Potraviny môžu vo veľkom množstve ublížiť. Pri týchto dajte pozor!

Potraviny dodávajú organizmu energiu. Sú tiež zdrojom látok, ktoré telo potrebuje, aby dokázalo správne fungovať. Aj tie najzdravšie jedlá treba však konzumovať s rozumom.

Mnohé druhy ovocia, zeleniny alebo produkty živočíšneho pôvodu totiž obsahujú látky, ktoré môžu byť pre človeka vo veľkom množstve toxické. Prečítajte si, pri ktorých potravinách by ste sa mali mať na pozore!

Jahody

Jahody sú jedným z najobľúbenejších druhov letného ovocia. Pridávame ich do koláčov, koktejlov, no výborné sú aj čerstvé.

Sú bohaté na živiny, vitamín C, vlákninu a draslík. Obsahujú tiež antioxidanty, ktoré majú pozitívny účinok na ľudský organizmus. Pomáhajú pri obezite, rakovine i chorobách srdca.

V prípade, ak ich získavate z komerčných zdrojov a nie ste si istí ich pôvodom, môžu však podľa webu Medical News Today predstavovať zdravotné riziko.

Jahody, ktoré si nevypestujete sami alebo nepochádzajú od dôveryhodných pestovateľov, môžu obsahovať zvyšky škodlivých pesticídov. Každoročne sa uskutočňujú testy na prítomnosť týchto látok v ovocí a zelenine, pričom jahody často dosahujú nie práve lichotivé skóre.

Pesticídy sú zodpovedné za vznik mnohých chronických ochorení, rakoviny, neurologických a vývojových porúch.

Vyskúšajte: Mikrozelenina. Vypestujte si vitamíny na parapete

zemiakové lupienky

Zdroj: Shutterstock

Zemiakové lupienky

Zemiakové lupienky sa už mnoho rokov tešia popularite. Sprevádzajú nás pri sledovaní televízie a nechýbajú takmer na žiadnej oslave.

Ak sa bavíme o zemiakoch, z ktorých sa čipsy vyrábajú, nikdy by ste nemali konzumovať ich zelené časti. Obsahujú totiž jed solanín, ktorý vyvoláva v tele zápaly a alergie.

Zemiakové lupienky sa vyrábajú smažením v oleji. Touto úpravou stráca zemiak akékoľvek pozitívne vlastnosti a ostáva len chrumkavý základ s tukom.

Do čipsov sa pridáva aj veľké množstvo soli, ktorá výrobok dochucuje a konzervuje. Pravidelná konzumácia lupienkov je nezdravá a môže spôsobiť cukrovku.

Fazuľa

Fazuľa obsahuje železo, vápnik, draslík, vitamín C a vitamíny skupiny B. Má tiež vysoký obsah vlákniny. Konzumácia fazule prospieva črevám, obličkám, močovému mechúru i pečeni.

Na druhú stranu však má fazuľa vysoký obsah fytohemaglutinínu, ktorý je pre človeka toxický. Jedu sa zbavíte varením, na úplné rozloženie toxínu sa odporúča variť fazuľu minimálne 30 minút.

Nedostatočne tepelne spracované fazuľové bôby môžu spôsobiť nevoľnosť, zvracanie a hnačku. Problémy môže narobiť už pol hrnčeka fazule.

Fazuľu je pred varením vhodné namočiť aspoň na 5 hodín do vody, ktorú potom vylejete. Bezpečnejšou alternatívou sú konzervované fazule, ktoré sú už predvarené.

Prečítajte si: Lipa a jej neobyčajné liečivé účinky: Pripravte si z nej sirup, víno či med

zmrzlina

Zdroj: Shutterstock

Zmrzlina

Osviežujúcu pochúťku, akou je zmrzlina, si v letných horúčavách neodoprie takmer nikto. Málokto sa však pri túžbe schladiť sa zamyslí nad tým, že zmrzlina obsahuje pridaný cukor a nasýtené tuky, z ktorých telo nemá príliš veľkú radosť.

Konzumácia veľkého množstva zmrzliny môže zvýšiť riziko chronických stavov, ako sú srdcové choroby, vysoký cholesterol, obezita a cukrovka.

Čokoláda

O čokoláde je známe, že dokáže zlepšiť náladu a navodzuje pocit pohody. Okrem toho tiež úžasne chutí. Kto by ju teda nemiloval?

Čokoláda sa vyrába z kakaa, ktoré obsahuje alkaloidy – teobromín a kofeín. Ide o látky známe povzbudzujúcimi účinkami. Konzumácia priveľkého množstva tmavej čokolády môže viesť k zvýšeniu srdcovej frekvencie, podráždenosti a dehydratácii. Kofeín znižuje pozornosť a môže spôsobiť nespavosť.

Odporúčame: Jedlá burina: Ktoré divorastúce rastliny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička?

Tuky a cukry obsiahnuté v čokoláde tiež prispejú ku kilám navyše. Rovnako ako so všetkým v živote, aj pri čokoláde platí, že ak ju budete konzumovať s mierou, nič strašné vám nehrozí.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE