Tuky sú smrť: Mýty v stravovaní, ktorým stále veríme. Toto je pravda!

Zorientovať sa v dôveryhodných informáciách dnes, v roku 2022, je ako hľadať ihlu v kope sena. Nielen v strave, ale vo všetkom. Existuje veľa webových stránok a ešte viac marketingových hlášok, ktoré sa veľmi ťažko selektujú. Examine je webová stránka s 11-ročnou minulosťou, ku ktorej sa hlási veľa svetových vedcov. Hovorí o sebe, že má „po krk" dezinformácií o strave, a preto poskytuje dáta založené na vedeckých podkladoch. Čo hovorí o tukoch?

Prečo sa bojíme tukov v jedle?

Keď sa nad tým zamyslím, tak na jednej strane oprávnene a na druhej strane si treba uvedomiť, že tuky sú esenciálne. Znamená to, že sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu a telo si ich nevie vyrobiť. Potrebuje ich prijať zo stravy.

My, ľudia, radi zovšeobecňujeme. K niektorým veciam pristupujeme v zmysle „všetko alebo nič“. Rovnako je to aj v stravovaní. Dôvodom tohto zovšeobecňovania je nedostatok informácií. Ak sa povie tuky v jedle, väčšina si predstaví rezeň, pečené kačacie stehno, bôčik, vyprážaný syr, majonézový šalát, klobásu, slaninu. A v tomto prípade je strach z tukov na mieste. Túto kategóriu tukov by sme mali v čo najväčšej miere eliminovať zo svojho jedálnička. Keď nie úplne, tak ich obmedziť natoľko, aby sme takéto jedlá jedli len raz za čas, napríklad raz za mesiac.

Pozri aj: Ako sa zbaviť tuku na bruchu za 7 dní? Skús toto 5-minútové cvičenie!

vyprážané hranolky

Zdroj: Shutterstock®

Rezeň nie a cestoviny aglio e olio áno?

Ale poďme ďalej: varené mäso s tukom z polievky, cestoviny aglio e olio s olivovým olejom, foie gras, „čľapkavé“ talianske rizoto. Tieto jedlá by ste si už dali s kľudným svedomím bez toho, aby vám napadlo, že sú tučné – nezdravé. Na ich prípravu sa síce používa zdravý olivový olej, zdravé mliečne výrobky a iné, v podstate zdravé tuky, no žiaľ, väčšinou v nezdravom množstve.

To znamená, že tuky musíme vnímať nielen podľa toho, že vyprážané jedlá sú nezdravé, ale musíme si všímať ich množstvo aj v zdravých jedlách. Ak jedlo obsahuje škroby, akými sú zemiaky, cestoviny, ryža – nie je na mieste pridávať veľa tuku. Nie viac ako za lyžicu.

Pozri aj: Chudnutie pôstom – ani prerušovaný pôst nie je zárukou chudnutia

Tuky v strave

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré tuky sú tie dobré?

Spomínala som esenciálnosť tukov. Kým nízkotučná strava vo svojej podstate nemusí byť zlá, vyhýbanie sa tukom je zdraviu nebezpečné. Tuky, z nich niektoré mastné kyseliny, sú esenciálne, životu nevyhnutné. V poslednej dobe sa jednoznačne vyvrátil mýtus, ktorý spájal vysokú hladinu cholesterolu v krvi s cholesterolom obsiahnutým v jedle a následné kardiovaskulárne ochorenia. Pri nízkotučnej strave treba dbať na príjem esenciálnych tukov a aj na to, aby potraviny neboli nízkotučné modifikovaním. Modifikovanie znamená zásah do potraviny odňatím tuku a jeho nahradením cukrom alebo škrobom. Čo je de facto horšie ako z kaluže do blata.

Akým tukom sa jednoznačne vyhýbajte?

To, čomu sa pri tukoch treba jednoznačne vyhýbať, sú priemyselné transmastné kyseliny. Transtuky sú v malých množstvách obsiahnuté prirodzene aj v niektorých mliečnych produktoch, čo sa javí byť v poriadku. No odporúča sa eliminovať všetky potraviny, ktoré obsahujú hydrogenované oleje. V niektorých štátoch už platí zákaz predaja takýchto potravín. Napríklad aj USA schválilo zákaz ešte v roku 2015 s účinnosťou od roku 2019.

Platí, že si treba vypočítať odporúčaný príjem tukov na vlastnú postavu a snažiť sa o jeho dodržiavanie v týždennom priemere. Potom si môžete dať aj kúsok masla alebo slaniny, no vyberajte predovšetkým rastlinné zdroje tukov. Sú to rôzne orechy a orechové maslá, semená, vhodné sú aj syry a iné mliečne výrobky, vaječné žĺtky. Nezabúdajte, že mnoho potravín obsahuje skryté tuky. To, že ich nevidíme ešte neznamená, že tam nie sú.

VyskúšajteAké účinky má pečený cesnak? Priprav si ho a zistíš to aj ty!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE