho štipľavosť a aróma, u niektorých ľudí dokonca môže dráždivo pôsobiť na sliznicu žalúdka. Tepelne upravený cesnak je však rovnako zdravý a navyše veľmi chutný. Charakteristický je sladkastou až orieškovou chuťou. Pečením sa obsah niektorých zložiek síce málinko zmenšuje, no to nič nemení na tom, že na naše zdravie má stále pozitívny vplyv. Ako teda pečený cesnak pripraviť?

Postup:

  1. Celú neošúpanú hlavičku cesnaku zrežeme z vrchnej časti tak, aby boli zhora vidieť všetky strúčiky. Odkrojíme z nej približne jeden centimeter.

  2. Následne cesnak potrieme olivovým olejom a zabalíme do alobalu.
  3. Týmto spôsobom si pripravíme ľubovoľný počet hlavičiek, poukladáme ich na plech a dáme piecť do rúry pri teplote 220 °C.
  4. Cesnak pečieme približne 45 až 60 minút, na posledných 10 minút ho môžeme vybrať z alobalu.
  5. Hotový pečený cesnak by mal mať zlatohnedú farbu a mal by byť takmer tekutý. Konzumovať ho môžeme priamo lyžičkou, prípadne ho možno pridať do nátierky či rozotrieť na pečivo. 

Pozri aj: Aká je zmysluplnosť života? Príď na to s desatorom pre lepšie zajtrajšky

recept na pečený cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa v tele začne diať po skonzumovaní pečeného cesnaku?

Ak skonzumujeme pečený cesnak, už po prvej hodine sa bude nachádzať v žalúdku v procese trávenia, kde z neho telo vstrebe energiu, živiny a liečivé látky. Keďže je cesnak aj výborným zdrojom antioxidantov, v nasledujúcich hodinách napomôžu získané látky bojovať proti voľným radikálom a oxidácii. V priebehu ďalších hodín pečený cesnak útočí na nadbytočnú vodu v tele a uložený telesný tuk.

Účinné látky sa do krvi dostávajú približne šesť až sedem hodín po konzumácii pečeného cesnaku. Následne sa prejavia i jeho antibakteriálne vlastnosti. Počas nasledujúcich hodín už dochádza v organizme k procesu hĺbkového čistenia.  

Prečo si dopriať pečený cesnak pravidelne?

Pečený cesnak je skvelým pomocníkom v boji proti vysokým hladinám cholesterolu, aj proti vysokému tlaku, čo sú významné rizikové faktory mnohých srdcovo-cievnych ochorení. Cesnak celkovo podporuje dobrý stav ciev. Okrem toho napomôže prirodzene zvýšiť obranyschopnosť tela a posilniť imunitný systém. Dokonca má priaznivý vplyv na pevnosť kostí. 

V šupke pečený cesnak má vysokú nutričnú hodnotu. Telu vie doplniť nemalé množstvo energie, takže sa ho oplatí konzumovať i vtedy, keď potrebujeme zahnať únavu a zvýšiť výkon. V jedálničku sú strúčiky cesnaku vítané aj pri redukcii váhy. Vďaka svojmu zloženiu a pôsobeniu majú priaznivý vplyv na metabolizmus. 

Pozri aj: Vitamín B12 – kto je náchylný na jeho nedostatok a ako ho telu doplniť?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE