Sacharidy sú smrť: Mýty v stravovaní, ktorým stále veríme. Toto je pravda!

Prvým mýtom, o ktorom sme si minule napísali, boli tuky. Sacharidy, rovnako ako tuky, považujú rôzne generácie doslova za „smrť“. Áno, ako sme si písali, zorientovať sa v dôveryhodných informáciách dnes, v roku 2022, je ako hľadať ihlu v sene. A to nielen v strave. Marketingové reklamy a hlášky sa ťažko selektujú. Ktoré informácie nás najčastejšie zneistia?

Prečo sa bojíme sacharidov?

Rovnako, ako to bolo pri tukoch, je to aj pri sacharidoch. Bojíme sa ich preto, lebo im nerozumieme. Lebo ich zovšeobecňujeme. Lebo ich nerozdeľujeme, ale hádžeme do jedného vreca bez ohľadu na to, v akom jedle (v akom kontexte) sa nachádzajú.

V minulom storočí, v rokoch 1950 – 1980, bol úhlavným nepriateľom zdravia a príčinou obezity a civilizačných chorôb tuk. Na prelome storočia túto štafetu prebrali sacharidy. Aj v jednom aj v druhom prípade sa tuky, aj sacharidy zovšeobecňovali na úroveň absolútneho zla.

Sú sacharidy dobré a zlé?

Vieme, že sacharidy sa delia na 3 základné skupiny:

  • monosacharidy, čiže jednoduché sacharidy,
  • oligosacharidy, čo sú di- a tri-sacharidy,
  • polysacharidy, čiže zložené sacharidy.

Ale mnohým ľuďom tieto chemicky znejúce názvy nič nehovoria. Chcú iba vedieť, ktoré sú tie dobré a ktoré sú tie zlé.

Odporúčame: Poznáš tieto zdravšie sladidlá? Zisti, čo ponúkajú a aké majú výhody!

cukor v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Cukor – glukóza a fruktóza

Najznámejšie jednoduché sacharidy sú glukóza a fruktóza. Nachádzajú sa hlavne v ovocí a v menšom množstve v zelenine, ale aj v oligo a polysacharidoch. Nie sú ZLÉ! V podstate sú vždy v surovine obsiahnuté aj s nejakým množstvom vody, vlákniny a iných prospešných látok. Nie, nekvasia v žalúdku. V žalúdku je intenzívna kyselina, ktorá rozloží jedlo za relatívne krátky čas a posúva ho ďalej v tráviacom trakte. Áno, môže sa jesť aj večer. Dôležité je zjesť ho primerané množstvo vzhľadom k našej postave a aktivitám.

Glykemický index potravín

Mnoho ľudí si myslí, že glykemický index potravín je jediným ukazovateľom ne-zdravosti jedla. Nemyslia na to, že nízke GI sa dá získať vyrobením potravy s náhradami, ktoré nemajú nič spoločné s jedlom, ale skôr s chémiou. Nehovoriac o tom, že GI je čiastočná informácia o potravine, ktorú pravdepodobne nejeme osobitne, ale spolu s niečím. Taktiež nehovorí o jej množstve, čiže náloži resp. o inzulínovej odozve. GI vie napovedať prospešnú informáciu, ale nie absolútnu. Vždy ho treba vnímať v kontexte zloženia potraviny, overiť prečo je nízke a potom zvážiť aj to, koľko z danej potraviny zjete.

Vyskúšajte recept bez cukru: Pšenový nákyp s jablkom bez pridaného cukru

karbohydráty v strave

Zdroj: Shutterstock®

Ako nejesť sacharidy?

Spomenuli sme to aj pri tukoch. S jednou najhoršou zvyklosťou, ktorá je rozšírená v našej kultúre jedenia je, že sa polysacharidy (škroby) kombinujú s nevhodným množstvom tukov. Sú to jedlá klasickej slovenskej kuchyne: bryndzové halušky so slaninou a smotanou, pirohy s maslom a makom či orechmi, rôzne gulášové jedlá so zemiakmi a chlebom, mäsá pečené v bohatom tuku s ryžou, opekané zemiaky, hranolky, cestoviny plávajúce v olivovom oleji alebo masle atď. A koláče – kysnuté či bublaninové, zákusky a torty – to sú všetko kombinácie múk, olejov, masla a cukru. Najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje zdravie je, že oddelíte ťažké tuky od ťažkých sacharidov vždy, keď sa to dá.

Skúste si zistiť, aké je odporúčané množstvo sacharidov pre vašu postavu a snažte sa toto množstvo dosiahnuť konzumovaním jedál zo zelenín, tekvíc, strukovín, ovocia a obilnín.

Sacharidy nie sú esenciálne! A mozog nepotrebuje cukor!

A kým sme pri tukoch spomenuli, že tuky sú esenciálne, sacharidy nie sú. Príjem sacharidov v potravinách nie je životu nevyhnutný. Najväčším mýtom z pohľadu sacharidov je, že „mozog potrebuje cukor“. Mozog nepotrebuje cukor, ale glukózu. Veľkou výhodou zázračného ľudského tela je, že si glukózu dokáže vyrobiť z čohokoľvek. Verili by ste, že napríklad aj z masla?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE