Čo je Jarischova voda? Jej účinky na pokožku a pleť ťa dostanú!

Čo je Jarischova voda? Jej účinky na pokožku a pleť ťa dostanú!

Pri starostlivosti o pleť sa nemožno spoliehať len na čistú vodu. Kiežby to bolo také jednoduché. Ak si chceme pleť udržiavať čistú, zdravú a na pohľad mladú, nezaobídeme sa spravidla bez nejakých kozmetických produktov. Odličovač, čistiaci prípravok, toner, pleťová maska, očný krém, pleťový krém. Použitie všetkých menovaných produktov, ale aj mnohých ďalších, má svoje opodstatnenie. Každý takýto prípravok má iné využitie a pleti robí inú službu. 

Ak sa o svoju pleť chceme starať čo najlepšie, vždy to niečo stojí. Samozrejme, zabudnúť treba na názor, že len drahé je dobré. Kozmetický produkt nemusí stáť trojcifernú sumu, aby bol skutočne dobrý. Práve naopak, výborné kozmetické produkty so skvelým zložením a  viditeľnými účinkami nájdeme aj medzi cenovo prijateľnejšími značkami. Niekedy nás skrátka dobrý produkt na pleť môže stáť hoci aj pár eur. Dnes máme na takýto jeden produkt pre vás tip. Počuli ste už o Jarischovej vode? 

Odporúčame: Bolesť pod rebrami – čo všetko môže byť jej príčinou?

solutio Jarisch

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Poznáte Jarischovu vodu?

Pod názvom Jarischova voda alebo tiež Jarischov roztok, latinsky solutio Jarisch, sa ukrýva roztok kyseliny boritej a glycerínu v demineralizovanej vode. Ide o bezfarebnú tekutinu s mierne kyslým pH bez špecifickej vône. Tento prípravok dostal názov po rakúskom dermatológovi Adolfovi Jarischovi a našiel uplatnenie primárne v dermatológií na ošetrovanie rôznych typov pletí a pri riešení viacerých kožných problémov. 

Jarischov roztok možno zohnať za pár eur priamo v lekárni. Dostupný je aj bez lekárskeho predpisu, s predpisom od lekára je však obvykle aj bez doplatku. Lekárnik ho zvyčajne priamo namieša a pripraví na počkanie. 

Zloženie Jarischovho roztoku:

  • kyselina boritá (acidum boricum) 20 g
  • glycerín (glycerolum 85%) 40 g
  • destilovaná voda (aqua purificata) 940 g

Pozri aj: Aké účinky má pečený cesnak? Priprav si ho a zistíš to aj ty!

účinky Jarischovej vody

Zdroj: Shutterstock®

Aké má Jarischov roztok účinky?

Jarischova voda sa využíva v dermatologickej oblasti predovšetkým na ošetrenie mastnej či problematickej pleti. Vyhovuje citlivej pleti so sklonom k akné aj ekzematickej pokožke. Pleť výborne upokojuje a hydratuje. Vďaka obsahu glycerínu napomáha v pokožke udržiavať vlhkosť a chráni ju pred vysúšaním. Pokožku príjemne chladí a zmierňuje tak pocit podráždenia. Má dezinfekčný, protizápalový a antibakteriálny účinok.

Jarischov roztok možno použiť na:

  • oplachovanie miest postihnutých nejakým kožným ochorením (atopickým ekzémom, dermatitídami),
  • ošetrenie pokožky s vyrážkami a akné (možno aplikovať pomocou vatového tampónu),
  • dočistenie pleti po odlíčení (nahradí tonikum),
  • ošetrenie detskej pokožky (napr. pri problémoch so zapareninami),
  • osvieženie pleti pri cestovaní alebo v horúcom počasí (možno aplikovať na pleť pomocou nádobky s rozprašovačom).

Pozri aj: ​Aká je zmysluplnosť života? Príď na to s desatorom pre lepšie zajtrajšky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní