Nepríjemné kožné výrastky – ako sa ich zbaviť v pohodlí domova?

Rôzne vytŕčajúce výrastky na koži môžu poriadne zavadzať, najmä ak sa do nich napríklad na krku zamotá retiazka. Nie sú to bradavice ani materské znamienka. Čo to potom je? Ide o kožné výrastky, ktorým sa ľudovo hovorí aj bradavice na stopke. Odborne ide o takzvané papilómy. Nespôsobujú bolesť, sú benígne, teda nezhubné, no ak vám na pokožke vadia, je lepšie sa ich zbaviť.

Tieto kožné výrastky sa skladajú z krvných ciev a kolagénu, ktorý je obklopený kožou. Väčšinou sú mäkké a s pokožkou spojené malou tenkou stopkou. Ich tvar je rôznorodý, môžu byť ploché, guľaté aj asymetrické. Obvykle sú rovnako zafarbené ako pokožka, niekedy majú tmavšiu hnedú farbu. Spozorovať ich možno napríklad na krku, ale aj na ramenách, v podpazuší, slabinách, na očných viečkach, stehnách a dokonca pod prsami. Postihnuté sú teda najviac miesta, kde dochádza k treniu oblečenia o pokožku a kde je zároveň prítomný aj pot. 

Pozri aj: Recept na slonie žrádlo – chutné pohostenie pre návštevu i na oslavu

odstránenie výrastkov na koži

Zdroj: Shutterstock®

Najčastejšie príčiny kožných výrastkov

Kožné výrastky, známe aj ako papilómy, sa môžu objaviť na pokožke kohokoľvek, a to bez ohľadu na pohlavie či vek. Avšak, vo zvýšenej miere sa predsa len objavujú ruka v ruke so zvyšujúcim sa vekom. Taktiež sa častejšie tvoria u osôb s cukrovkou alebo nadváhou, dokonca i počas tehotenstva. V každom prípade presné príčiny vzniku papilómov nie sú úplne známe. Známych je však niekoľko rizikových faktorov, ktoré môžu zvyšovať riziko vzniku daného zdravotného problému. 

Možné rizikové faktory vzniku papilómov:

  • trenie pokožky v určitých miestach (na krku, pod prsami, v rôznych záhyboch a pod.),

  • infekcia HPV (ľudským papilomavírusom),
  • inzulínová rezistencia a cukrovka u pacientov,
  • nadváha a vysoký BMI index,
  • genetická predispozícia. 

Ako sa výrastkov na koži zbaviť?

Pri nájdení akýchkoľvek útvarov na koži je v prvom rade vhodné konzultovať zdravotný stav s kožným lekárom. Hoci sú papilómy považované len za estetický problém, netreba zabúdať na to, že iné výrastky a útvary môžu mať iný pôvod a môžu byť závažnejšie. Preto je vždy vhodné, aby pokožku skontroloval odborník a následne stanovil vhodnú liečbu. Ak vás však papilómy netrápia prvýkrát a už ste si čo-to s nimi zažili, pokojne vyskúšajte aj rôzne domáce triky, ktoré môžu byť pri ich odstraňovaní veľmi nápomocné. 

Tipy na domáce odstránenie výrastkov:

• ​Jablčný ocot

Veľmi efektívny pri odstraňovaní kožných výrastkov je jablčný ocot. Pomáha totiž rozkladať prebytočné bunky v kožnom výrastku, a to i vďaka jeho kyslosti. Pokožku najskôr očistite. Následne namočte kozmetický tampón alebo vatu do jablčného octu a priložte na kožný výrastok. Prelepte a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Na záver pokožku opláchnite vodou. Podľa potreby opakujte. 

Odporúčame: Aká je zmysluplnosť života? Príď na to s desatorom pre lepšie zajtrajšky

čajovníkový olej

Zdroj: Shutterstock®

• ​Čajovníkový olej

Čajovníkový olej je známy rôznorodými účinkami a okrem iného pomôže aj v boji s kožnými výrastkami. Vysuší ich, čo spôsobí nakoniec ich odpadnutie. Keďže je antiseptický, nemusíte sa obávať šírenia infekcie. Olej pomocou vatovej tyčinky alebo vatového tampónu pravidelne nanášajte na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť. Kým výrastok neodpadne, opakujete pokojne aj trikrát denne. 

• Jód

Jód napomáha rozkladať kožné bunky, teda sa uplatní aj pri odstránení výrastku na koži. Postup je podobný ako pri použití spomínaného jablčného octu – do jódu namočte vatový tampón, priložte na výrastok, prelepte a nechajte pôsobiť.

• ​Oreganový olej

Oreganový olej je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami. Bráni teda šíreniu infekcií, no rovnako môže byť nápomocný pri odstraňovaní kožných výrastkov. Olej naneste na vatu alebo tampón a priložte na výrastok. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Kým výrastok neodpadne, opakujte aspoň dvakrát denne. 

• ​Citrón

Namiesto vyššie spomínaného jablčného octu môžete použiť aj citrón, respektíve šťavu z citróna. Postup je v podstate rovnaký. Na kožný výrastok aplikujte pomocou vatovej tyčinky alebo tampónu citrónovú šťavu a nechajte pôsobiť. Pravidelne opakujte.

• ​Dentálna niť

Vyskúšať môžete použiť aj klasickú dentálnu niť. Omotajte ňou kožný výrastok a poriadne zatiahnite. Týmto spôsobom prerušíte krvný obeh do oblasti výrastku, čo následne vedie k jeho odumretiu a odpadnutiu. 

Pozri aj: Maková štrúdľa s višňami z lístkového cesta – hotová raz-dva!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE